Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ea poartă pe umeri soarta vietii

Soarele împleteste cununi de stele în cositele naturii. A venit primăvara.
Nu este o întâmplare că lumea sărbătoreste acum femeia. Ea poartă pe umeri soarta vietii. Fără ea noi nu ne-am fi născut. Dumnezeu a dăruit-o lumii ca simbol al vietii, de aceea unii traduc numele de Eva prin viată. Geneza si Apocalipsa, încep si sfârsesc sub miracolul numit femeie. Ea a dus omenirea pe calea cunoasterii umane si pământesti, desprinzând astfel omul din starea de vegetatie în care se afla în paradis, fără constiintă de sine. Sincer n-as putea trăi doar bucurându-mă de darurile naturii, oricât de aromate ar fi fructele. Ioan evanghelistul a avut sansa să cunoască lumea la împlinirea sa spirituală, când femeia cerească va dărui lumii miracolul întelegerii spirituale, copilul divin care aduce marea schimbare prin întelepciune. "În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna supt picioare, si cu o cunună de douăsprezece stele pe cap" (Apocalipsa 12.1). Când imaginile alegorice au grandoarea unui fenomen cosmic si evenimentul este la aceeasi scară; asa cum a spus si Malraux "Secolul XXI va fi al spiritualitătii sau nu va fi deloc."

Alegerea este doar a noastră. Dumnezeu ne-a hărăzit neamul cu femei pline de dăruire sacrificială. Atunci când în Franta se auzea de Ioana D'Arc la noi alte femei precum mama lui Stefan cel Mare si Sfânt sau fecioara din armata lui Vlad Tepes au pus mai presus decât dragostea de mamă si iubită, pe cea pentru patrie: "Du-te la ostire! pentru tară mori! /Si-ti va fi mormântul coronat cu flori!" sau "Dacă vrei iubirea-mi să o dobândesti, /Pentru tară, doamne, să mori, să trăiesti!" (Dimitrie Bolintineanu, inspirat din cronici).
Despre Maria Putoianca a scris Nicolae Bălcescu în Istoria Românilor supt Mihai Viteazu. Jertfa supremă a dat-o Ecaterina Teodoroiu în primul Război Mondial. Smaranda Brăescu (detinătoarea recordului mondial la parasutism timp de 20 de ani) spunea în 25 decembrie 1931 la New York: "Viata mea nu înseamnă nimic dacă o tin numai pentru mine. Viata mea o dăruiesc tării; dar vreau să o dăruiesc frumoasă si încărcată de glorie". Ecaterina Conachi, în spiritul idealului de unire natională si riscând mult, a dezvăluit frauda electorală din Moldova pusă la cale de turci. Astfel s-a creat un scandal diplomatic. Franta, Rusia, Prusia si Sardinia rup relatiile cu Poarta. Întrevederea de la Osborne între Napoleon al III-lea si regina Victoria s-a încheiat prin consimtământul reginei de a se anula alegerile controlate de Vogoride si de a se organiza altele. Fără contributia printesei Ecaterina Conachi, sora vitregă a lui Costache Negri, idealurile de unire de la 1859 nu s-ar fi putut împlini.
Alte femei si-au consacrat întreaga viată studiului, pentru a se afirma în plan cultural si stiintific devenind adevărate ambasadoare ale României în lume - precum domnita Ralu Caragea (initiatoarea amenajării primului teatru în Tara Românească - 1817), Elena Văcărescu, Marta Bibescu, Maria Filotti, Haricleia Darclée, Zoe Dumitrescu Busulenga, Virginia Haret-Andreescu (prima femeie arhitect din tară, autoarea proiectelor pentru liceele Dimitrie Cantemir si Gh.Sincai, 1894-1962), etc. Stefania Mărăcineanu devine doctor în fizică la Sorbona în 1924 sub îndrumarea Mariei Curie, si care detine prioritate mondială în cunoasterea radioactivitătii artificiale. Acad. dr. Ana Aslan este inventatoarea Gerovitalului si initiatoarea Institutului de geriatrie, loc unde bătrânetea multor oameni a devenit mai usoară.
Toate darurile femeilor folosite pentru comunitate au ajutat tara să treacă prin clipele grele ale istoriei. Putem învăta din iubirea si dăruirea altora, si ne putem solidariza cu eforturile constructive ale femeilor de azi. Astfel "lumina din noi se va ridica spre Ain Sof Aur - Lumina fără sfârsit care este Totul".







Camelia Tripon    3/8/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian