Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Adrian Păunescu ( 23 Iulie 1943 - 5 Noiembrie 2010 )

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judetul Bălti, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist si om politic. Păunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National "Carol I" din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti.
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.
A debutat ca poet în 1960, iar din 1973 a condus revista Flacăra, din fruntea căreia a fost destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploiesti din iunie 1985, însă Adrian Păunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul "Analfabetii", publicat în 1980, în Flacăra.
Între anii 1970 si 1980, Păunescu a devenit o figură importantă în presa românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabilă asupra tineretului si a vietii publice din România.
De multe ori, însă, colegii de breaslă au făcut referiri la poeziile sale, în care îl lăuda pe Nicolae Ceausescu.
După căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990, a fondat revista Totusi iubirea. În calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă, în 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participând, în calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.
Relatia lui Păunescu cu regimul Ceausescu este, în general, considerată ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explică si varietatea pozitiilor pro si contra Păunescu de după 1989.
Păunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR. După Revolutia din decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus în atentia opiniei publice prin postul national de televiziune, în cadrul unei emisiuni realizate în 1992 de Mihai Tatulici.
Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepresedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul său nu a obtinut numărul de voturi necesar intrării în Parlament. La 8 februarie 1997 demisionează din toate functiile detinute în partid, în semn de protest fată de inactivitatea conducerii partidului si de lipsa de reactie la initiativa realizării unei stângi unite. Demisia a fost respinsă de Consiliul National al PSM.
La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listele PDSR - Dolj, în 2004 câstigă un nou mandat, pe listele PSD, în circumscriptia electorală Hunedoara si detine functia de presedinte al Comisiei pentru cultură.
Printre cărtile publicate se numără "Cartea Cărtilor de Poezie" (1999, integrala poeziilor apărute în volume si un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Păunescu), "Meserie mizerabilă, sufletul" (2000, poezii), "Măstile însângerate (2001, proze)", "Nemuritor la zidul mortii" (2001, poezii), "Până la capăt" (2002, poezii, trei editii), "Liber să sufăr" (2003, poezii, trei editii) si "Din doi în doi (2003, poezii)", precum si numeroase alte volume lansate înainte de 1989, printre care "Ultrasentimente" (1965, poezii, debut editorial), "Mieii primi" (1966, poezii), 0, literatură pentru copii, cu ilustratii de Constanta Buzea), "Repetabila povară" (1974, poezii), "Pământul deocamdată" (1976, poezii, două editii), "Manifest pentru sănătatea pământului" (1980, poezii), "Iubiti-vă pe tunuri" (1981, poezii), "De la Bârca la Viena si înapoi" (1981, reportaj, jurnal, cu ilustratii de Andrei Păunescu), "Rezervatia de zimbri" (1982, poezii, cu ilustratii de Ioana Păunescu), "Totusi iubirea" (1983, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 1" (1984, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 2" (1986, antologie de poezii, care contine un capitol de poeme inedite si unul de referinte critice), "Locuri comune" (1986, poezii), "Viata mea e un roman" (1987, poezii), "Sunt un om liber" (1989, poezii). Această carte a fost retrasă de pe piată, în septembrie 1989, îndată ce a apărut, si a revenit în librării în martie 1990.
Totodată, Păunescu a compus imnurile echipelor de fotbal Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova: "Sîntem peste tot acasă" si, respectiv, "Oltenia eterna Terranova".
Adrian Păunescu a scris un amplu articol despre starea sa, pe 21 iunie, anul acesta, în Jurnalul National.
"Trec prin momente grele de viată. Otrava pamfletului meu se mută încet-încet la mine în pahar. Voi împlini, în curând, 67 de ani. Mă tem că am uitat să mă bucur de aniversarea zilei mele de nastere. Mă adresez vouă, Ioana, Andrei si Ana-Maria, pentru că sentimentul care m-a cuprins în ultimele săptămâni si asupra căruia n-am insistat în discutiile noastre n-ar trebui să vă ia prin surprindere", scria el, adresându-se copiilor lui.
"Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea că nu va trece mult, după plecare mea, si oamenii vor întelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevărat, vă avertizez că, de acum încolo, cu mine se poate întâmpla orice", le scria acesta copiilor lui.
De altfel, în acelasi articol, Adrian Păunescu face si referiri la reprosurile care i s-au adus în ceea ce priveste relatia sa cu Nicolae Ceausescu.
"În vremea lui Ceausescu, mi se făceau reprosuri grave că nu sunt corect si disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceausescu am suportat ani si ani reprosul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceausescu îsi recâstigă un loc de merit în istoria natională. Destui oameni îl regretă în gura mare. Asupra acestei chestiuni, eu nu mă pot pronunta în termeni atât de categorici. Eu chiar cred că sistemul trebuia să cadă", scria acesta în articolul publicat în Jurnalul National





Dunitru Constantin    11/5/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian