Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Drobeta Turnu Severin

În timpul lui Hadrian orasul a fost declarat municipiu (în 121), în momentul în care populatia atinsese 14.000 de locuitori.
În timpul lui Septimiu Sever, cel care a ridicat Cetatea Severinului, a fost ridicat la rangul de colonie (în 193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetătenii Romei.
Pe la mijlocul secolului al III-lea, Drobeta se întindea pe 60 de hectare si era locuită de cca. 40.000 de locuitori.
Cetatea Severinului este una dintre fortificatiile de prima importantă atunci când purcedem la studierea sistemului defensiv al Tării Românesti
Castrul a fost distrus de barbari si reconstruit în mod treptat în timpul antichitătii târzii, încetându-si definitiv rolul de garnizoană în anul 602 d.Hr.
În evul mediu a fost construită de Regatul Maghiar cetatea Severin, care a fost distrusă la 1526 de Imperiul Otoman.
Pe 23 aprilie 1833 a fost întemeiat din nou Turnu Severin, când Domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica a emis actul înfiintării orasului.
Planul initial al orasului a fost gândit de arhitectul Xavier Villacrosse, secundat de inginerul Moritz von Ott, prin grija domnitorului din acel moment, Barbu Stirbei.
Nu numai pentru aceste interesante date istorice iubesc eu Severinul. Istoria, foarte scurtă de data aceasta, face ca în ultimii 50 de ani, mai bine zis în vara anului 1969 să-mi încep prodigioasa activitate de producător de energie electrică chiar aici în orasul ce s-a format în jurul Cetătii lui Sever.
Primii sase ani dintr-o perioadă de peste 44 i-am petrecut în acest minunat oras, orasul vietii mele cum îl rostesc de fiecare dată cu multă plăcere, dar si cu mândrie.
Revin cu mare bucurie în urbea dunăreană. De cum văd Castelul de apă (la intrarea în oras) parcă anii plecati de aici dispar, iar următorul pas pe care-l fac, este … să văd Dunărea.
Pot să spun acum că am revenit acasă.
Mai iubesc Severinul si pentru că am aici prieteni cum altii n-au. Nu prieteni, fratilor, ci definitia prieteniei.
Ca să-i însirui pe toti as transforma scrierea în altceva, dar câtiva tot trebuie… Ileana Roman, Florian Copcea, Dan Salapa, Gigi Vilău, familia Boroianu, Marius Dragomir, Elisabeta Udriste…si de ce nu primarul orasului, Constantin Gherghe.
În ziua de 5 decembrie recent trecută, am fost invitat la ”Gala Premiilor de Excelentă”, eveniment – sărbătoare ce se află la editia a VI-a.
Iată că, sub egida consiliului local si a primarului Constantin Gerghe, o mare si frumoasă sărbătoare se perpetuează si la sfârsit de an, în perioadă de bilant, sunt sărbătoriti oameni de-ai locului, oameni care lasă ceva în urma lor – semenilor, dar si societătii, valori ale orasului si judetului Mehedinti.
Anul acesta au fost omagiate 30 de personalităti. Li s-au acordat premii simbolice, dar si un portret fiecăruia executat de renumitul Stefan Popa Popas.
Premiile au început cu sectiunea învătământ si primul care a deschis sirul evenimentelor a fost domnul profesor, Laurian Crăciunescu. A activat în domeniul fizicii si a ocupat numeroase functii în sistemul de învătământ severinean.
A urmat doamna profesoară Manuela – Suzy Praja, actualul director al Colegiului National ”Traian”, fostul liceu Traian, liceu ale cărui cursuri le-am urmat si eu până să revin la Rm. Vâlcea.
Următorul din lista premiantilor a fost domnul profesor Lucian Căpitănescu, un om deosebit cu o carieră strălucită în domeniul biologiei.
Domnul profesor Constantin Plăvitu, doctor în fizică – Universitatea Bucuresti, a fost următorul premiat la sectiunea învătământ.
Cu o deosebită activitate în cadrul Universitătii de Vest – Timisoara în domeniul stiintelor economice, a fost premiat domnul profesor Gheorghe Băilesteanu.
A urmat apoi sectiunea scriitori, unde rând pe rând s-au prezentat să-si ridice premiile: Iancu Bârneanu, Emilian Iachimovski, Mihai Octavian Ioana si Sorin Vidan.
Sirul premierilor a continuat cu cel al pictorilor: Dumitru Remus Rotaru si Ioan Aurel Gârjoabă.
În cadrul Galei premiilor si-au făcut loc si interpreti, unii dintre ei si-au dovedit măiestria meseriei chiar pe scenă. Acestia au fost: Ion Magheru, Angela Magheru, Eugen Daniel Zorilă, Teodora Bratu si Pavel Ciobanu.
În domeniul teatrului a fost premiată doamna Stela Popescu, omul care a activat foarte mult la Palatul Copiilor, Centrul de librării, dar si ca profesor la ”Scoala Populară” – Drobeta Turnu Severin.
La sectiunea ”Muzeu” au primit premii: Gheorghe Petre, Doina Benea si Dan Bălteanu.
Si istoricii au fost premiati în cadrul acestei sărbători severinene: Mite Măneanu, binecunoscut zonei si nu numai pentru prodigioasa activitate de istoric, mai ales în studierea si stabilirea locului istoric unde a avut loc ”Bătălia de la Posada”. Ciobotea Dinică - ”Cunoscut nu numai în Craiova ci si în întreaga Oltenie si în tară ca valoros istoric, exeget si om de cultură”. Paula Salcău - ”Istoric al culturii eleniste”. Răzvan Stroe – ”Sunt geograf profesionist activ”.
Episcopia a avut un premiant în persoana părintelui Nicolae Jinga de la Orsova.
Domeniul medical în cadrul galei a fost reprezentat de medicii: Elena Melencu – ”În calitate de conducător al Directiei sanitare judetene m-am zbătut mult si am reusit să coordonez si să răspund de bunul mers al stării de sănătate în toate spitalele din judet!. Gheorghe Drăghia – ”…absolvent al facultătii de stomatologie Bucuresti - 1966”. Alexandru Spătariu – ”Membru al Societătii române de Chirurgie”.
Nu putea să lipsească de la marea sărbătoare severineană si sectiunea Sport. S-au prezentat să-si ridice premiile: Marin Dobrescu – ”Profesor emerit, metodist, director al complexului olimpic de înot”. si Lena Stere - ”Multiplă campioană europeană si mondială la Judo”.
Lista celor 30 de premianti s-a oprit aici.
Printre premieri asistenta s-a delectat cu dansuri, balet, cântece de toate genurile, dar si cu o renumită formatie de muzică usoară din Serbia.
Am observat aici la Drobeta Turnu Severin că fenomenului cultural-istoric-religios, cel căruia-i datorăm existenta i se acordă o mare importantă. Consiliul local si primarul Constantin Gherghe merită toate laudele.
Bine-ar fi ca asemenea manifestări unde edilii recunosc si pun la mare pret valorile să existe în cât mai multe locuri din tară.
În cuvântul său primarul a garantat ca această sărbătoare, ”Gala Premiilor de Excelentă”, ajunsă la editia cu numărul sase va continua, iar în anul următor vor fi invitati toti cei care au fost premiati la editiile de până acum.
Nu am ratat ocazia să-i ”smulg” primarului Constantin Gherghe, prietenul meu de-acum si de”ieri” câteva gânduri pentru vâlcenii mei, unde domnia sa spune că are multi prieteni:
”Există clipe în viată când gândurile te poartă prin lumi nebănuite, unele pierdute în istorie, altele regăsite în cuvintele unor oameni. Acest sentiment l-am avut când Puiu Răducan, om aflat multi ani la Drobeta, mi-a cerut, să lansez către vâlceni un salut. Ce să le spun vâlcenilor? Că deseori am trecut prin orasul lor unde mi-ar fi plăcut să mă fi născut? Că, în scurtele mele popasuri am fost sensibilizat de istoria locurilor? Că Râmnicul este un univers continuu în care, ca niste stele, ard inimile nemuritoare ale unor cărturari? Că Râmnicul înseamnă pentru mine o cetate eternă unde încă se mai aud glasurile voievozilor care au băut apă din Dunăre si Olt? Dunărea curge prin timp si istorie asa cum o face de la începuturile lumii. Uneori gândul o opreste si o ascunde printre ecouri de cuvinte. Aceste cuvinte pot fi si ale dumneavoastră. Încă odată portile Drobetei sunt deschise. Vă asteptăm!
Dragi prieteni vâlceni, câte nu ar mai fi de povestit! Pentru sărbătorile care ne asteaptă, vă doresc numai bine. Vă invit mai întâi la Drobeta”.
Iată câteva cuvinte pentru noi, rostite de un gospodar de exceptie, primarul Constantin Gherghe, care printre dificila muncă de edil sef al orasului, stie să-si premieze valorile, oamenii care fac si au făcut ceva pentru semeni si pentru societate.
Iată că în orasul unde frumosul îsi leagănă dorurile în apele Dunării ostoindu-le în povestile muntilor, orasul unde mi-am început meseria de producător de energie electrică, a învătat să simtă iubirea revărsându-si prea plinul în sărbători sfinte de sfârsit de an.
Mai iubesc Severinul si pentru că, Resedinta Episcopală din Râmnic, actual arhiepiscopie, care datează din secolul al XIV-lea, a venit aici…. de la Drobeta Turnu Severin.
În anul 1370, Resedinta episcopală a Severinului a fost înfiintată în orasul de pe malul Dunării si primul episcop a fost Daniil Critopol, grec, cărturar din Vicina, care sub numele religios de episcop a devenit Antim, si care a slujit între 1370-1381.
Din cauza persecutiei maghiare, a fost mutată la Strehaia si, în final, la Râmnicu Vâlcea.
Noi vâlcenii si severinenii facem un pod peste timp să mentinem mereau trează cultura NEAMULUI ROMÂNESC, cultură care, alături de biserică si istorie ne-a adus până aici.
Nu am putut părăsi urbea dunăreană fără să merg să revăd două dintre locasurile de cult atat de dragi mie, mănăstirea Sfânta Ana de la Orsova si mănăstirea Vodita.
Bucuria a fost si mai mare că am întâlnit-o pe maica staretă si pe părintele Emilian de la Vodita. Le-am dăruit cărti, am vorbit.
Un călduros La Multi Ani zic si eu din acest colt de pagină atât severinenilor, cât si vâlcenilor, dar si tuturor prietenilor !
La Multi Ani, oameni buni !
Fug să semnez.






Puiu Răducan    12/9/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian