Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mircea Micu

74 de ani ar fi împlinit scriitorul Mircea Micu pe data de 31 ianuarie 2011. Hâtru cum îl stim, ne-a făcut o farsă si nu a venit la întâlnire. A rămas în cer să scrie : ,,Închis în mine, singur, ca-ntr-un castru/ mă tem de somnul Marei Vesnicii”.
Aici, pe pământ, nu a fost singur miercuri, 2 februarie, zi de mare sărbătoare religioasă – Intâmpinarea Domnului. Familia, prietenii si admiratorii s-au întâlnit la Biblioteca Metropolitană să-l comemoreze pe cel care „în ciuda numelui, era un poet atât de Mare si nu numai”, asa cum l-a prezentat scriitorul Iulian Neacsu în deschiderea evenimentului. Că este asa ne-au convins, încă de la început, imaginile cu scriitorul din interviul realizat de Nicolae Dan Fruntelată în cadrul emisiunii „Generatia în tenisi” în care Mircea Micu a strălucit ca de obicei; ne-a delectat cu „averea mobilă-viata mea într-o sacosă”, referindu-se la cărtile pe care le-a scris. Prima poezie a fost scrisă în clasa a IV-a, iar debutul l-a făcut în anul III al Scolii pedagogice.
Invitati speciali: scriitorul Radu Cârneci, Constantin Stan – scriitor, seful sectiei proză a Uniunii Scriitorilor, prietenul si poetul Nicolae Dan Fruntelată, Tudor Gheorghe – realizatorul spectacolului „Chemarea păsării de acasă” pe versurile poetului Mircea Micu, Lucian Chisu, directorul Muzeului National al Literaturii Române, Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane - gazda evenimentului, Gelu Voican Voiculescu.
Si bineînteles, dna. Marilena Micu – sotia scriitorului, o prezentă delicată si discretă, care ne-a vorbit despre scriitor din postura de „bun familist”, un tată care a lăsat prin Testament fetitei sale Oana – aflată în sală ,,Calul meu drept mostenire/e prelung, aburos si subtire[...] /legat simbolic/de un trandafir”.
Lucian Chisu l-a evocat pe scriitorul „atât de mare si de cunoscut”, care dădea „sarea si piperul tuturor evenimentelor la care participa”, iar scriitorul Radu Cârneci ne-a vorbit despre un „scriitor important, un simbol al sentimentului de amicitie, de prietenie; este si rămâne un poet national în sensul simtirii de a fi frumos român, de a simti româneste, de a iubi româneste”.
Scriitorul Nicolae Dan Fruntelată, după ce a trecut în revistă povestea volumului Singur în Mongolia, a concluzionat: „să ni-l amintim pe Mircea Micu surâzând, ca pe un prieten, nu a urât pe nimeni, era un amestec de mot, ardelean, bănătean si sudist, cu mult umor si ne era drag”.
Constantin Stan l-a numit „amorul breslei noastre” într-o lume care „apune ca un amurg”; din ea a făcut parte Mircea Micu; îsi dorea să readucă „prietenia si colegialitatea în lumea literară”.
Scriitorul Florentin Popescu, vorbind despre Mircea Micu a spus: „era o institutie a bunei dispozitii si a umorului” si a propus ca, în 2012 când scriitorul Mircea Micu ar fi împlinit 75 de ani, Muzeul National al Literaturii Române să editeze un album „Omagiu lui Mircea Micu”.
Tudor Gheorghe, realizatorul spectacolului „Chemarea păsării de acasă”, a vorbit, între altele, despre acest concert, care a debutat la Arad, „unde Mircea Micu a participat si a fost foarte emotionat”. Poezia lui Mircea Micu a fost aplaudată la Arad, la Bucuresti, la Craiova, la Galati, la Pascani. Ce a determinat succesul? „Poezia în stare pură, rafinamentul si simplitatea reală, poezia adevărată. Tinerii au fost fascinati si interesati de această poezie formidabilă. Scriitorul Mircea Micu a fost si va rămâne unul din cei mai mari scriitori ai literaturii române”.
Alături de cei care l-au evocat în cuvinte pline de căldură pe Mircea Micu, la comemorare au mai participat: Constantin Marafet, directorul editurii Rafet care a reeditat un număr de exemplare din Testament liric, volumul poetului comemorat, punându-le la dispozitia publicului, Neagu Udroiu, George Stanca, Emil Lungeanu, Passionaria Stoicescu, Victoria Milescu, Monica Muresan, Paula Romanescu, Marian Dumitru, Ion Coja, Mihaela Sfârlea, Ion C. Stefan, Valentina Pitut, Ioana Stuparu, Geo Călugăru, Andana Călinescu, Petru Solonaru si multi, multi altii.









Virginia Mehes    2/9/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian