Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
De 60 de ani, în lumea fascinantă a teatrului.

Pe Valer Dellakeza l-am întîlnit, întâmplător, nu demult, pe holul unui spital (în calitate de însotitor). M-a recunoscut desi trecuseră multi ani de când nu ne văzusem (am fost colegi de scoală),. Ne-am încrucisat privirile si gândurile, afirmând poetica replică:”trecut-au anii, ca nouri lungi pe sesuri”. Valer mi-a continuat emotia întâlnirii, spunându-mi că împlineste 60 de ani de activitate la Teatrul National din Craiova. ”Sunt istoria vie a acestui teatru, în care am intrat în pantaloni scurti si am iesit din el, în baston, la pensie!”
M-au impresionat ochii lui, vioi, iscoditori, de parcă înconjurau universul, după care s-au fixat asupra mea, pentru a mă întreba dacă am văzut spectacolul, a cărei premieră tocmai avusese loc iar el obtinuse un foarte mare succes: “Familia Tot".
Desi l-am văzut jucând în aproape toate spectacolele , de-alungul anilor, pe Valer Dellakeza,.l-am perceput ca fiind personajul, pe care îl interpretează, pe care îl urmăresc cu respiratia tăiată, când îsi povesteste propria lui viată, tragică sau doar o tristă filozofie a vietii, alteori făcându-te să explodezi, în hobote, de râs. De fiecare dată, Valer este altcineva, trăindu-si personajul cu toată fiinta sa, cu o gestică si o mimică, originală, făcând ca la sfârsitul spectacolului, publicul, profund impresionat, să aplaude frenetic, recunoscând măretia si talentul uluitor al actorului
Omul Valer Dellakeza crede în predestinare si în sansă si exemplifică afirmatia cu două întâmplări decisive pentru viata lui: era în stradă, la joacă, cu copiii, când a trecut pe lângă ei, Doamna Maria Goantă, actrită a teatrului. L-a remarcat si l-a invitat să dea o probă pentru un rol de copil într-o piesă sovietică si asa a devenit actor. Sansa sa de a fi fost un actor de talie mondială a fost decsă de venirea actorului Emil Boroghină, ca manager al teatrului, care i-a adus pe regizorul Silviu Purcărete si pe Frank Dunlop, directorul Festivalului teatrelor de la Edinburgh.
(Date amănuntite biografice despre teatrul si fiecare actor, din care m-am inspirat pentru autencitatea si corectitudinea citărilor, au fost strânse si clasificate, odată cu inaugurarea noii clădiri a TNC, în anul 1973, de către Constantin Gheorghiu, care a fondat Muzeul Teatrului National. Actualmente, acest muzeu dispune de un fond documentar ce acoperă o perioadă impresionantă de timp: din anul 1837 (primele manifestări artistice în Craiova) până în prezent. Aici se păstrează afise, programe, fotografii, tablouri, schite de decor costume, obiecte de recuzită ce ilustrează istoria artei spectacolului de-a lungul anilor, volume adnotate, caiete de regie si corespondentă si oricine poate să primească infornatii, despre actori, tehnicieni, directori, evenimente teatrale si alte evenimente artistice găzduite de TNC.etc. .De neuitat si din fericire, în ahivele TNC au intrat si conferintele dedicate teatrului si poeziei, coordonate de către Ion D. Sîrbu (secretar literar, timp de 10 ani), precum si “Săptămâna Festivalului Shakespeare”, realizare, a exceptionalului director actorul Emil Boroghină, care a stat la baza initierii Festivalului cu tema Shakespeare).
Format la scoala lui Finti, George Calboreanu, Sahighian, Beate Fredanov, Ion Cojar, Octavian Cotescu, Valer a învătat de la aceste forte înscrise în Eternitate, nu doar actoria ci si perseverenta. Marii săi dusmani au fost greutătile vietii, cărora le-a supravietuit. “Este ca si cum viata tot dă în tine, iar la sfârsit, oboseste sau se plictiesste si te lasă întărit de toate greutătile, eliberat de lanturi si pentru prima oară, capabil să trăiesti viata, la adevărata ei intensitate si semnificatie. Refuzul compromisului si al renuntării, imediate, în fata greutătilor, netezeste calea spre victorie, care trece inevitabil, prin suferintă”
Despre roluri si recunoasterea talentului său, Valer mărturisea într-o serie de interviuri, acordate cotidianului local, Gazeta de Sud că nu si-a dorit neapărat un rol anume si nici nu s-a luptat să obtină vreunul, ci a fost distribuit, datorită meritelor sale actoricesti.
Începând din anul 1988, actorul Emil Boroghină, director al TNC, împreună cu Silviu Purcărete, au scris frumoase pagini pentru istoria Nationalului craiovean, a teatrului românesc si pentru recunoasterea talentatilor actori craioveni. Au fost puse în scenă .mari spectacole “Mobilă si durere” în regia lui Cristian Hadjiculea, “Unchiul Vanea”: regia: Mircea Cornisteanu, “Piticul din grădina de vară”, regizor Silviu Purcărete, “Arca Bunei Sperante”, montat de Aureliu Manea.
În perioada 1990-2000 ,Nationalul craiovean a căpătat un mare renume european si mondial, datorită turneelor cu spectacolele lui Silviu Purcărete, “Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, “Titus Andronicus”, (avându-l pe marele actor Stefan Iordache , ca angajat al Teatrului National din Craiova), “Phaedra”, “Danaidele”, “Orestia”.
Spectacolele au fost prezentate în peste 80 de turnee si festivaluri internationale, au primit nenumerate premii nationale si internationale si au încununat cu laurii gloriei fruntile sclipitorilor actori: Valer Dellakeza, Leny Pintea Homeag, Ilie Gheorghe.:
Cu aceste spectacole TNC a fost recunoscut ca teatru de elită, la festivaluri, precum cele de la Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Natiunilor de la Seul.La festivalurile importante din Marea Britanie, Egipt, Polonia etc.
Despre incontestabila vloarea a TNC s-au scris cronici emotionante, astfel Zeit Magazin, (Germania): nota în iunie 1993:"Teatrul din Craiova a adus atâta fantezie si fortă, bucurie în interpretare si uimitoare inteligentă, încât chiar profesionistii din teatru, obositi de atâtea căutări, vibrează de emotie, ca după o infuzie bruscă de adrenalină. S
Renate Klett, directoarea Festivalului de Teatru din Munchen, 1993 scria: "Din România vine Teatrul National din Craiova. Ca orice occidental sătul, esti convins că, pe acolo, oamenii mor de foame si de frig, iar Craiova nu-i decât un fund de provincie; asadar, ce fel de teatru s-ar putea face acolo? Dar odată ajuns, te cuprinde rusinea de propria ta arogantă. Ei vor prezenta la Munchen două spectacole senzationale: "Ubu" si "Titus Andronicus.
Revista britanică “The Stage'” afirmă: 'Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook”.
Recunoasterea valorii actorilor craioveni, a făcut ca TNC Marin Sorescu să fie primul teatru din Europa, care a devenit membru al Conventiei Teatrale Europene (CTE).
În toate aceste spectacole ,Vale Dellakeza a făcut roluri magistrale, care i-au adus multe premii si distinctii. Despre unul dintre premiatele sale roluri, unchiul Vanea, regizorul Silviu Purcărete, scria: "Bineînteles, cea mai mare surpriză, de fapt, cea mai mare revelatie este Valer Dellakeza, care mi se pare absolut remarcabil în rolul unchiului Vanea si greu îmi va fi de acum încolo să-mi închipui pe altcineva în acest rol".De asemenea, Alice Georgescu scria în revista Teatrul: "Îndrăgostit, umil sau răzbunător furibund, cabotin ieftin sau filozofastru ironic, mahmur sau lucid, Valer Dellakeza întrupează un Vanea asa cum ni l-am închipuit unii, poate asa cum l-a vrut Cehov".
Pentru activitatea sa exceptională, TNC a primit Marele Premiu UNITER 1990 (premiile criticii teatrale pe anul 1989), pentru spectacolul „Unchiul Vanea”, în regia lui Mircea Cornisteanu, cu scenografia Stefaniei Cenean, în care Valer Dellakeza, a fost unchiul Vanea.
În piesa “Familia Tot” regizorul Bocsardi Laszlo avertizează asupra pericolului generat de prezenta unui paranoic într-o familie (societate) normală. Artistul Valer Dellakeza a făcut un joc uluitor, traducând perfect, prin mimică si gestual, starea omului modest si bun, care trece de la tolerantă la revoltă si chiar la crimă. A fost o interpretare, care si acum, după un an mă urmăreste cu tragismul povestirii si emotia trăirilor lui Tot Lajos (Valer Dellakeza). Un spectacol, care te tine încordat (“cu sufletul la gură”) , timp de aproape trei ore, pe care nu le-am simtit, trecând.
Spectacolul „Rinocerii“ de Eugen Ionescu, în regia lui Robert Wilson, este un spectacol inedit si original, care a impresionat profund spectatorii. Regizorul, a mărturisit că, nu era interesat de cuvintele textului, pe care le-a scos , de altfel, din gură actorilor, lăsându-i pe un ii dintre ei fără replici. Îl interesau forma, luminile si ambientul. Ceeace reuseste să transmită Valer Dellakeza, prin pantomimă este dovada unui mare maestru. Singurul vorbitor a fost Ilie Gheorghe , considerat de către R. Wilson: “one of the best”
Pentru profesionalism, dăruirea si longevitatea sa scenică, Valer Dellakeza a fost recompensat, nu doar de aplauzele furtunoase ale publicului, dar si cu premii si distinctii, dintre care: la Gala Premiilor UNITER (2000), Valer Dellakeza a fost decretat cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000 în urma prestatiei sale în rolul Truffaldino din “Slugă la doi stapâni”, spectacol care a obtinut Premiul Sectiei române a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru.
În anul 2011, premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol de televiziune”, cu „Unde-i revolverul?”Valer Dellakeza, fiind interpretul rolului „Excelenta”.
În anul 2012, Valer Dellakeza a fost răsplătit cu “vârful” UNITER, dacă putem cataloga astfel premiul primit pentru întrega activitate.
Premiu UNITER”, editia 2014, la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar”, în cadrul Galei desfăsurate la Teatrul National din Târgu Mures, pentru rolul Tót Lajos din spectacolul “Familia Tót”, în regia lui Bocsárdi Laszló.
În stagiunea aceasta a Nationalului craiovean spectatorii îl pot vedea, în spectacolele „Familia Tót“, regizat de Laszló Bocsárdi, „Caligula“, montat de acelasi regizor, si „O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornisteanu.).
Ordinul National “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, la propunerea presedintelui României, 2013
În luna mai a anului 2014, în cadrul Zilelor Craiovei, maestrul Valer Dellakeza a fost omagiat printr-un spectacol-eveniment intitulat “Dellakeza de la teatru – 60 de ani pe scenă”.
Artistul Valer Dellakeza se mândreste cu aceste premii, reprezentând recunoasterea valorii muncii individuale sau în echipă premiile fiind considerate, de către actor ca un important suport moral, dar si emotional, pentru că :”Un premiu este la fel de important precum aplauzele, care sunt, si ele, tot o formă de apreciere. Numai că aplauzele se sting cu ultima cădere de cortină, pe când premiile dăinuesc o vesnicie. Si noi, actorii de teatru, rămânem, dacă rămânem, într-o istorie a noastră doar prin aceste premii, care ne onorează iar, eu cred că.„onoarea e mai importantă decât onorurile”.
Închei, mărturisind ce m-a făcut să am curajul de a scrie despre teatru, actor- spectator, această splendidă si inseparabilă unitate a artei:.am citit câteva însemnări ale legendarei personalităti, iubită de generatia mea, Doamna Ana.Maria Nistor, traducătoarea si prezentatoarea nepereche, a filmelor, primite”pe sub mână”, interzise în epoca de aur. Am fost uimită de convingerile sale de cronicar de teatru, cinstit, elegant si rafinat, deoarece sustine că:”un laudatio de presă la adresa unui actor este inutilă, deoarece. nu oferă decât niste informatii fără viată ori niste epitete care dau o singură imagine (cea corectă, nu?!) a celui de pe scenă, un filtru într-o unică nuantă, iar actorului astfel i se dă jos cea mai pretioasă haină a sa – misterul venit din carisma-i singulară. Spectacolul nu trebuie tradus, ci văzut. A reinterpreta interpretarea pe baza unui alfabet doar de critic stiut nu face decât să păgubească, din nou, si actorul, si pe virtualul său receptor. Îi îndepărtezi unul de celălalt, de parcă legătura dintre ei nu ar putea fi stabilită decât prin tine, critic, cronicar sau cum te vei numi”.(Istoria teatrului. Capitolul Valer Dellakeza, Ana-Maria Nistor, 2014)
Cunoscându-l pe Valer Dellakeza, omul, pe care l-am văzut jucând, eu spectatorul, care iubesc teatrul, simt cum includ actiunile si interpretările actorilor, în propria-mi viată, adunând învătăminte si întelesuri, pe care le las să fie iluminate de esenta proaspătă si reală a mesajului transmis de actor.
Spectatorul nu are cuvintele necesare pentru a prezenta, un teatru, un actor, lumea scenei, dar iubirea si fidelitatea lui, bucuria inimii, si inspiratia momentului, în care participă din scunul lui, la desfăsurarea spectacolului, trec în amintiri, de neuitat, pe care privindu-le din când, în când retrăieste fericirea de a rosti: ” A fost magistral, extraordinar, incredibil!”


Note bibliografice.
Nicolae Coande: secretar literar.Însemnări. Aprecieri critice
ALEX MICSIK/ AGERPRES ARHIVA
Ana Maria Nistor: Istoria Teatrului National din Craiova, ed. Scrisul românesc, Craiova, 1978
Alexandru Firescu, Constantin Gheorghiu, Zilele I.L. Caragiale. Două decenii de exegeză literară si scenică ("Les jours I.L. Caragiale". Deux décennies d'exégese littéraire scénique), Craiova, Ed. Aius, 1998
Emil Boroghină, The National Theatre of Craiova. 150 years of creative progress, 2001, p.81-86.
Gazeta de sud: Local lie Gheorghe, un „Iona“ al Teatrului românesc 20 septembrie 2014.
Wikipedia, enciclopedia liberă


Cu voia d-voastra , voi prezenta pentru cititorii Observatorului si o trecere in revista a Turneelor realizate de Teatrului National din Craiova :

1991 - "Festivalul International de la Edinburg" (Scotia) - Ubu Rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry si William Shakespeare, regia, scenariul si scenografia Silviu Purcărete, spectacol premiat
1992 - Teatrul The Globe din Tokio (Japonia) - Titus Andronicus de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
1993 - Teatrul Jean Duceppe, "Festivalul Teatrului Americilor de la Montreal" (Canada) - Titus Andronicus de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean, spectacol premiat
- "Festivalul Theater der Welt", Munchen (Germania)- Ubu Rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry si William Shakespeare, regia, scenariul si scenografia Silviu Purcărete, Titus Andronicus de William Shakespeare regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
1994 - Teatrul Sergio Cardoso, Festivalul International al Artelor Scenice de la Sao Paolo (Brazilia) - Titus Andronicus de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean, spectacol premiatAgerpres
- Convento do Beato, "Festivalul de Teatru de la Lisabona" (Portugalia) - Capitala culturală a Europei (1994) - Phaedra dupa Eschil si Euripide, regia Silviu Purcărete
1995 - Teatrul Esch-Alzette, "Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Luxemburg" - Capitala culturală a Europei (1995) - Piticul din gradina de vară de Dumitru Radu Popescu, regia Silviu Purcărete
- Riverside Studios, "Festivalul international de Teatru de la Londra" (LIFT) Anglia - Phaedra după Eschil si Euripide, regia Silviu Purcărete
- Dancehouse, Manchester (Anglia) - Phaedra după Eschil si Euripide, regia Silviu Purcărete, spectacol premiat
- "Theatre Municipal", "Festivalul de la Avignon"(Franta) - Ubu Rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry si William Shakespeare, regia, scenariul si scenografia Silviu Purcărete, Titus Andronicus, de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
1996 - Museum Quartier, "Festivalul vienez de Teatru" (Austria) - Danaidele după Eschil, regia si scenariul Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
- "Festivalul de teatru de la Dublin"(Irlanda) - Danaidele după Eschil, regia si scenariul Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean, spectacol premiat
1997 - "Festivalul Lincoln Center" (Statele Unite) - Danaidele, după Eschil, regia si scenariul Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
- "Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm" (Suedia)- Titus Andronicus de William Shakespeare regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean, spectacol premiat
- Iona de Marin Sorescu, un spectacol de Ilie Gheorghe, scenografia Gabriel Mănescu
- Teatrul National din Seul, "Festivalul Teatrul Natiunilor de la Seul" (Coreea de Sud) - Phaedra după Eschil si Euripide, regia Silviu Purcărete
1998 - "Festivalul de la Bergen" (Norvegia) - Titus Andronicus de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, scenografia Stefania Cenean
- "Festivalul International de la Edinburg" (Scotia) - Orestia după Eschil, regia Silviu Purcărete
1999 - Festivalul Euroscene de la Leipzig (Germania)- Phaedra după Eschil si Euripide, regia Silviu Purcărete
- "Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Nisa" (Franta) - Careul de Constantin Voiculescu, regia Constantin Dicu, scenografia Viorel Penisoară-Stegaru.
2000 - "Festivalul de Teatru Experimental de la Cairo" (Egipt) - Nasterea de Constantin Voiculescu, regia Bogdan Cristian Drăgan, scenografia Viorel Penisoară Stegaru
2003 - Chisinău(Moldova), Eugen Ionescu Theatre, Bienala BITEI - Revizorul de Gogol, regia Claudiu Goga, scenografia Lia Dogaru
2004 - Nova Gorica(Slovenia), "National Theatre Festival Mejnifest", Gorizia(Italia)- Asa este(dacă vi se pare) de Luigi Pirandello, regia Vlad Mugur, scenografia Lia Mantoc, Helmut Sturmer, Ilona Jaro-Varga
- Centre Dramatique Friburgeois - Theatre des Osses(Elvetia) - Therese Raquin de Emile Zola, regia Gisele Sallin, scenografia Jean Claude de Bemels
2005 - "Adana Theatre Festival"(Turcia) - Hotel Europa, complet de Matei Visniec, regia Serban Puiu, scenografia Lia Dogaru
- Gyula(Ungaria)- "International Shakespeare Festival" - Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului după W. Shakespeare, regia si scenografia Silviu Purcărete
2006 - "Shakespeare Festival Bath"(Marea Britanie)- Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului după W. Shakespeare, regia si scenografia Silviu Purcărete
- "Săptamâna culturii românesti" - Tel Aviv(Israel) - Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului după W. Shakespeare, regia si scenografia Silviu Purcărete, D`ale carnavalului de I. L. Caragiale, regia Mircea Cornisteanu
- "Festivalul BITEI" Chisinău(Republica Moldova) - Romeo si Julieta de W. Shakespeare, regia Yiannis Paraskevopoulos, scenografia Lia Dogaru, Oratorii pisicilor turbate, după I L Caragiale, regia Ilie Gheorghe
- "Varna Summer Festival" - Varna(Bulgaria)- Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului după W. Shakespeare, regia si scenografia Silviu Purcărete
- "Festivalul Shakespeare de la Gdansk" (Polonia) - Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului, după W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete
- "Festivalul International de Teatru MESS" - Sarajevo(Bosnia)- Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului, după W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete
- "Festivalul BACKSTAGE" - Saint Etienne(Franta)- Olimp in cârje de Dragan Stankovic, regia Mircea Cornisteanu
2007 - "International Adana Theatre Festival" - Adana(Turcia) - Romeo si Julieta, de W. Shakespeare, regia Yiannis Paraskevopoulos
- "Theatre Festival of South-Eastern Europe" - "Festivalul Teatrelor din Sud-Estul Europei" - Salonic(Grecia) - Medeea de Euripide, regia Yiannis Paraskevopoulos
Premii obtinute.
1991: Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol si Premiul Fundatiei Hamada pentru excelenta artistică, în cadrul Festivalului International de la Edinburg, pentru "Ubu Rex" cu scene din Macbeth
1993: Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol străin, din partea Asociatiei Criticilor de Teatru din Quebec, pentru "Titus Andronicus"
1995: Premiul pentru cel mai bun spectacol străin, acordat de Manchester Evening News, pentru "Phaedra"
1996: Diploma si Medalia Academiei Braziliene de Artă, Cultură si Istorie, pentru "Phaedra"
Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol străin prezentat in cadrul Festivalului de Teatru de la Dublin, pentru "Danaidele"
1997: Premiul Svenska Dagbledes pentru cel mai bun spectacol prezentat in cadrul Festivalului Conventiei Teatrale de la Stockholm, pentru "Titus Andronicus"
1999: Cupa si Diploma Fundatiei Theatrum Gedanense (Polonia), pentru "Titus Andronicus" si "Timon din Atena"
2000: Premii UNITER: Premiul Criticii, al AICT, sectia română, echipei care a realizat "Slugă la doi stăpâni" de Carlo Goldoni(regia Vlad Mugur, scenografia Helmut Sturmer, Lia Mantoc, Ilona Jaro-Varga)
Premiul pentru cea mai buna regie(Vlad Mugur - "Slugă la doi stăpâni")
Premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000 (Valer Dellakeza - Truffaldino - "Slugă la doi stăpâni")
Diploma de excelentă acordată Teatrului National Craiova de către sectia română a AICT
Diploma de excelentă a sectiei române a AICT acordată lui Emil Boroghină, director general al teatrului
Diploma sectiei române a AICT acordată autorilor Istoriei Teatrului National din Craiova, Alexandru Firescu si Constantin Gheorghiu
Diplomă acordată de Teatrul National din Cluj pentru Emil Boroghină
Diplomă acordată de Teatrul National din Cluj pentru Silviu Purcărete
Premiul Fundatiei pentru teatru si film TOFAN pentru Vlad Mugur- cea mai importantă personalitate teatrală a anului 2000
Sorin Leovean a fost desemnat de Vlad Mugur drept o tânară sperantă a teatrului românesc
2001: Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru Helmut Sturmer, Lia Mantoc si Ilona Jaro-Varga("Asa este(dacă vi se pare)" de Luigi Pirandello, regia Vlad Mugur
Premiul criticii din partea AICT, Sectia Română, acordat lui Sorin Leoveanu pentru rolurile Hamlet(TN Cluj) si Hlestakov(Revizorul-TN Craiova la Festivalul National de Teatru, Bucuresti, editia a XI-a
Premiul criticii, din partea AICT, sectia română.
Premiul special pentru cartea de teatru: Istoria Teatrului Naional din Craiova de Alexandru Firescu si Constantin Gheorghiu, "Titus Andronicus" -un spectacol de Silviu Purcărete si Monografia unui eveniment teatral- "Ubu Rex" cu scene din Macbeth de Patrel Berceanu
2002: Marele Premiu-Festivalul National de Comedie de la Galati- "D`ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornisteanu
Premiul pentru decor- Valeriu Moisescu
2004: Gala Premiilor UNITER: Premiul pentru intreaga activitate(critica si istorie teatrala) pentru Constantin Gheorghiu si Alexandru Firescu
Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, acordat Teatrului National Craiova (la categoria arta spectacolului), acordat de către Presedintele României
2005: Premii UNITER: Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (Ilie Gheorghe-Harpagon-Avarul, Moličre)
Premiul pentru cea mai bună regie(Silviu Purcărete - "Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului", după Shakespeare)
Premiul pentru cel mai bun spectacol- "Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului", după Shakespeare-regia Silviu Purcărete
Premiul TVR INTERNATIONAL pentru contributia la promovarea artei teatrale românesti in lume
Premiul I.D.Sirbu pentru teatru - Mircea Cornisteanu
2006: Premiul de Excelentă-Ilie Gheorghe("Iona")- Gala STAR - Bacău
Premiul special al Juriului la Festivalul Shakespeare de la Gdansk-Polonia - "Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului", după W. Shakespeare-regia Silviu Purcărete
Premiul Golden Wreath pentru regie pentru spectacolul "Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului" (Silviu Purcărete) si Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin (Ilie Gheorghe-Sir Toby)
Premiul pentru ingeniozitatea restituirii operei clasice - Ratusca cea urâta - Festivalul International al Teatrului de animatie Bucurii pentru copii - Bucuresti
Premiul pentru teatru al revistei Mozaicul pe anul 2006 acordat actritei Cerasela Iosifescu
2007: Premiul Felix Aderca pentru artă neconventională si inovatie artistică oferit de revista Mozaicul actritei Adela Minae
Premiul Ion D. Sîrbu pentru artă teatrală oferit de revista Mozaicul scenografei Lia Dogaru













Maria Vrabete    7/3/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian