Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expozitii si ateliere de creativitate la Muzeul Tăranului

Târgul Mărtisorului, expozitii si ateliere de creativitate la Muzeul Tăranului
Târgul Mărtisorului
26 februarie – 1 martie 2015, între orele 10 si 18

{Mărtisor, Mărtisug sau Mart, obicei de început de primăvară, semn protector pentru roadele pomilor si sănătatea vitelor, împotriva bolilor si a nenorocului – monedă de argint cu fir de lână rosie sau albă legată la mâna copiilor, mitologie tărănească.}

Preluat de lumea urbană la început de secol XX si devenit modă, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier si podoabă, tinut la piept, primit ca souvenir si mai nou cadou, povestea mărtisorului supravietuieste în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb si rosu până la mărtisorul virtual.

Muzeul National al Tăranului Român vă asteaptă în perioada 26 februarie – 1 martie 2015 la Târgul Mărtisorului. Evenimentul urmăreste traditia ultimelor târguri organizate de MNTR, dând în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogată prin unicitatea si diversitatea mărtisoarelor.

În peisajul târgurilor bucurestene, Târgul Mărtisorului de la MNTR pune valoare pe obiectul handmade si pe inovatie, încurajând creativitatea în sfera artistică si mestesugul capabil să fie reînnoit cu noi particularităti care să comunice prin expresivitate, imaginatie, simt al umorului semnificatiile mai vechi sau mai noi ale mărtisorului. Participantii invitati – studenti, artisti, mestesugari – folosesc ca sursă de inspiratie lumea si mitologia tărănească ori imaginează noi forme ale creativitătii urbane: de la obiectul manufacturat si reciclat care foloseste materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje si semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconventionale.

Târgul îsi propune să aducă în atentia publicului cumpărător si alte categorii variate de mărtisoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărtisorul de oras, mărtisorul rustic, mărtisorul crosetat sau tip goblen, mărtisorul traditiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creatiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.

La fel ca în anii trecuti, printre participantii la târgul de anul acesta se numără si scoli, fundatii, asociatii, organizatii care desfăsoară actiuni cu caracter umanitar si sprijin pentru categorii defavorizate.

Târgul Mărtisorului va fi însotit si anul acesta, de o ofertă gastronomică, rămânând un sustinător al micilor producători care vor fi alături cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: kürtős kalács – Mures, turtă dulce – Harghita si Arges, prăjiturele de casă si alte produse de patiserie – Alexandria, Baia Mare si Buzău, miere, dulceturi – Ilfov, ceaiuri si plante de leac din Dâmbovita si suc de mere 100% natural de Mălâncrav.

Mestera Genoveva Sauciuc din Suceava ne va învăta cum să învârtim două fire în asa fel încât lucrul să capete puteri magice. Pe 28 februarie 2015, între orele 12.30 si 13.30, la Atelierul de creativitate. Atelier pentru adulti si copii. Pretul atelierului este de 4 lei de persoană. La atelier pot participa maxim 20 de persoane. Nu se fac înscrieri, vor avea acces primii 20 care îsi plătesc biletul la standul de la intrarea în muzeu (Kiseleff 3). Biletul de intrare la târg nu este valabil pentru atelier.

Vă asteptăm să mărtisorim împreună cu fir alb si rosu!

Bilet de intrare la târg: 4 lei pret întreg, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari)





Spatiul spiritual – Brazda
Expozitie Paula Ribariu
26 februarie – 15 martie 2015, Sala Tancred Bănăteanu

Vernisaj: joi, 26 februarie, ora 18

Notatii la interpretarea universului meu în cadrul expunerii „SPATIUL SPIRITUAL – BRAZDA“ la Muzeul National al Tăranului Român

ÎNTRUCHIPARE – formă înainte de întrupare
ÎNTRUPARE – formă saturată ca substantă (iesire în lumină)
ÎNTRUCHIPARE – după întrupare

Întruchipările nu personifică prin forma lor simboluri folclorice sau mitice, legendare, credinte populare străvechi, nu ilustrează. În cadrul Rostirii, ele sunt forme – concept ale unei trepte arheice care au prezentă si existentialitate. Ele sunt semne-litere ce alcătuiesc ROSTIREA, relevă o „frazare“ în câmpul indiferentei naturii; dar sunt – în măsura în care trezesc adevăruri existentiale –, frazări ale devenirii sau esuării Fiintei.

Arheul este cel mai vechi „statut“ al Devenirii, purtând cu el potentele unei dezvotări vii.
BRAZDA este un arheu al perpetuării naturii, dar si un ARHEU al păstrării, adăpostirii TRECUTULUI fiintial.

Întruchipările apartin în acelasi timp: cuvântului, ca si unor străvechi rostiri populare, sunt concepte purtătoare de rostiri.

Toate formele evanescentului de după moartea întrupării devin „întruchipări“ ale pierderii trupului. Astfel „girezile“ pe câmp sunt întruchipări ale prezentei în gândirea tăranului, formele lor exceptionale sunt nu mai putin rostuite pentru hrana vitelor.
Întruchipările sunt forme care definesc nesaturatia unei întrupări, ele sunt mai de grabă o stare: durerea, bucuria, tăria, sub semnul cărora se petrece întruparea.

Caracterul unui discurs cult (care aduce cu el toate cunostintele acumulate „despre ceva“) de-a lungul istoriei timpurilor se deosebeste de acela al meditatiei. Ea nu preia „ceea ce stim despre ceva“, nu încapsulează într-un sistem deja esalonat, nu deschide, nu relevă o noutate ci un nestiut universal.
Eliberează un cuprinzător „pe mai departe“.

Expozitiile mele demontează „închisorile sensului“ deja acceptat. (Nu construiesc sanctuare, ci, relevă bogătia de prezente rostitoare în care trăiesti ca universal.
De aceea nu pot da un „comentariu“ al vorbelor goale, în spatiul artei contemporane ele nu pot fi citite decât pe palierele neîntelegerii mediocre, chiar dacă laudativă…
Cu-atât mai aiuritor cu cât durerea lumii si moartea sunt stâlpii de rezistentă a unei gândiri plină de grijă.

Oricum, spatiile mele spirituale pornesc de la poemele de întemeiere care sustin nestirbit Fiinta Românească.
Nivelul folkloric nu poate constitui o întelegere a „Spatiului spiritual“, dar ancestralul poate initia orientarea devenirii… si a întelegerii ei…

Problematica „Spatiului spiritual – Brazda“:

Arheu Loc pentru sacrificati (arheu)
Ofrande (arheu)
Stâlpii durerii (întruchipare)
Brazdă peste istorii (arheu) Trecerea fără de lume (arheu)
Fiinta (arheu)
Cerurile căzute 5 mape cu studii de articulare întru Rostire
Fiinta ca rostire a limbii (arheu) 5 studii de intrare a formei în sens

P.S. Nu stiu ce „îndrumători“ a avut remarcabilul intelectual prof. Dr. Wolfgang Becker în descifrarea „destinului“ meu social, în eseul de prezentare a albumului tipărit de arh. D.S. si E.V. asupra colectiei lor, dar pot să-i garantez că n-am fost în „grupul din care făceau parte Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu…“ pentru care aveam o deosebită admiratie – (am spus „aveam“); eu întâlnind în opera lui Constantin Noica filozofia după care tânjeam, si care forma în sfârsit pentru spiritul românesc, tripleta Eminescu, Blaga, C. Noica… Dar trebuie să-i multumesc lui C. Noica si pentru comentariile la Platon, iar lui Gabriel Liiceanu pentru pădurea minunată a filozofiei lui Heidegger.
Paula Ribariu, 2015





Expozitia de primăvară
23 februarie - 8 martie 2015, Sala Foaier

A patra editie a EXPOZITIEI DE PRIMĂVARĂ va avea loc în perioada 23 februarie - 8 martie 2015, la Muzeul National al Tăranului Român.

Echipa curatorială: Bogdan Breza, Lucian Muntean,Teodora Vasile

Expun pictură, sculptură si grafică artistii:
Dumitru Viorel Bondar, Vladimir Cioroiu, Aurel Contras, Titi Ceară, Mihai Dicu, Simona Dimache, Dan Erceanu, Andrei Marina, Laurentiu Midvichi, Nicoleta Mitrache, Laurentiu Mogosanu, Monica Morariu, Vasile Muresan – Murivale, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Cosmin Paulescu (Cozo), Eva Radu, Anton Ratiu, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Doina Laura Marita – Sibiceanu, Gheorghe Stanciu, Cristian Tarbă, George Tănase, Beti Vervega, Florentina Voichi.






STRAIE DE CURTE OTOMANE
Create de artista ceramistă Yıldız İbram
12 februarie – 12 martie 2015, Sala Laolaltă

Cine este Yıldız İbram ?
Născută la Cernavodă, artista a absolvit Scoala Gimnaziala în aceeasi localitate. Încă din copilărie participă la tabere de olărit în zone din Transilvania, unde a lucrat cu lutul rosu (terracotta). În anii de liceu a perseverat în arta olăritului învătând să creeze, în stilul traditional românesc, ceramica de Horezu.

În anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept a Universitătii Bucuresti dupa care s-a mutat la Istanbul.
În anul 1996, si-a înfiintat propriul Atelier de Ceramică „Yıldız Seramik” în zona Beyoğlu, Istanbul.
În perioada 1996-2008, a cercetat ceramica de Iznik si Kutahya (sec. XVI) lucrând cu cei mai cunoscuti maestri în decor, olărit si designul creării formei în lut, precum artistul emerit din Kütahya, Mehmet Yıldırım. În acesti ani a unit spatiul de productie al atelierului său cu cel de desfacere spre vânzare a lucrărilor din ceramică, înfiintând o nouă marcă „Nicaea Stone”.

Cu scopul de a contribui la promovarea ceramicii anatoliene împreună cu maestrul său în arta decorului traditional turcesc, artistul Saim Kolhan, au predat cursuri de ceramică la Primăria Beyoglu/ Semt Konakları din Istanbul.
În iunie 2013 a absolvit masteratul la Academia de Arte Plastice „UnArte”, sectia Ceramică-Sticlă-Metal din Bucuresti.
În august 2011 a fost certificată de către Ministerul Culturii si Turismului al Republicii Turcia ca artist în arte traditionale turcesti, specializare ceramică.

În 2009 a participat cu una din lucrările sale la vernisajul expozitiei Galben de Inoasa. Întâlniri după Brâncusi organizat la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu. Lucrarea sa este una din colectiile permanente expuse la muzeu

Evenimentul este organizat de Yunus Emre Enstitüsü Centrul Cultural Turc Bucuresti împreună cu Muzeul National al Tăranului Român.
Expozitia va fi deschisă publicului în perioada 12 februarie – 12 martie 2015, de marti până duminică, între orele 10 si 18.





Atelierul de creativitate de la MNTR
Anul scolar 2014-2015

Atelierul de creativitate al MNTR invită scoli, grădinite, licee, fundatii etc. la: desenat, pictat, povesti (tărănesti si nu numai), cusut si tesut, muzici, vizite si lucru în sălile muzeului.

Cost bilete:
4 lei de persoană pentru grupuri scolare sau gratuit pentru fundatiile responsabile de copiii cu dizabilităti si dificultăti sociale, la atelierele Ruxandrei Grigorescu, Ralucăi Minoiu si ale lui Călin Torsan;
15 lei de persoană pentru atelierele lui Bogdan Herăscu si Lidiei Stares.

Informatii si înscrieri la telefon 021.317.96.59.

Program

Luni:

Ateliere pentru scolile si fundatiile pentru copiii defavorizati – orele 10-15;

Marti:

Etnologie mică, vizite cu lucru în sălile M.N.T.R., desen, pictură si cusături cu Ruxandra Grigorescu (scoli, grădinite) – orele 10-12;
Atelier „La taifas – atelier de inventat lumi” cu Raluca Minoiu – orele 13-15;
Atelier de tesături, croitorie si cusături cu Lidia Stares – orele 16-19; informatii si înscrieri la tel.: 0722.798.284;

Miercuri:

Etnologie mică, vizite cu lucru în sălile M.N.T.R., desen, pictură si cusături cu Ruxandra Grigorescu (scoli, grădinite) – orele 10-12;
Atelier de tesături, croitorie si cusături cu Lidia Stares – orele 10-16;
Desen, pictură si cusături cu Ruxandra Grigorescu (copii veniti cu părintii) – orele 14-15;

Joi:

Etnologie mică, vizite cu lucru în sălile M.N.T.R., desen, pictură si cusături cu Ruxandra Grigorescu – orele 10-12;
Atelier „La taifas – atelier de inventat lumi” cu Raluca Minoiu – orele 13-15;
Atelier de tesături, croitorie si cusături cu Lidia Stares – orele 16-19;

Vineri:

Atelier „Povesti cu urechi” cu Călin Torsan – orele 10-12;

Sâmbătă:

Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10-11.30; înscrieri la tel.: 0726.237.376.





Atelier demonstrativ gratuit e2 Young Engineers – Provocarea LEGO si Marii constructori
Până în august

Până în luna august vom avea un invitat special la Atelierul de creativitate: e2 Young Engineers

Provocarea LEGO (7-11 ani) si Marii constructori (4-6 ani) sunt doar două dintre programele educationale dedicate copiilor care, prin intermediul povestilor, experimentelor si modelelor de constructii Lego si K'nex, introduc copilul în lumea stiintei, tehnologiei, ingineriei, artei si matematicii.

La muzeu, invitatul nostru va prezenta, gratuit, o lectie demonstrativă. Aceste ateliere vor avea loc în fiecare luni, de la 17.00 la 18.30, miercuri de la 17.00 la 18.30, vineri de la 12.15 la 13.45 si sâmbăta de la 14.00 la 15.30, la Atelierul de creativitate.

Se poate participa numai pe baza de înscriere, care se face direct la oaspetele nostru, Dan Gabriel Sauer – 0742 102 633, e-mail gabriel@youngengineers.ro. Iar cei curiosi pot cerceta ce presupune acest program si pe site-ul http://www.youngengineers.ro.

Sperăm să vă distrati! Noi am desoperit care-i mecanismul prin care o masină poate, totusi, să ia curba!









Sabin Popescu    2/26/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian