Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Nicolas Mateesco-Matte

Nicolas Mateesco-Matte (născut [n 1913, Craiova) este un jurist canadian de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1993).

Este avocat si membru al Baroului din Québec din 1956. Este specializat în dreptul aerospatial, domeniu în care este recunoscut international ca unul dintre cei mai valorosi autori.
Nicolas Mateesco Matte este unul din marii specia-listi de drept în spatiul aerian, cu renume mondial datorită faptului că a definit acest spatiu si a făcut progrese în acest domeniu, a fondat mai multe catedre de cercetare si a publicat numeroase tratate. Un apărător al limbii franceze a fost primul care a pus bazele dreptului aerospatial în limba franceză.

Profesor universitar de drept a participat la formarea unor personalităti ale provinciei Quebec: (Trudeau, Lévesque, Bourassa). Dânsul a contribuit la fondarea si dezvoltarea orasului Brossard, al cărui cetă-tean de onoare este, un bulevard îi poartă numele si a fondat Cosmodomul din Laval.

N. M. Matte s-a născut în 1913 în orasul Craiova.
Si-a luat doctoratul în drept în 1939 la Universitatea Bucuresti si doctoratul în drept international în 1947 la Universitatea din Paris.
Împreună cu sotia sa Monica se stabileste în Quebec în 1950. Cuplul Mateesco isi schimba numele si iau pe acela de Matte ceea ce nu înseamnă că originile românesti au fost uitate, ci o sansă pentru copii care trăiesc in provincia Quebec.
În epoca nucleară, N. M. Matte propune un drept in-ternational nou care va devenii un credo al sau si îi va călăuzi realizările în domeniul aerospatial.
Pentru a calma antagonismul est-west, el va organiza cu ajutorul guvernelor federale si provinciale, simpozioane internationale la care vor participa juristi eminienti.Dr. Matte ajunge în colectivul institutului McGill Institute of Air and Space Law în anul 1961 ca profesor invitat. Reuseste să ajungă directorul institutului în 1975 si fondează “Analele Aerului si Legea Spatială” respectiv “Centrul de Cercetări Aerian si A Legii Spatiului” în 1976. Rămâne la conducerea IASL până în 1989 după care devine Director Emerit.

M. Matte este printre cei care au creat si au ajutat celebrul “Club de Relatii Internationale” împreună cu d’Iberville-Fortier, Lévesque, Morin, Trudeau. Pentru o perioadă a fost membru al comisiei Gen-dron (1968-1972) care a recomandat ca franceza să devină limba oficială în Quebec.
Nicolas Mateesco Matte este cavaler al Legiunii de Onoare (1986), membru al Société royale du Ca-nada (1984) si ofiter al Ordinului Canadian (1976). În 1989, i s-a acordat titlul de Director Emerit al Universitătii McGill. În 1996, a primit prestigiosul premiu “Crystal Helmet Award” de la “Association of Space Explorers” ( Asociatia Exploratorilor Spa-tiali). Consiliul International al Organizatiei Aviatiei Civile a acordat cel de-al 39- lea premiu „Edward Warner Award”, cel mai inalt onor din lumea aviatiei civile, doctorului Nicolas Mateesco Matte în data de 29 septmbrie, 2010 ca recunoastere a contributie ex-traordinare pentru dezvoltarea, promovarea si întelegerea spatiului aerian si a legilor spatiului la nivel mondial. Premiul este de fapt o medalie de aur si poate fii acordat unui individ sau unei institutii ca recunoastere a contributiilor la dezvoltarea transportului aerian si asigurarea sigurantei în spatiul ae-rian.
Dr. Matte are acum 100 de ani si este foarte activ.

Lucrări: •Aerospace Law. Telecommunications Satel-lites, Butterworths, Scarborough, 1982.• Droit aéro-spatial. Les télécommunications par satellites, Éd. Pedone, Paris, 1982.• Treatise on Air-Aeronautical Law, The Carswell Co. Ltd., Toronto, 1981.•Traité de droit aérien-aéronautique, troisičme édition, Éd. Pe-done, Paris, 1980.•Space Policy and Programmes: Today and Tomorrow - The Vanishing Duopole, The Carswell Co. Ltd., Toronto, 1977.• Droit aérospatial. De l'exploration scientifique ŕ l'utilisation commerciale, Éd. Pedone, Paris, 1976. •The International Legal Status of the Aircraft Commander/Le statut ju-ridique international du commandant d'aéronef, The Carswell Co. Ltd., Toronto and Éd. Pedone, Paris, 1975.• Droit aérospatial, Éd. Pedone, Paris, 1969. • Aerospace Law, Sweet and Maxwell, London, and The Carswell Co. Ltd., Toronto, 1969 •De la mer te-rritoriale ŕ l'air "territorial, Éd. Pedone, Paris, 1965.
*Traité de droit aérien-aéronautique (évolution - problčmes spatiaux), deuxičme édition, Éd. Pedone, Paris, 1964.







rubrică de Dana Mateescu    10/22/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian