Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Emanuel Otto Hahn - Realizatorul monedelor canadiene

(30 mai 1881 – 14 februarie 1957) a fost un canadian de origine germană, sculptor si designer de monede. El a educat-o si mai apoi s-a căsătorit cu Elizabeth Wyn Wood. A fost membru fondator si primul presedinte al Sculptors' Society of Canada( Societatea Sculptorilor din Canada).

Hahn s-a născut în Reutlingen, Baden-Württemberg, Germania si s-a mutat în Toronto în 1888 împreună cu familia. Studiaza modelaj si design comercial la Toronto Technical School si Ontario College of Art si Industrial Design între 1899-1903. În 1901, este angajat de McIntosh Marble and Granite Company unde creează diferite monumente în bronz. Hahn studiază mai apoi în orasul Stuttgart din Germania în 1903, la Scoala de Arte si Design (Kunstgewebeschule ) Technische Hoschule (Scoala Politehnica) si îsi face ucenicia de scurtă durata în studioul unui sculptor care preda la Academie.

Din 1908 pănă în 1912 Hahn este asistent în studioul sculptorului Walter Seymour Allward, ajuntăndu-l la construirea memorialului “South African War Memorial”, memorialul lui Alexander Graham Bell (Telephone Memorial) din orasul Brantford si Monumentului lui Baldwin-Lafontaine de pe colina parlamenului din Ottawa, Ontario. În 1912 este angajat ca instructor de modelaj la Ontario College of Art si conduce departamentul de sculptură pănă la pensionarea sa în 1951.

A fost memberu al Royal Canadian Academy of Arts[1]

Hahn s-a căsătorit cu Elizabeth Wyn Wood în 1926, o fostă studentă a sa si au avut o fată împreună. Au locuit la 159 Glen Road, Toronto, Ontario.

• În 1916 a fost dezvelit un monument conceput de maiorul de la Salvation Army, Gideon Miller, sculptat de Emanuel Hahn si dedicat acelori membrii care si-au pierdut viata cănd vaporul RMS Empress din Irlanda s-a scufundat la 29 mai 1914. În fiecare an după acel dezastru organizatia Salvation Army are un slujbă de pomenire în cimitirul Mount Pleasant, Toronto în duminica care este cea mai apropiată de 29 mai. Ce-a de-a 100-a aniversare a fost duminică 25 mai 2014.
• Memorialul Razboiului( War Memorial), Westville, Nova Scotia
După primul război mondial, el a căstigat în notorietate datorită memorialelor de război deoarece diferite comitete doreau să onoreze veteranii de război construind cenotafe si sculpturi. El concepe un monument cu tema cuceririi redutei avănd o figură foarte realistă în Saint-Lambert, Québec si o figură meditativa a lui Tommy în mantia de război în Lindsay, Ontario. Emmanual Hahn sculpteză figura unui tănăr soldat canadian care ia cu asalt la Gaspé, Quebec (Gaspé War Memorial (1921). Hahn's căstigă propunerea pentru memorialul de război în orasul Winnipeg, lucru contestat la nivel national cănd s-a aflat de originea lui germană în 1925. Hahn a fost fortat să iasă din comisie, dar a putut să pastreze banii de la premiu. Probleme apar din nou cănd sotia sa, Elizabeth Wyn Wood a căstigat contractul pentru memorial. Criticii au conddamnat-o pe Wood că si-a folosit numele de fata si au acuzat-o că a copiat proiectul sotului ei. Si ea a fost fortată să anuleze contractul iar memorialul a fost făcut de o a treia persoană care căstigase locul trei.
Acasta nu i-a stricat carierei sculptorului dat fiind că aceasta problemă a fost dezbătută in ziare si în acest fel scuptorul ajunge să fie cunoscut la nivel national, o parte din presă condamnănd orasul Winnipeg deoarece Hahn era cetătean canadian. În urmatorul an i s-a încredintat un alt contract pentru monumentul lui Edward Hanlan, faimosul canotor canadian, sculptură care se afla înainte pe terenurile expozitiei Canadian National Exhibition iar mai apoi a fost mutat pe insulele orasului Toronto.

În 1929 căstigă competitia pentru memorialul lui Sir Adam Beck, cel mai mare si mai important proiect al său , dezvelit la 1934 pe Bulevardul Universitătii (University Avenue), Toronto.
Hahn a fost membru al Clubului de Arte si Literatură ( The Arts and Letters Club of Toronto) si a fost primul presedinte al Societătii Scuptorilor din Canada (Sculptors' Society of Canada), caruia îi pune bazele împreună cu Frances Loring, Florence Wyle si Elizabeth Wyn Wood în 1928. Această societate îi permitea lui Hahn să expună sculpturi mai mici. Una din primele sculpturi independente si prima realizată în bronz a fost Cercetasul indian (Indian Scout (1913). Aceasta a fost achizitionată în 1917 de galeria National Gallery of Canada care l-a ajutat pe Hahn să se impună ca sculptor academic.
Placa postată de Ontario Heritage Foundation pentru memorialul Razboiului din Africa de Sud (South African War) în mod gresit afirmă că Walter Seymour Allward a studiat cu Emanuel Hahn, de fapt a fost invers.
Bustul în marmura din 1926 al sotiei sale Elizabeth Wyn Wood si “Zborul” Flight din 1928 (locatie necunoscută) reprezintă opere ale sale în stil modern. Excelează si ca portretist cu sculptura din 1929, Capul lui Vilhajamur Stefansson (Head of Vilhajalmur Stefansson (National Gallery of Canada) cu care căstigă in 1930 premiul Willingdon.
James Saull, care a realizat cenotaful din Oak Bay, British Columbia din 1948, a studiat cu Emanuel Hahn.

Designul de monede
Printre monedele canadiene E. Hahn a conceput faimoasa monedă de un dolar numită Voyageur , care înfătisează un vănător de piei de animale (coureur des bois- franceza; fur-trapper - engleza) de la compania Hudson's Bay si un Inuit ( care era in vacantă în partea de sud a Ontario) într-o canoe arătănd si aurora boreală, faimosul vapor de curse din Nova Scotia, Bluenose de pe moneda de 10 centi, capul de ren ( caribou) de pe moneda de 25 centi si clădirea parlamentului Canadian Parliament Buildings pe reversul monedei de argint de un dolar din 1939 cu ocazia vizitei regale.
Portrete realizate de alti artisti
Bustul lui Hahn a fost realizat de o fostă studentă a sa, Elizabeth Bradford Holbrook fiind intitulat “Capul lui Emanuel Hahn” ("Head of Emanuel Hahn") cu înaltimea de 22 inci. Sculptura a fost cumparată de National Gallery of Canada în 1962 si se află în colectia permanentă. Notă: Numai un bust de bronz a fost creat si un mulaj, ultimul aflăndu-se într-o colectie privată.

Bibiliografie
1. ^ "Members since 1880". Royal Canadian Academy of Arts. Retrieved 11 September 2013.
2. ^ Hahn and Wife, Sculptors, Maclean's Magazine, November 1, 1945
3. ^ Emanuel Hahn (March 1943), Artists Information Form, The National Gallery of Canada
4. ^ Baker, Victoria. "The Canadian Encyclopedia". Retrieved 2009-04-06.
5. ^ http://www.thecanadianencyclopedia.com/index.cfm?PgNm=TCE&Params=A1ARTA0009128 Canadian Encyclopedia Monuments, World Wars I and II
6. ^ Gaspé War Memorial (1921)
7. ^ Safieddine, Hicham. "The Toronto Star: Facts and Figures". Retrieved 2009-04-06.
8. ^ http://www.cmp-cpm.forces.gc.ca/dhh-dhp/nic-inm/sm-rm/mdsr-rdr-eng.asp?PID=145
9. ^ The National Gallery of Canada 1961-1962 Annual Report, Queen's Printer and Controller of Stationary, Ottawa 1962





Dana Mateescu    5/18/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian