Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


"Acum stiu, am aflat si eu... "

"Cînd un om reuseste să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbeste, se uită cu dispret la grasi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceste nasul dispretuitor cînd altul se bălăceste, încă, în viciul său. Dacă unul îsi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispret si cu trufie către păcătosul, care se căzneste să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reusim, ne poate spurca mai ceva decît păcatul însusi. Ceea ce obtinem se poate să ne dea peste cap reperele emotionale în asa manieră încît ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganti si zgîrciti, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricosător al patimilor sufletesti. Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalti de la înăltimea vulturilor aflati în zbor. Blîndetea inimii se usucă pe vrejii de dispret, de ură si de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reusita sa cu modestia si gratia unei flori. Tot ce reusim pentru noi si ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferintă si-n păcat.

Ochii nostri nu sunt conceputi pentru dispret, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneste să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare si în dăruire pentru cei din jur.

Dacă reprimi foamea în timp ce postesti, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase si alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar si în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispret sfidător fată de cel ce nu posteste. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului si a izbînzii trufase asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Dacă ai reusit în viată, nu te agăta de nereusitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului si patima înfumurării. Reusita este energia iubirii si a capacitătii tale de acceptare a vietii, dar ea nu rămîne nemiscată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngîmfarea si trufia reusitei te coboară, încetul cu încetul de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vietii tale evenimente specifice lor.

Slăbeste, bucură-te si taci! Lasă-te de fumat, bucură-te si taci! Curătă ograda ta, bucură-te de curătenie si lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însusi l-a pus. Căci între vecin si gunoiul din curte există o relatie ascunsă, niste emotii pe care nu le cunosti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată si cauze ce vor rămîne , poate, pentru totdeauna ascunse mintii si inimii tale.

Între omul gras si grăsimea sa există o relatie ascunsă. O întelegere. Un secret. Un sentiment neînteles. O emotie neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Si, în viata noastră nu există profesori mai severi decît viciile si incapacitătle noastre.

Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart ... este un pacat si o spurcaciune; nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea,orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie este de la diavol si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu... "








Nicolae Steinhardt    12/6/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian