Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


In asteptarea sărbătorii Crăciunului

Crăciunul este marea sărbătoare a crestinătății. Este sărbătoarea Nasterii Domnului, un timp al bucuriei, al păcii si al linistii sufletesti; o perioadă în care primim si dăruim multă iubire si căldură sufletească. Acest lucru se remarcă si în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare: cumpărături, ornarea caselor, institutiilor, magazinelor, pomilor de pe străzi etc.

Ne reamintim cu drag trecutul istoric si religios, momentul Nasterii lui Iisus în vremea Imperiului Roman condus de împăratul Cezar Augustus, a Israelului guvernat de regele Irod, de Nazaretul în care au trăit Iosif și tânăra virgină Maria, cea vizitată de un Înger care i-a spus că va da naștere unui Fiu al lui Dumnezeu, pe care avea să-l numească Iisus. Iar când împăratul a trimis înștiințare ca toți oamenii să se reîntoarcă în orașul natal pentru a fi înregistrați, Maria care era însărcinată și trebuia să nască, a părăsit localitatea Nazaret împreună cu Iosif, îndreptându-se spre Betleem. Odată ajunși în Betleem, au înnoptat într-una din cavernele săpate în dealurile din apropiere, în care ciobanii poposeau cu vacile și oile; găsind o iesle, Iosif a întins pat din fân proaspăt, cuib pentru Domnul care avea să vadă lumina zilei. Noaptea următoare Maria a născut un fiu pe care l-a numit Iisus, așa cum îi spusese Îngerul. O stea mare a apărut deasupra Betleem-ului, vizibilă de la depărtare; ciobanii au văzut cum cerul s-a umplut de îngeri lăudând pe Dumnezeu și zicând: „Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte și pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui.” Ciobanii s-au îndreptat spre Betleem și l-au găsit pe pruncul Iisus căruia I s-au închinat, iar regii (craii) care trăiau undeva la răsărit de Ierusalim, când au văzut steaua strălucitoare deasupra Betleem-ului, au plecat călăuziți de steaua strălucitoare, au ajuns în Betleem, l-au aflat pe Iisus în iesle, I s-au închinat și I-au pus în față daruri: aur, tămâie și mir. După acea noapte s-au reîntors în propria țară să dea de veste Nașterea Mântuitorului…

Crăciunul este Sărbătoarea Bucuriei, când fiecare dintre noi redevine copil prin curățenia gândurilor și își deschide sufletul către Domnul, cu credință, nădejde și iubire. În aceste zile Cerurile se leagă de Pământ.

Cuvântul „Crăciun” se pare că l-am moștenit din latinescul „creationem” – creație, naștere. Unii spun că e vorba de un cuvânt mult mai vechi, tracic, de dinaintea romanizării Daciei, iar alții spun că ar veni din limba slavă, preluat odată cu creștinismul de la slavi. Obiceiurile moștenite pentru sărbătorire diferă de la o zonă la alta a Țării, dar pretutindeni au la bază sentimentul religios.

În seara de Ajun, casele frumos decorate, cu nelipsitul Pom de Crăciun („O, brad frumos cu cetina tot verde…”), își primesc colindătorii. Colindatul este cea mai răspândită tradiție a românilor, alcătuit din texte ceremoniale (colinde), formule magice, dansuri și gesturi. Originea colindelor se pierde în timpurile îndepărtate ale istoriei poporului nostru. De-a lungul secolelor au devenit mai frumoase și au căpătat o mare varietate pe întreg teritoriul țării. Ele creează o atmosferă de sărbătoare și bună dispoziție. Colindătorii intră în fiecare casă sau se opresc în fața ușilor sau a porților, cântând, vestind Nașterea Mântuitorului. Gazdele îi răsplătesc cu fructe (mere, nuci), colaci, bomboane și chiar bani. Ajunul Crăciunului începe cu colindul : „Bună dimineața la Moș Ajun/ Ne dați ori nu ne dați, ne dați ori nu ne dați…” Copiii - câte trei, precum cei trei magi - merg din casă în casă purtând cu ei o stea și cântând colindul : „Steaua sus răsare/ Ca o taină mare,/ Steaua strălucește/ Și lumii vestește./
Că astăzi Curata,/ Prea Nevinovata/ Fecioara Maria/ Naște pe Mesia./ Magii cum zăriră/ Steaua și porniră/ Mergând după rază/ Pe Hristos să-L vază./ Și dacă porniră/ Îndată-L găsiră/ La Dânsul intrară/ Și se închinară./ Cu daruri gătite/ Lui Hristos menite/ Luând fiecare/ Bucurie mare./ Care bucurie/ Și aici să fie/ De la tinerețe/ Pan’ la bătrânețe.” Melodiile sunt de o rară frumusețe.

Steaua vestește nașterea lui Iisus, îngerii și păstorii se bucură, iar cei trei regi înțelepți de la Răsărit (Magii) vin să-L mărturisească și să I se închine, aducându-I daruri: „O, ce veste minunată/ în Betleem ni se arată./ Astăzi S-a născut/ Cel far’ de-nceput/ cum au spus proorocii./ Că la Betleem Maria/ săvârșind călătoria/ într-un mic sălaș/ lâng-acel oraș/ a născut pe Mesia./ Pe Fiul în al Său nume/ Tatăl L-a trimis în lume/ să Se nască/ și să crească/ să ne mântuiască...”

Am trăit o perioadă în care unii au încercat să-și realizeze un adevăr propriu, departe de Credință, de Dumnezeu – Adevărul Absolut. Era în fond o problemă a lor, personală. Mai sunt și astăzi persoane care păstreaz㠄erorile”, falsele lor adevăruri. Fac o digresiune amintind un experiment care mi-a atras atenția, a unui grup de cercetători americani, făcut în 2004, după ce un procent destul de mare dintre cei intervievați au considerat următoarea afirmație posibilă: „Nu există adevăr absolut!” adăugând că doi oameni pot defini adevărul total diferit și ambele definiții pot fi corecte”. Au fost întrebați tinerii, și 83% dintre ei au considerat afirmația adevărată, adică, fiecare dintre ei a considerat că are adevărul său absolut. Cercetătorii au aprofundat problema și au făcut un experiment cu tineri cărora li s-a spus să închidă ochii și apoi să arate cu un braț unde este Nordul. Li s-a cerut să păstreze brațul în direcția aleasă și să deschidă ochii. Nordul era… pretutindeni! Unii arătaseră către tavanul sălii. Apoi au fost rugați cei care nu erau convinși, să se așeze, iar cei ce sunt siguri că ei arată către Nord să rămână în picioare. Au rămas în picioare tineri arătând în toate direcțiile. Atunci experimentatorul a scos o busolă și le-a spus tinerilor că direcția în care arată ei trebuie să fie conformă acului busolei, dacă nu este, înseamnă că ei arată o direcție greșită, ca atare „Există adevăr absolut!” Iar ei fuseseră toți în derută.

Toate religiile lumii încearcă să ne facă să înțelegem existența Adevărului Absolut, a sensului vieții noastre. Religiile dovedesc că trebuie să existe mai mult decât simpla existență fizică pe care o cunoaștem. Religia este chiar o dovadă că omenirea este mai mult decât rezultatul evoluției unui animal, că există într-adevăr un Creator care a creat omul cu un scop și a pus în oameni cunoștința existenței Lui. Și dacă există un Creator, atunci El este etalonul adevărului absolut. El S-a revelat nu numai pe Sine oamenilor, ci ne-a revelat și Cuvântul Lui, Biblia. Singura cale prin care putem cunoaște Adevărul Absolut este relația personală cu Cel care a pretins că este „Adevărul”, Domnul Iisus Hristos. „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”(Ioan 14:6) Dumnezeu este Cel care a creat cerul și pământul și S-a făcut cunoscut nouă, prin Fiul Său Iisus Hristos.

Suntem liberi să gândim asupra existenței unei conștiințe fundamentale care este implicată în realitatea profundă a existenței noastre. Cea mai profundă realitate fiind acest univers în care trăim, este necesar să credem în Adevărul Absolut și în dragostea Lui Absolută pentru noi. Religiile pot fi înțelese de toți oamenii și ele îi învață, frumos spunea cineva, cum să înoate atunci când se află în mijlocul unei ape și nu știu în ce direcție s-o ia, sau nu mai au putere să dea din mâini și din picioare. Creștinismul este religia care predică iubirea pentru semeni, mila, împăcarea, credința și speranța. Iar Iisus a venit în lumea noastră să ne învețe cum să trăim, cum să ne mântuim. Iată de ce nu uităm această Sfântă Sărbătoare și ne bucurăm de venirea pe lume a Mântuitorului nostru.

Viața de astăzi, individuală și socială, cu problemele ei materiale copleșitoare, ne îndepărtează uneori de adevărata viața spirituală, aruncând între materie și spirit un văl tenebros. Sărbătoarea Crăciunului fiind o sărbătoare a sufletelor noastre, tot omul dă la o parte acest văl…

În aceste zile ne dorim să ningă (acolo unde este posibil!), cerul să cearnă puful alb și moale care să-mbrace pământul și tot ce este în jurul nostru, aerul să se purifice, sufletele să ne fie pline de dragoste.

Îmi amintesc de un colind pe care l-am scris cândva:

Să ningă, iubite, să ningă/ în seara de - Ajun de Crăciun,/ o clipă nebună te-aducă/ la mine la usă să suni./ Credea-voi că-s colindătorii/ si ușa larg voi deschide/ si tu-mi vei cânta un colind,/ tristetea o vei ucide./ Să ningă, o, Doamne, să ningă/ si tu prin troiene să treci.../ Hai vino, cânta-vom colinde,/ vom spune atâtea povești!/ Să ningă, iubite, să ningă/ în seara de-ajun de Crăciun,/ o clipă nebună te-aducă/ la mine la usă să suni./ În casă e cald si e bine,/ si bradul e plin cu astre,/ prin fereastră văd fulgii cum cad,/ fulgii iubirilor noastre. / Să ningă,o, Doamne, să ningă…

Sănătate, rod bogat si împlinirea dorin\elor în noul an asteptat!



By Vavila Popovici, Raleigh - Carolina de Nord





Vavila Popovici, Raleigh    12/15/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian