Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Scriitorii bucuresteni si-au desemnat premiantii

Luna lui Brumar a fost generoasă pentru literatură, că doar toamna se numără bobocii.Întâi a fost Târgul de Carte GAUDEAMUS, pentru care tot ce miscă în domeniului scrisului literar din România, si nu numai, a trudit în anul care se apropie de sfârsit. Sute de titluri noi, zeci de lansări de carte în săli si la standuri si, ceea ce este important - mii de vizitatori - si, îmbucurător, multi tineri. Să nu-i mai nedreptătim cu sloganul Tineretul nu mai citeste literatură, are internetul. Cumpărarea cărtilor a constituit judecata de valoare a cititorilor.
A urmat, câteva zile mai târziu, judecata de valoare a confratilor. Filialele Bucuresti ale Uniunii Scriitorilor din România si-au desemnat premiantii pentru cele mai valoroase creatii literare care au văzut lumina tiparului în anul editorial precedent. O actiune pregătită minutios si finalizată cu succes de către conducerile Filialelor. Conditiile de participare si termenele de depunere a cărtilor pentru premiere au fost anuntate din timp pe situl U.S.R. Fiecare filială si-a desemnat, dintre membrii săi, juriul care urma să analizeze si să decidă asupra valorii cărtilor prezentate, lucru deloc usor, atunci când este vorba de creatii literare. Si juriile au decis. În continuare cităm din Comunicatul U.S.R.:
Filialele din Bucuresti ale Uniunii Scriitorilor din România au acordat – în cadrul unei Gale desfăsurate marti, 25 noiembrie 2014, ora 11,oo, la sediul Primăriei sectorului 2 Bucuresti – premiile literare pentru anul editorial 2013. Aceste premii, precum si decernarea lor, au fost sustinute de Primăria sectorului 2, de primarul Neculai Ontanu pentru al zecelea an consecutiv.
La Gala premiilor acordate de Filialele Bucuresti ale Uniunii Scriitorilor din România au participat Nicolae Manolescu – presedintele U.S.R., Varujan Vosganian – prim-vicepresedintele U.S.R., Gabriel Chifu – vicepresedintele U.S.R., alături de primarul Nicolae Ontanu, de criticul de artă Ruxandra Garofeanu si de numerosi scriitori.
Juriile celor sase Filiale U.S.R. din Bucuresti – Poezie, Proză, Traduceri literare, Critică literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii si tineret – au stabilit mai multe premii Opera Omnia, Cartea anului, premii speciale sau pentru debut.
25 noiembrie, ora 11,oo. Atmosfera din sală este sobră. Distinsii participanti - elita scrisului bucurestean - obisnuiti cu astfel de solemnităti, afisează un calm olimpian. Doar scriitorii invitati special fac eforturi pentru a-si stăpâni emotiile. Gazda, criticul de artă, Ruxandra Garofeanu, rosteste alocutiunea de deschidere a Galei, salutându-i pe participanti în numele Primăriei sectorului 2. Presedintele U.S.R., academicianul Nicolae Manolescu, multumeste Primăriei pentru conditiile excelente create desfăsurării Galei, pentru implicarea, inclusiv materială în asigurarea fondurilor de premiere a scriitorilor. Domnia-sa subliniază că prin acordarea acestor premii se celebrează literatura română si sunt sărbătoriti unii dintre cei mai importanti scriitori bucuresteni contemporani.
Trecându-se la decernarea premiilor, seniorul en-titre înmânează merituosilor scriitori, cele sapte premii Opera Omnia, acordate de către Primăria sectorului 2. Celelalte premii vor fi înmânate de către presedintii de Filiale, după ce, pentru fiecare carte premiată, se prezintă laudatio de către un membru al juriului. De la Filiala de poezie a primit premiul Opera Omnia poeta Ioana Ieronim. Premiul Cartea anului a fost acordat la două poete, Ioana Nicolaie (pentru volumul Autoimun) si Ioana Diaconescu(pentru volumul Nusakan), ceea ce l-a determinat pe un distins vorbitor să remarce că principalele premii la poezie au revenit celor „trei Ioane”. De unde se vede că sensibilitatea si frumusetea au făcut întotdeauna casă bună cu poezia.
Proza este recompensată prin trei premii. Câte un premiu Cartea anului, pentru Nicolae Stan (romanul Tamisa) si Emil Lungeanu (romanul Joc) si Premiul special pentru roman-document, lui Valentin Hossu-Longin (Canalul mortii. Martor). Emotiile si încordarea care planau la un moment peste sală au fost la timp detensionate prin interventia premiantului Emil Lungeanu. Acesta a reusit, prin umorul său fin, să ne descretească fruntile, stârnind totodată interesul doamnelor cu eleganta si naturaletea sa.
Filiala Bucuresti Traduceri literare a acordat premiul Cartea anului unui colectiv format din trei traducători – sinologii Daniel Lupeanu, Mira Lupeanu si Constantin Lupeanu, respectiv tată, mamă si fiu, pentru excelenta transpunere în limba română a lucrării monumentale „Părintii sistemului Filozofic Taoist. Lao Zi, Lie Zi, Zhuang Zi” . Distinsa familie a lucrat opt ani la această traducere. Din nefericire, Mira Lupeanu nu a mai trăit să se bucure de înalta aprecierea a muncii familiei sale.
Acelasi premiu l-a primit si Bogdan Ghiu pentru traducerea din limba franceză a cărtii „Mii de platouri. Capitalism si schizofrenie” de Gilles Deleuze si Felix Guatari. Câte un Premiu special li s-a acordat Antoanetei Olteanu pentru varianta în limba română a romanului „Părul Venerei” al scriitorului rus Mihail Siskin si lui George Volceanov, pentru traducerea best-seller- ului „Marele Gatsby” de transpunere Fr. Scott Fitzgerald.
Filiala Critică literară, Eseistică si Istoria Literaturii l-a recompensat pe profesorul Mircea Martin cu premiul Opera Omnia pentru întreaga activitate de critic si istoric literar. Cartea anului pentru istorie literară a fost considerată „O istorie literară a vinului în România”, de Răzvan Voncu.
Premiantii Opera Omnia de la Filiala Literatură pentru copii si tineret nu erau în clasă. Spre regretul lor, Liceenii lui George Sovu nu au putut să-si felicite profesorul. Si nici ai lui Tudor Opris. Maestrii erau în Pauza mare, pentru a-si îngriji sănătatea. Gândurile celor prezenti s-au îndreptat către ei cu toate urările de bine. Culegerea de Basme al lui Petre Crăciun a fost gratulată de juriu cu premiul literar Cartea anului.
La Filiala Dramaturgie decernarea premiului Opera Omnia nonagenarului Dan Tărchilă ne-a oferit un moment emotionant. Bonom si mucalit după cum îl cunoastem, dramaturgul îndrăgit de noi încă din anii studentiei, ne-a promis că ne va da si anul viitor o piesă si de-abia atunci vom putea vorbi de Opera Omnia pentru Dan Tărchilă. Si ne-a făcut urarea să ajungem si noi la anii lui în deplină putere creatoare.
De asemenea, Primăria sectorului 2, împreună cu conducerea U.S.R., a acordat un premiu special Opera Omnia poetului Nicolae Prelipceanu.
Si pentru că tinerii nu numai citesc, ci si scriu literatură, si unii scriu chiar foarte bine, s-au acordat si două Premii de debut: Simona Dumitrache, pentru volumul de versuri Viziuni mute si Corina Stoean, pentru „Constantin Toiu. Studiu monografic”.
Cuvintele de multumire ale premiantilor, ca si judecătile de valoare exprimate de membrii juriilor, au fost apreciate prin aplauzele sălii, confirmând astfel corectitudinea acordării premiilor.
Ziua de sărbătoare pentru literatură s-a încheiat. Zeii au coborât pe pământ, unde s-au întâlnit la câteva aperitive si la un pahar de vorbă, într-o atmosferă prietenească, colegială. Urma ca istoricul literar Răzvan Voncu să le prezinte „O istorie practică a vinului în România”.

N.B . Într-un comunicat al U.S.R. se face cunoscut că la reuniunile Comitetului Director si Consiliului U.S.R. din 17 noiembrie 2014, s-au votat propunerile Comisiei de Validare privind primirea de noi membri. Printre acestia se află si ANDREI PĂUNESCU, la Filiala Bucuresti - Poezie. Îl felicităm pe tânărul membru al Uniunii Scriitorilor din România, Andrei Păunescu, si îi urăm să scrie cât mai multe poeme spre cinstirea ilustrului său părinte!




















Mihai Maxim    11/29/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian