Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
: Să rămân - sau să plec ?

Dragă cititorule,

Sunt onorat si emotionat de faptul că titlul acestei cărti te-a inspirat si te-a făcut curios să ajungi la aceste rînduri.
Despre mine?
Nu sunt profesor, doctor sau scriitor, ci sunt un tînăr obisnuit al acestei societăti, care încearcă să fie cît mai constient de el si de lucrurile pe care vrea să le împlinească, cu o multime de vise, de sperante si care, ca si tine probabil, îsi caută locul potrivit în această lume unde să-si poată pune în valoare întregul potential, fără să fie nevoit să părăsească această tară unde sunt atît de multe lucruri de făcut.
Întotdeauna cînd vrem să creăm ceva, există o luptă între vechi si nou, iar eu stiu că nu pot schimba singur această societate; la rîndul meu am o idee despre cum mi-ar plăcea să fie lumea în care vreau să trăiesc iar această carte este o parte din contributia mea cu ajutorul căreia mi-ar plăcea să reusesc să-i inspir pe oameni să discute si să reflecteze asupra unor lucruri despre care eu cred că sunt de importantă capitală pentru societatea românească si nu numai.

Cum si de ce am scris această carte?

Nu pentru a căuta succesul personal, ci pentru că astăzi vreau să împart cu tine o parte din ceea ce eu cred si văd, iar dacă în vreunul din capitolele acestei cărti ideile si imaginile noastre se vor întîlni, dă-mi voie, dragă prietene, să consider că deja am identificat un punct comun de la care putem începe o discutie despre ce am putea face împreună, astfel încît întreaga lume să cîstige din această întîlnire.

Prin prisma experientei personale, voi încerca să construiesc o imagine succintă a societătii românesti, care să răspundă la cîteva întrebări foarte simple:

1. De unde venim?
2. Unde suntem? Cum am ajuns aici?
3. Ce cred eu că este important pentru a reusi să ne miscăm eficient si din
perspectiva integrării în Uniunea Europeană?

Am scris această carte în primul rînd cu gîndul la noile generatii ce vin din urmă mult mai libere, mai independente, mai progresiste, cu o altă atitudine, dar care nu au o imagine foarte clară despre trecutul acstei lumi pentru a întelege prezentul, fiind educate si făcînd deja totul cu ideea că, pentru a reusi, cel mai bine este să părăsească România.
Iar eu nu cred că cei mai multi pleacă pentru că îsi doresc bani cîstigati usor, ci pentru că vor altceva, iar în ultimul capitol voi vorbi despre ceea ce consider eu că trebuie făcut ca acest exod să nu continue, pentru că, altfel, o echipă care nu are grijă să-si păstreze jucătorii si nu stie să-si mobilizeze energiile în momentele dificile, iese din competitie, pur si simplu pentru că nu mai are cu cine juca.

Cui se adresează această carte?

În primul rînd celor care vor altceva, tuturor categoriilor socio-profesionale, factorilor de decizie si liderilor de opinie care si-au asumat rolul de a sprijini si de a conduce această societate si care eu cred că ar trebui să fie interesati de ceea ce vede si crede un tînăr obisnuit, dacă la rîndul lor înteleg că, pentru reconstructia acestei societăti, este nevoie ca toată lumea să fie implicată si că fiecare contează în egală măsură.

De asemenea, mă adresez si doresc să fac un apel la diaspora română, care eu cred că ar putea juca un rol extraordinar în acest efort de reconstructie, si tuturor celor care iubesc si vor să sprijine această tară fără să fie neapărat români.

Si dacă vor fi multi care se vor identifica cu lucrurile pe care le voi propune în final, atunci înseamnă că acele priorităti sunt cu adevărat importante si că ar trebui să lucrăm cu ele într-un mod foarte practic.

Ce mi-ar plăcea să se întîmple în jurul acestei cărti?

În primul rînd, mi-ar plăcea să discutăm mai mult despre viitor, să clarificăm:

- Ce vrem cu această societate?
- Cum vrem să trăim?
- Ce vrem să construim aici?
- Cine vrem să fim? Prin ce si pentru ce am vrea si ne-ar plăcea să fim
recunoscuti ca români? si Ce este important să facem pentru asta?

Mi-ar plăcea să existe un climat al ideilor, o atmosferă de proiect în care fiecare îsi doreste să fie implicat, îsi asumă responsabilitatea pentru ceea ce vrea, îsi caută aliati si împreună încep să facă ceva pentru ceea ce cred ei că este mai bine.

Cu prietenie,





Marius Panait    10/1/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian