Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Interviu la o cafea cu Sophia Barna

Sophia Barna, ai fost psiholog în România si ti-ai continuat educatia în Canada cu două programe de masterat la University of Toronto.
Ai oportunitatea să schimbi viata atâtor oameni! Să ajutăm pe altii ne face neîndoielnic să ne simtim bine. Dacă experimentăm pasiune pentru ceea ce facem, înseamnă că suntem cu adevărat ghidati de Sursa noastră.
Robert Louis Stevenson a spus în 1882: "Dacă cineva iubeste ceea ce face si nu se gândeste neapărat la faimă si succes, înseamnă că zeii l-au chemat."
Tu simti că iti urmezi chemarea prin ceea ce faci zi de zi?

Într-adevăr, zi de zi mă simt binecuvântată să am sansa nu doar să îmi urmez pasiunea, dar mai ales ca prin munca mea să pot fi martoră la schimbarea atâtor vieti în bine. Asist zilnic la ceea ce numesc eu “metamorfoza fluturelui”, procesul de transformare a omizii într-un fluture.
Cine si-ar putea imagina că e posibil ca o “fiintă născută târâtoare” să poată deveni într-o zi o “fiintă zburătoare”? Desi metamorfoza nu e un proces usor, e un proces extraordinar. Sunt într-o profesie care te umple de umilintă, stiind mai ales că nu sunt eu cea care aduce aceste transformări, ci doar “o unealtă” folosită de Cel de Sus în a ajuta pe ceilalti să-si găsească fericirea, împlinirea si menirea în viată.
De când mi-am ales profesia am fost continuu din ce în ce mai pasionată de ceea ce fac. Lucrând multi ani cu studenti, care nu de putine ori mă întrebau pe ce cale să apuce profesional, răspunsul meu era întotdeauna acelasi: “Sunt cel putin două alegeri în viată care, orice ar fi, trebuie făcute cu inima, si nu cu mintea: profesia si căsătoria “.

Poate că unul din cele mai neîntelese principii universale din cultura noastră este detasarea - de oameni, de faimă si putere, de bani, de dorinta de a avea mereu dreptate.
Cum pot fi oamenii ajutati să se elibereze de atasamente pentru o viată mai fericită?

Una din fortele emotionale cele mai puternice care ne conduc si ne blochează viata este frica. Frica ne tine închisi în propria noastră închisoare si, desi avem constant dorinta de a scăpa, ne punem singuri lacăte mari la usa care ne-ar putea oricând aduce libertatea.
Si, paradoxal, ne simtim bine în propria noastră închisoare, în granitele “zonei noastre de confort”. Ne e teamă că dacă iesim din acea zonă vom pierde tot ceea ce stim, tot ceea ce putem controla, pierdem iubirea, pierdem ceea ce suntem.
Ne e teribil de greu să renuntăm, cum se spune, la ceea ce suntem, pentru ceea ce am putea fi. Ne tinem bratele încărcate cu tot ceea ce credem că avem, fiind terifiati să ne lăsăm greutatea acumulată si să ne eliberăm bratele pentru a putea alege ce ne dorim în prezent să luăm de la viată, de la noi însine.
Felul în care îi ajut eu pe ceilalti să învete detasarea este surprins în numele companiei mele: “Crossing Your Bridges” (Trecerea Propriilor Poduri), care vrea să fie o metaforă si o invitatie de a trece podul de unde esti acum în viata ta, către unde îti doresti cu adevărat să fii, găsindu-ti tărâmul împlinirii personale. Rolul meu ca si terapeut este să te ajut sa treci acel pod.

Inabilitatea de a face fată stresului în societatea contemporană cauzează boli. Stresul vine din anxietate, frică, frustrări, din sentimentul de vinovătie.
Astăzi stresul la serviciu e cel mai comun - poate fi provocat din diferite motive, de la termene limită pentru rezolvarea anumitor proiecte până la seful care arată mai multă apreciere si respect colegei doar pentru că are ochii mai frumosi, desi efortul si contributia ei la locul de muncă sunt incomparabil mai mici decat ale tale.
Poti să ne prezinti câteva tehnici pentru ridicarea nivelului de tolerantă la stres?

Se vorbeste foarte mult despre efectele devastatoare ale stresului. El nu este însă un dusman din afara noastră, nu este ceva exterior cu care trebuie să ne luptăm continuu. Este parte din noi , este felul nostru de a primi viata cu tot ceea ce are ea de oferit. Iar viata este ca si vremea – uneori frumoasă, însorită, de “te incălzeste la suflet”, alteori cu vânt, ploi si furtuni.
Fiul meu a făcut o remarcă surprinzătoare când avea doar vreo 7 anisori: “Mami, nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite”. Eliberarea de stres este curătenia interioară pe care trebuie să o facem în mod regulat. Se spune că fiecare suntem ca o casă cu patru camere: a corpului, a inimii, a mintii si a sufletului. În fiecare zi trebuie să petrecem timp în fiecare cameră, chiar si pentru scurt timp, să o aerisim, pentru a mentine casa în bună ordine.
Chiar si la propriu, a face curătenie este o metodă eficientă de a ne recăpăta echilibrul interior si sentimentul că ne luăm viata în propriile mâini. Si într-adevăr, toate studiile recente din domeniul neurostiintelor arată că strategiile cele mai eficiente de a face fată stresului se rezumă la vizitarea si aerisirea fiecărei din aceste camere. De exemplu, exercitiul fizic consistent s-a dovedit a fi un tratament pentru depresie mai eficient decât medicamentele si cu efecte pozitive permanente, la nivelul creierului, pe termen lung.
Tot studiile arată că rugăciunea si practicile spirituale, inclusiv meditatia sunt “medicamente” la fel de eficiente. În aceeasi notă, s-a constatat că cel mai bun predictor al sănătătii mentale e numărul relatiilor apropriate pe care o persoană le are în viata sa.
Există nenumărate tehnici pentru a face fată stresului. În cazul eliberării de stres, curătenia interioară zilnică se face prin “aerisire”. Fiind atât de prinsi în goana de zi cu zi, nu mai avem timp să respirăm, să dăm organismului elementul cel mai de bază pentru supravietuire: aerul. Bebelusii stiu să respire corect, prin respiratia abdominală, în timp ce adultii respiră prea rapid si superficial. O tehnică simplă, de la care s-au creat nenumărate variatii care mai de care mai moderne, este cea a eliberării de stres prin respiratia profundă, abdominală. Curătenia mai profundă însă necesită mai multe metode si timp.

Există multe metode de psihoterapie, începând de la psihanaliză până la metodele mai moderne cognitiv-comportamentale care adresează diverse probleme precum depresia, anxietatea, atacurile de panică, doliul nerezolvat, conflicte în relatii, probleme academice si de performantă si multe altele. Există vreo abordare psihoterapeutică pe care o recomanzi în mod special?

Într-adevăr, ca orice stiintă, psihoterapia a avansat foarte mult de la clasica psihanaliză. În practica mea clinică folosesc o varietate de abordări, încercând să creez o formulă individuală pentru fiecare persoană, pe care o consider potrivită în functie de problemele prezentate, de contextul particular de viată al persoanei si de metoda terapeutică pe care studiile stiintifice o arată ca fiind cea mai potrivită. Am o preferintă clară pentru o anumită terapie care, în experienta mea de mai bine de 10 ani de când o practic, continuă să mă fascineze prin rezultatele de-a dreptul miraculoase la care am sansa să fiu martoră cu fiecare client.
Terapia se numeste “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR) , o abordare complexă si extrem de eficientă care produce rezultate profunde si permanente într-un timp foarte scurt, comparând cu orice altă modalitate terapeutică existentă. Rezultatele obtinute de alte terapii pe durata anilor, prin EMDR se rezolvă în câteva sedinte. EMDR adresează concomitent gândurile, emotiile si senzatiile fizice negative conectate cu dificultătile cu care ne confruntăm în prezent, si care îsi au originea în anumite experiente negative anterioare care nu au avut sansa să fie complet rezolvate.

Oamenii au idei preconcepute referitoare la accesarea serviciilor de psihoterapie sau psihologie, considerând că dacă apelezi la un astfel de ajutor problemele tale sunt atât de grave încât nu mai esti capabil să le faci fată singur, iesind din ceea ce ceilalti consideră “normalitate”.
Cum se pot depăsi aceste preconceptii, astfel încât să ne simtim mai liberi să acceptăm ajutorul atunci cand este nevoie?

Psihoterapia si consilierea pot fi văzute ca un process de “curătenie, design si renovări interioare”. Curătenia obisnuită ne-o facem singuri, folosind metodele cele mai eficiente pe care le-am învătat. Când simtim nevoia de schimbări mai semnificative, începem redecorări, renovări sau pur si simplu cumpărăm o altă casă. Psihoterapia este o metodă de a oferi aceste servicii, la nivel profesional, în ceea ce priveste casa inimii, a corpului, a mintii si a sufletului.
Si realitatea este că foarte multi oameni simt nevoia de schimbare si încep redecorări si renovări ale casei fizice, când de fapt există o nevoie tot mai puternică de schimbări si renovări interioare.

Si acum, o ultimă întrebare: Ce înseamnă, după părerea ta, să ai succes în viată?

E foarte simplu: testul suprem al succesului este dacă esti fericit.

Sophia, îti multumesc pentru plăcerea acestui interviu la o cafea. As putea să te ascult ore întregi. Unde te pot contacta cei interesati de consultatii?

Multumesc si eu mult Dănuta, si astept cu entuziasm următoarea noastră “cafea pentru suflet”.

Pentru mai multe informatii sau consultatii puteti vizita
www.crossingyourbridges.ca
si mă puteti contacta la E-mail: sophia.barna@crossingyourbridges.ca,
Tel: 416-787-5300 sau
Facebook page: https://www.facebook.com/pages/Crossing-Your-Bridges/443411489158274


Toronto





Interviu realizat de Dănuta Gherman    12/15/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian