Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Esecul multiculturalismului

În Europa a fost proclamat categoric esecul societătii multiculturale de catre sefii de stat ai Germaniei, UK si Frantei; această doctrină umanitară si democratică nu s-a putut implementa din nefericire nici pe continentul europen nici în Australia după ce a fost experimentată pe o durata de zeci de ani în ambele continente.

Ideea fundamentală care a stat la baza acestei doctrine a fost aceea de a da posibilitatea persoanelor imigrate de a se integra în noua societate aleasă de ei fără a se rupe total de cultura si societatea din care proveneau , având în vedere dificultatea personelor adulte de a se rupe de mediul în care s-au născut, au crescut si trăit si de a se putea integra total in noul mediu geografic si cultural în care au imigrat. Idea a fost generoasa si a fost îmbrătisată cu entusiasm de imgranti, care au fost încântati să-si poata organiza micro-climate etnice în cadrul macro-climatului pluri-etnic în care au imigrat.

În acestă configuratie si cu sprijinul legilor drepturilor omului si legilor anti-discriminatorii au înflorit "ghetouri" etnice în care s-au organizat învătământul diverselor limbi nationale, manifestări culturale în conformitate cu traditiile si etnicitatea respectivă, s-au construit lăcasuri de cult religios -biserici, sinagogi, moschei,etc. Si lucrurile nu au mers prea rău timp de multi ani.

Factori esentiali însă au început să tulbure un oarecare echilibru care se instalase cu timpul între societatea de imigrare si imigranti si anume depăsirea prin practici insistent cerute a unor drepturi acordate care veneau în conflict cu legile de securitate si aspectele culturale ale tării de imigrare; în Franta, de exemplu, femeile care putau voal refuzau să se fotografieze devoalate pentru acte de identitate sau refuzau să se devoaleze când li se cerea să se identifice de către agentii politiei, etc.; a fost interzis portul voalului în scoli si au fost probleme serioase în a fi acceptată această hotărâre, luată din motive de identitate si securitate; tot în Franta, musulmanii făceau rugaciuni blocând străzile în jurul moscheelor pentru că nu ar fi avut loc suficient în interior, etc.

Dar cel mai serios si preocupant motiv care a atras atentia organelor de securitate în tările respective a fost participarea elemetelor tinere -unii născuti în tara de imigrare-la acte si miscări teroriste care au încercat să organizeze atentate pe teritoriul tării în care au imigrat. Aceste atitudini au fost considerate pe drept cuvânt incompatibile cu pozitia de imigrat căruia i s-a acordat cetatenia statului respectiv si care complotează contra securitătii lui. Cazuri de acest fel s-au întâmplat în UK si USA. În Australia, un factor determinant în restrângerea unor asa-zise drepturi cerute de minoritatea imigrata a fost asasinarea a 250 turisti australieni în Indonezia -tară musulmană -un act considerat barbar si îndreptat contra securitătii cetătenilor tarii. În Canada s-a ridicat de curând problema securitătii când câtiva deputati musulmani în parlamentul din Quebec au refuzat să depuna pumnalele rituale pe care le purtau, din care cauză nu li s-a permis intrarea în clădirea parlamentului, considerindu-se că problemele de securitate sunt deasupra oricăror practici religioase sau traditionale etnice; pe acelasi plan este considerata în Canada si obligativitatea femeilor de a se devoala atunci când organele de politie sau securitate o cer în vederea identificării.

Ce rezultă din cele expuse? constatarea negativă că integrarea imigrantilor nu se poate face într-o singură generatie, cu toate facilitătile pe care le oferă tara de imigratie; aceasta înseamn că factorul cultural-religios- traditional este profund integrat în conceptia oamenilor si că actul imigrării într-un mediu nou, care cere efort de adaptare la o limbă si cultură nouă nu poate fi realizat de oricine si de aceea imigrantii se "retrag" sau se limitează la nucleul lor etnic în care se simt în sigurantă; în acest nucleu, pe de altă parte, individul poate fi mai usor manipulat de curente ideologice din afară, care agită comunitatea etnică si ale căror rezultat sunt elementele care- în UK si USA- s-au alăturat miscărilor teroriste si au organizat atentate împotriva tării de adoptie! "the devil from within "!

Explicatia esecului ? Este dificil de analizat vinovătiile, dar în majoritate îi privesc pe imigranti care- în primul rând -nu acceptă în constiintza lor că odata cu cetenia pe care o primesc vine obligativitatea de a accepta legile si regulile de guvernare ale tării de imigratie. Când eventual restrictiile impuse de legislatie vin în contradictie cu conceptiile sau interesele lor, sunt înclinati a conturna legea si de aici se nasc conflicte cu autoritătile .

Consecinte? Desigur, tările care i-au primit ca imigranti au dreptul să se apere; de aici decurg restrictii; singura cale constructivă este educatia celor noi veniti care ar trebui de la început să cunoască si sa accepte liber conditiile pe care le impune o imigrare.Ca să începă o viatză nouă, imigrantii trebuie să stie că aceasta se dezvoltă într-un mediun nou, diferit de cel de "acasa"! Si acesta diferenta este cea care îi va modela pe copiii lor în noul mediu în care trăiesc, căci orice "drept vine cu o obligatie"; si aceasta nu trebuie să o uite un imigrant.

Dr. Dinu Dimitriu / Toronto








Dr. Dinu Dimitriu    2/22/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian