Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Simpozion National in memoriam Henri Coandă

La 16 decembrie 2010, în Aula Facultătii de Electrotehnică a Universitătii din Craiova, s-a desfăsurat Simpozionul National dedicat împlinirii a o sută de ani de la zborul primului avion cu reactie pe care l-a cunoscut omenirea, aparat proiectat si realizat de românul Henri Coandă.
Organizat si desfăsurat sub egida Asociatiei Române pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), simpozionul si-a desfăsurat lucrările sub conducerea generalului de aviatie (r) Iosif Rus, presedintele asociatiei la nivel national. De la tribună – care avea pe fundal „16 decembrie 1910, Issy-les-Moulineaux, avionul <>” – profesori universitari, ingineri, militari de diverse grade, oameni de cultură, diplomati care l-au cunoscut si îndrăgit pe marele savant plecat de pe meleagurile Olteniei au evocat momentul zborului, personalitatea savantului si meritele sale deosebite în stiintă si tehnică, în multitudinea domeniilor. Dl General Iosif Rus, după mesajul de salut, a făcut o deschidere provocatoare referindu-se la fundamentele stiintifice ale creatiei stiintifice si tehnice a savantului Henri Coandă. A urmat profesorul Vasile Tudor, cu state vechi în istoria aviatiei si aeronauticii, care a prezentat un document inedit cu privire la raporturile savantului cu Andrei Popovici, unul dintre pionierii aviatiei românesti. Profesorul Ion R. Popa a abordat, dincolo de realizările savantului în aeronautică si aerodinamică, contributia sa la dezvoltarea altor domenii, în special prin aplicatiile „Efectului Coandă”. Aviatorii de la Centrul de Încercări în Zbor, Constantin Nută si Marin Chirănescu, au prezentat modalităti si posibilităti de testare a produselor aeronautice la sol si în zbor, cu imagini foarte interesante, dealtfel ca si dl prof. univ.dr. ing. Octavian Preotu, care a retinut atentia auditoriului cu implicatiile operei lui Coandă în tehnica mondială; apoi, prof. univ. dr. ing. Romulus Lungu si conf. univ. dr.Alexandru Tudosie au prezentat catedra de avionică sub aspectul realizărilor si al proiectelor de perspectivă.
Dl ing. Petre Gigea, cândva cu functii de răspundere în stat, a relatat despre momentele emotionante ale întâlnirilor cu savantul.
Au mai intervenit în dezbateri, dl maior comandor Ion Stamatescu, ce are în fază finală realizarea unui aparat de conceptie proprie cu decolare verticală, comandor Ilie Dumitrescu ce conduce realizarea în cadrul S.C „Reloc”-S.A a unei replici la avionul „Coandă 1910” si ing. Nicolae Stăncioiu, care încearcă să reproducă, la Perisor, o replică întocmai a aceluiasi aparat.
Vorbitorii au relevat contributia covârsitoare a savantului român Henri Coandă la dezvoltarea aeronauticii si aerodinamicii, la progresul tehnicii în general prin descoperirea si formularea principiului fizic „Efectul Coandă”, care a generat o nouă stiintă, „Fluidonica”, ale cărei aplicatii în cele mai diverse domenii se vor dovedi inepuizabile.
Dincolo de eforturile fizice si financiare ale membrilor ARPIA, la sustinerea simpozionului si-au adus contributia încă douăzeci si nouă de agenti economici si persoane fizice, o parte sunt sustinători ferventi si ai replicii la „Coandă 1910”.






Ion R. Popa    12/16/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian