Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
In memoriam Alina Rosca: album de artă si expozitie de grafică

Privită din afară, viata Alinei Rosca – dispărută în mod tragic la 31 de ani – nu are nimic neobisnuit. Dar există o operă rămasă… Pentru că Alina Rosca a fost unul dintre cele mai promitătoare talente ale graficii și gravurii din România pre si postdecembriste.

Absolventă a Liceului de Artă din Craiova, apoi formată la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, unde a urmat cursurile sectiei de grafică, între 1980-1984, Alina Rosca a devenit membru titular al Uniunii Artistilor Plastici si redactor la revista „Ramuri” în 1990.
I-a cunoscut pe Marin Sorescu, Ion D. Sîrbu si Nichita Stănescu, fiind apreciată pentru realul său talent, pentru seriozitate, pentru profunzimea operei sale. „Era un suflet candid, se strecura printre oameni cu discreție și gingășie”, scria despre ea poetul din Bulzești…

Pe 13 iunie 1991, cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, unde fusese invitată să deschidă o expozitie personală cu 60 de lucrări, se petrecea nenorocirea… O stupidă si fatală explozie într-o casă în care avea atelierul de creatie, de la o tigară aprinsă chiar de sotul ei, Mihai – tânăr inginer care lucra la Oltcit, în urma căreia si-au pierdut viata si acesta, si pruncul lor, de numai cinci luni, pe care Alina Rosca îl purta în pântece.
Mihai a murit la 18 zile de la incident, având arsuri pe aproximativ 60% din suprafata corpului. Alina, cu numai 25% arsuri, cele mai afectate de foc fiind mâinile, a fost internată la Craiova, unde i s-a provocat nasterea, fără nici o sperantă pentru copil. Netratată corespunzător, după cum sustine familia, a făcut septicemie. A fost transferată într-un spital din Bucuresti, însă nici acolo nu a beneficiat de conditii mai bune: a făcut stop cardiac, din vina unei asistente.
S-a stins patru săptămâni mai târziu, pe 10 iulie 1991… „Viata ei nu s-a terminat, deoarece a lăsat destul pentru pretuire, pentru pomenire, pentru amintire”, spune mama sa, Silvia Rosca. Este cea care a căutat mereu, în cei aproape 25 de ani de la disparitia Alinei, să-i păstreze vie memoria.

Prin grija familiei, la Editura „Tracus Arte” a văzut lumina tiparului, anul acesta – când artista ar fi împlinit 55 de ani –, albumul de artă Alina Rosca, a cărui viziune artistică poartă amprenta profesorului si academicianului Mircia Dumitrescu, în colaborare cu Ana-Maria Orbann.
Lucrarea cuprinde cele mai reprezentative lucrări realizate de Alina Rosca (structurate pe cinci cicluri: „Amintiri din casa bunicii”, „Poezii de Marin Sorescu”, „Codin de Panait Istrati”, „1916-1918 Primul Război Mondial”, „Încercări compozitionale”) si cele mai importante cronici, antume sau postume, despre activitatea ei artistică. O completează note biografice relatate de mama sa, precum si un jurnal din perioada 1979-1982. Cuvântul înainte si selectia de texte critice apartin Luizei Barcan, printre cei care semnează numărându-se autori ca Marin Sorescu, Ion D. Sârbu, Horia Dulvac, Carmen Popescu, C. Preda, prof. Victor Păianu, Ioana Dinulescu, Horia Horsia, Mircea Stefan Cioroiu, Paul Diaconescu, prof. Stefan Brădiceanu, Francois Pamfil ș.a.

Albumul este lansat astăzi si la Craiova: la ora 17.00, în Sala „Ia te uită!”, recent inaugurată, a Teatrului National „Marin Sorescu”. Totodată, aici va fi vernisată o expozitie de grafică din lucrările artistei. La eveniment si-au anuntat participarea academicianul Mircia Dumitrescu, Ioan Cristescu – directorul Muzeului Literaturii Române, Mircea Cornișteanu – managerul Nationalului craiovean, prof. Magda Buce Rădut – critic de artă, scriitorul Horia Dulvac, precum si Silvia Rosca.
Moderator al întâlnirii va fi scriitorul Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă.


Ar fi împlinit 55 de ani…

Alina Rosca s-a născut pe 25 mai 1960, la Craiova. Părinții ei, Silvia si Nicolae Rosca, sunt originari din satul Lesile, județul Gorj. Talentul pentru desen s-a manifestat încă din anii copilăriei. A urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, ca elevă a Suzanei Fântânariu, absolvind în 1978.

A expus pentru prima dată în 1977, într-o expozitie de grup, în clasa a XI-a, la Sala „Cromatic” din Craiova, alături de colegele ei Ioana Bătrânu si Luminita Țăranu. Lucrările Alinei Rosca s-au făcut în mod deosebit remarcate. Ion D. Sîrbu consacra o cronică acestei expoziții în revista „Ramuri” din 15 noiembrie 1977. În 1978 a expus din nou alături de colegii ei în holul Filarmonicii din Craiova.

Între 1980-1984 a urmat cursurile secției de grafică ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, la clasa profesorului Traian Brădean. După absolvire a fost repartizată ca profesor la Scoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Va lucra apoi si la Uzina de Utilaj Greu din Craiova, unde va realiza cataloage și prospecte. În 1983 si 1984 a participat la Salonul Republican de Grafică si la expozitia municipală de la Sala Dalles. În 1985, la expoziția de grup de la Galeria ARTA din Craiova, organizată în cadrul Anului Internațional al Tineretului, a expus o serie de gravuri în metal, ilustrații la romanul lui Panait Istrati „Codin”. Lucrările ei au fost remarcate de criticul de artă Horia Horșia, care le prezintă pe larg într-o cronică din revista „Arta”, nr. 9/1985.

În 1986 participa la expoziția Națională de Artă Plastică a Tineretului de la Sala Dalles, la Expoziția Județeană de la Galeria de Artă din Craiova, la expoziția de desen „Punctul – semn plastic” de la Târgu Jiu, la Salonul de Gravură din Tulcea si la Expoziția Artistilor Plastici craioveni la Bucuresti. De asemenea, se număra printre cei 30 de tineri invitați să lucreze în cadrul taberei de creație de la Baia Mare.

A deschis prima expoziție personală de grafică la Craiova, în 1987. În acelasi an a participat la Expoziția Internațională de la Breda (Olanda). În 1988 a participat la Expoziția Națională a Tineretului, „Atelier 35”, de la Baia Mare, iar în 1989 – la expoziția de grup „Femeia si arta sa” de la Trinsenbek (Olanda). A devenit membru titular al Uniunii Artistilor Plastici si redactor la revista „Ramuri” din Craiova în 1990. În acelasi an a primit o bursă de studii la Clermont-Ferrand (Franța) din partea Ecole Regionale des Beaux-Arts Industriels si a expus la Galeria de Art㠄Place de Gaulle”.

În 1991 a participat la Expoziția Internatională a Tineretului de la Sfântu Gheorghe și a fost invitată la „Rassegna d’Arte, Musica e Spettacoli Fiera dello Salute” din Bologna (Italia) să deschidă o expoziție personală cu 60 de lucrări. Cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, pe 13 iunie, are loc explozia în urma căreia îsi va pierde viata patru săptămâni mai târziu, pe 10 iulie 1991.

În 1993, cu sprijinul Inspectoratului pentru Cultură al Județului Dolj si prin grija familiei, s-a tipărit un album comemorativ de artă Alina Rosca, ce cuprinde 76 de reproduceri: desene în penită, schițe-portret, laviuri, pasteluri, gravuri în metal si linogravuri, precum și mai multe texte ce evocă personalitatea ei. A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati”. În 1995 s-a deschis o expoziție comemorativă la Galeriile Municipiului Bucuresti si în 1997 la Galeria de Artă din Craiova.

În 2001, la zece ani de la tragica disparitie a artistei, la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziție retrospectivă. Tot aici, în 2009, a fost vernisată expoziția „Generații”, parte a programului „In Memoriam”, cuprinzând lucrările regretatelor artiste Alina Rosca si Dana Schobel Roman (curator: Mircia Dumitrescu).

Alina Roșca a lucrat în domeniul graficii de carte, realizând ilustrațiile volumelor „Codin” si „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati. De asemenea, a ilustrat versuri ale poetului Marin Sorescu si cartea pentru copii „Călător prin Țara Fericirii”. S-a remarcat prin ciclul de lucrări autobiografice intitulat „Amintiri din casa bunicii”, considerat un adevărat „imn plastic” adus bunicii din Gorj. A fost redactor la revista „Ramuri” si a colaborat cu Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, precum si cu alte edituri, pentru care a realizat coperte de carte si ilustratii. Este prezentă în „Dictionarul personalitătilor doljene”, tipărit la Craiova în 1999.

Cuvantul Libertătii - 12 Noiembrie 2015





Magda Bratu     11/12/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian