Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Profesorul Grigore Bargaoanu-Biograful lui Dinu Lipatti

Cand am inceput sa scriu acest material m-am intrebat …Oare cati ani au trecut de cand il cunosc pe prof. Bargaoanu ? .. Da, sunt cam multi ani de cand l-am rugat sa-i dea lectii de pian si teorie fiicei mele, Anda. De-atunci , de cate ori il intalneam imi ziceam: ”Cat de neschimbat este!.. Aceiasi privire calda, acelas zambet senin cu care-si intampina cunostintele si prietenii. Aceiasi convingere cu care-si exprima opiniile legate de marea arta a muzicii careia i s-a dedicat de atatia ani. Oare profunzimea cu care stapaneste din totdeauna muzica i-a creat siguranta de a o promova in randul elevilor,studentilor,a publicului larg prin conferinte in direct, prin emisiuni radio si televiziune prin publicatii, studii si recenzii despre marii muzicieni?
Prof.Gr.Bargaoanu s-a nascut la Iasi, insa studiile si le-a facut la Bucuresti: liceul la ”Mihail Eminescu” si apoi la Conservatorul “Ciprian Porumbescu”- acum Academia de Muzica. Este profesor din 1959 mai intai la liceele de muzica, iar din 1967 pana in 1981 a fost lector la catedra “Teorie si solfegiu” la Conservator. Dupa lansarea Festivalului International “George Enescu” a fost secretar al Juriului Concursului pentru pian intre 1961 – 1970. In 198l s-a hotarat sa plece din Romania si s-a stabilit in Franta unde-si are domiciliul si acum, avand dubla cetatenie. A primit chiar de la inceput postul de profesor de pian si educatie muzicala la Maison d’Education de la Legion d’Honneur din Saint Germain en Laye si la Conservatorul “Candela”-Paris si alte institutii. Paralel cu activitatea pedagogica a scris si a prezentat numeroase conferinte si emisiuni musicale la radio si televiziune , mai intai in tara si apoi in Franta si Elvetia. A publicat de asemenea numeroase studii, articole, recenzii despre marii muzicieni romani mai ales in Elvetia, Franta dar si in Romania. Dintre publicatiile sale de cel mai mare succes s-a bucurat si se bucura monografia Dinu Lippatti scrisa in colaborare cu un alt profesor: Dragos Tanasescu, carte care incepand din 1971 este in atentia marilor edituri din Londra, Lausanne-Elvetia, New-York si bineinteles Bucuresti. Datorita faptului ca la baza documentarii stau importante marturii scrise chiar de Dinu Lipatti si gasite de autori, au facilitat aducerea intr-o “lumina” deosebita viata si creatia sa.
In 1971 autorii s-au bucurat de colaborarea muzicianului elvetian Henri Gagnebin care a scris nu numai cu placere dar si cu emotie despre exceptionalul pianist pe care l-a cunoscut in 1943 cand Lipatti a fost numit profesor la Conservatorul din Geneva , unde el era Director.
In 1987, cand s-a editat la Londra cartea despre Lipatti, prefata a fost scrisa de Lordul Yehudi Menuhin care a scris cu sentimente sincere despre “fratele sau de suflet” alaturi de care s-a bucurat de dragostea “parinteasca” a lui George Enescu.
La volumul editat de “Payot-Lausanne” Elvetia in 1991 prefata a fost scrisa de cunoscutul pianist si profesor Nikita Magaloff, care s-a simtit foarte onorat sa participe la o carte dedicate unui atat de mare muzician pe care nu numai ca a avut sansa de a-l cunoaste dar si de a-i fi prieten. Monografiile dedicate lui Lipatti au ajuns in toate tarile europene, americane si chiar in Japonia peste tot bucurandu-se de apreciere.
Dupa 1990 cand s-au produs schimbarile de orientare politica in Romania, profesorul Grigore Bargaoanu a fost reprimit in Uniunea compozitorilor si Muzicologilor de unde fusese exclus in 1982 cand ramasese in Franta. In 1991 a primit Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania pentru monografia Dinu Lipatti. Pentru activitatea pedagogica desfasurata in Franta a primit in 2002, Ordinul “Palmes Academiques”, gradul de cavaler.
Tot in 1990 m-am bucurat si eu de un sprijin deosebit din partea Televiziunii Romane pentru a realiza cateva filme despre marii muzicieni. Dupa George Enescu mi-am revazut documentarea pentru Dinu Lipatti. Asa am ajuns sa-i solicit colaborarea prof. Grigore Bargaoanu , pentru ca stiam cata pasiune avea pentru marele pianist. Intelegerea noastra a fost perfecta si am realizat momente deosebite cu muzicieni care-l cunoscusera pe Dinu Lipatti. Dupa cativa ani, am aflat de colaborarea sa cu un cineast francez al carui nume nu-l stiam. Abia in septembrie 2010 cand am primit si copii ale filmului realizat de cineastul Philippe Roger am aflat ca lucrasera impreuna cu fostul elev al lui Lipatti Jack Chapuis, un documentar ce avea ca tema “Ultimul recital la Besancon“. Am vazut filmul cu mare interes si pot marturisi cu sinceritate ca cel mai emotionant moment –care mi-a placut foarte mult, a fost secventa in care prof.Bargaoanu a interpretat la pian o transcriptie facuta de Lipatti dupa piesa pentru orga BWV 590 de JSBach. Un moment prin care, dupa cum au realizat si alti privitori ai filmului “Lipatti a fost printre noi”. Nu degeaba se spune ca muzica te face sa traiesti si in prezent momente din trecut.
Trebuie sa-i multumim prof.Grigore Bargaoanu pentru tot ceea ce a facut intru neuitarea lui Dinu Lipatti.

Florica Gheorghescu / Thornhill

Florica Gheorghescu     1/15/2011


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian