Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Om si catastrofe

Omul, aceasta creatură fragilă care poate muri dintr-o căzătură pe stradăa este dublată de o capacitate imensă de a rezista sufleteste celor mai mari drame care apar în viatza lui ; istoria,literatura, teatrul, opera clasică, etc. ilustreaza pe deplin acest adevăr.

Suntem martorii unui dezastru geologic si uman de proportii nemaivăzute apărut în Japonia, a cărui consecinte nu pot fi încă evaluate căci accidentul atomic care a fost declansat de dezastrul geo-fizic este încă în curs de desfăsurare si de evaluare; este însă suficient să se mentioneze dramele personale în care bărbati au fost martori cum valurile au zmuls femeia de lângă ei si au înnecat-o sau cum copii au fost dusi la morgă pentru a recunoaste acolo părinti, frati, surori, morti prin înnec sau accidentati. Mortii se pare ca sunt evluati la peste zeci de mii, iar pagubele materiale sunt încă greu de evaluat.
De amploarea accidentului fizic nu e de spus decât că se situează aprope de maximum-ul stabilit de scala Richter în care structuri fizice pot rezista cutremurelor de asa mari intensităti; din acest punct de vedere se pare ca arhitectii japonezi au prevăzut norme de constructie care să minimizeze numărul victimelor umane, dar nu au avut în vedere amploarea si fortza tsunami-ului declansat de deplasarea tectonica, un factor în plus al dezastrului. Aceasta fortză explică de ce au ajuns turisme sau ambarcatiuni să ajungă pe acoperisul unora din putinele case rămase în picioare după retragerea apelor.

Se pare de asemenea că cele trei reactoare deteriorate serios au rezistat relativ bine, desi uniii specialisti mentionează că reactoarele americane au o camasă de protectie în plus fatză de cele japoneze, fapt care le face mai sigure în cazuri de accidente similare.
Important însă de subliniat este faptul impresionant că omul, fatză de asemenea evenimente , este... singur..."Sauve qui peut" -să se salveze cine si cum poate- este ceea ce rămâne omului în fata acestui fel de dezastre ! Si acesta este purul adevăr: autoritătile pot da ordine sau sfaturi -de evacuare a zonei, etc - dar omul este lăsat ca să organizeze succesul sau esecul persoanei lui si alor săi !!
Niciunul din zeii shintoisti la care se rugau deobicei japonezii nu au fost de vreun ajutor ! Toti au fost numai spectatori sau si-au intors privirea în altă parte ! Singurul ajutor pe care omul a avut-o a venit de la el însusi sau de la alt fellow-man !

Resemnarea si disciplina pe care o arată după accident, în marea lui durere, acest popor si care a câstigat admiratia întregii lumi, este rezultatul unei încrederi în forta lor, în fortza umană , de a învinge vicisitudinile naturii si în acelasi timp în cooperarea umană în care contributia colectivitătii se face simtită concret pâna la nivelul fiecarui individ. În societatea japoneză, omul simte că nu este lăsat singur, abandonat în suferintza lui, si că numai asistentza colectivă face suportabilă tragedia individuală !

De aceea, fără a gresi, se poate afirma că este de o importantă capitală ceea ce fiecare individ are în subconstientul lui în materie de ceea ce numim qualia -adică totalitatea experientelor de orice fel-acumulate din contacte cu environmentul în care trăim, precum si spiritul de ajutor reciproc care se stabileste într-o societate bazată pe relatii umane solide.

În împrejurări ca cele la care ne referim nu există altă salvare decât cea venită de la persoana noastră sau dela alt fellow-man si societate; zeii din shrinuri au dovedit că rămân impasibili; nici măcar nu-si schimbă zâmbetul !



Dr Dinu Dimitriu / Toronto






Dr Dinu Dimitriu    3/15/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian