Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Date din cultura muzicalǎ româneascǎ in decembrie

În luna decembrie s-au petrecut evenimente deosebite în Bucuresti legate de dezvoltarea culturii muzicale în tara noastră.
• 8 decembrie 1921: primul spectacol la Opera Română ca Institutie de Stat, cu “Lohengrin” de Wagner sub conducerea lui George Enescu cu solistii: George Folescu, Romulus Vrăbiescu, George Magearu, Elena Român si Victoria Costescu-Ducă.
• 15 decembrie 1868: primul concert al Filarmonicii Române.
• 18 decembrie 1901: concertul inaugural al societătii corale “Carmen”, dirijor D. Kiriac.
• 21 decembrie 1852: inaugurarea Teatrului National din Bucuresti cu operetă “Zoe” de Andrei Wachmann.

Continuăm prezentarea muzicienilor ale căror lucrări sunt înregistrate pe CD-urile primite de la Casa Radio din partea dnei Gilda Rădulescu, căreia îi multumesc foarte mult.

Maria Fotino - pianistǎ (1913-1996)

“Cuca”, asa îi spuneau prietenii. S-a născut într-o familie de muzicieni, mama era pianistă, tatăl profesor de trombon, sora sa Ecaterina, pianistă, iar fratele, Ion, un excelent violoncelist. Maria Fotino si-a început studiile cu celebra profesoară Florica Musicescu, fiind colegă cu Dinu Lipatti. A continuat la Berlin cu marele pianist Edwin Fischer si apoi la Paris cu Riera. Din 1928 a început să colaboreze la Radio că pianistă. În 1933 a participat la Viena la concursul câstigat de Dinu Lipatti. Maria Fotino a fost apreciată de Enescu si deseori solicitată pentru colaborări în concerte. A fost angajată la Radiodifuziune în 1941, iar din 1953 a fost numită solista formatiilor acestei Institutii. Compozitorii săi preferati au fost Mozart si Haydn ale căror lucrări au fost deseori interpretate cu orchestra Natională Radio dirijatǎ de Constantin Bobescu.
S-a stins la 83 de ani.

Mihail Jora – compozitor, dirijor si profesor (1891-1971)

S-a născut la Roman si si-a început studiile la Iasi, continuându-le în Germania la Leipzig cu profesorii Teichmuler si M.Reger. S-a perfectionat la Paris cu Florent Schmidt. Mihail Jora a fost profesor si director al Conservatorului din Bucuresti fiind considerat unul dintre cei mai importanti profesori ai mai multor generatii de muzicieni. A fost prieten cu Enescu, relatie începută în timpul primului război mondial. Între anii 1928-1935 a fost director al Radiodifuziunii – primul muzician în această functie. A lucrat acolo până în 1958. Mihail Jora a primit premiului Herder (Viena) si a fost membru al Academiei Române. Alături de G. Enescu, Filip Lazăr, Stan Golestan si Marcel Mihyalovici, a activat intens pentru crearea scolii muzicale românesti si pentru mentinerea ei la nivel superior. În creatiile sale se simte puternic specificul national, el fiind considerat creatorul liedului în muzică românească, inspirate de versurile poetului Tudor Arghezi. Cele mai interpretate si mai cunoscute creatii ale sale sunt suitele simfonice ca: ”Privelisti moldovenesti” si baletele: ”La piată", "Demoazela Măriuta", "Întoarcerea din adâncuri".

Ionel Perlea – compozitor si dirijor (1900-1970)

S-a născut la Ograda si a făcut studiile la München cu Paul Graener. A primit de timpuriu functia de dirijor la Opera din Bucuresti, însă dorinta pentru recunoastere pe plan international l-a determinat să părăsească tară pentru a colabora cu marile orchestre europene si apoi americane. A primit bagheta de la Arturo Toscanini si a dirijat multi ani la Scala din Milano si la Roma, continuând la Metropolitan –New York, perioade care i-au favorizat colaborarea cu cei mai celebri solisti ai timpului. A debutat la Metropolitan în 1949, la recomandarea lui Toscanini. Numele sau a rămas înscris în documentele marilor teatre de operă: Viena, Roma, Milano, New-York, San Francisco, Berlin, Frankfurt, Roma si altele. Ca profesor a activat mai ales în Institutiile de învătământ muzical din America. Din cauza stressului, în 1957 a suferit un atac de cord. S-a luptat ani multi cu această boală, dornic de a-si continua activitatea. În 1969, după o absentă de 25 de ani, s-a întors în tară, unde a mai putut sustine câteva concerte, spre bucuria publicului românesc, dar după numai un an a murit.

Radu Aldulescu – violoncelist (1922-2006)

Printre numele celebre de mari interpreti ai lumii se află si cel al românului Radu Aldulescu, vestit violoncelist. S-a născut într-o familie de muzicieni si a făcut studiile la Academia Regală de Muzică din Bucuresti cu D. Dinicu. În 1941 a debutat interpretând concertul de Dvorak cu orchestra Radio, dirijor Alfred Alessandrescu. Datorită succeselor si premiilor obtinute la concursurile internationale: Geneva-1946, Praga-1950, Berlin-1951, etc., în 1950 este numit solist al Filamonicii din Bucuresti, unde colaborează cu vestitii dirijori români: George Georgescu, Constantin Silvestri, Theodor Rogalsky. Împreună cu fratii Valentin si Stefan Gheorghiu a format celebrul “Trio Bucuresti”. În 1967 a primit marele premiu "The Harriet Cohen International Music Award" din Londra pentru cel mai bun violoncelist al anului, concurs prezidat de Benjamin Britten si Pablo Casals. În 1969 a părăsit Romania si s-a stabilit la Roma. A colaborat cu cei mai mari dirijori: Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Paul Klecki, Kurt Masur, Kiril Kondrasin, Andre Cluytens si altii. A realizat valoroase discuri cu firmele: Eurodisc, Musicaphon, Audio Visual, Supraphon, etc. A obtinut numeroase premii si titluri: "Cavaliere Ufficiale del’Ordino al Merito" de la Republica Italiană, "Sagittario d’Oro", "Leona d’Oro", Membru al Academiei “Tiberiana din Roma” si al Filarmonicii din Bologna. A predat la Conservatorul din Bucuresti, iar după ce a plecat din tară a fost profesor la conservatorul din Paris, la Basel, la “Y.Menuhin Academy of Music” din Gstad, la Centrul de studii din Barcelona si la Cursurile de vară din Italia, Franta, Spania si Elvetia. În 2001 Universitatea de Muzică din Bucuresti i-a oferit în semn de omagiu titlul de “Doctor Honoris Causa”. S-a stins din viată departe de patrie.

După cum se vede, oamenii de cultură de origine română se bucură de frumoase aprecieri. Să fim fericiti si să ne dorim o continuare la fel de bogată pe viitor.

Pentru că ne apropiem de “Noul An” va doresc tuturor multă sănătate si noroc.



Toronto / Dec 2014





Florica Gheorghescu    12/18/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian