Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de imigratie : Schimbări în programul referitor la forta de muncă străină

I: Am venit în Canada de doi ani, în cadrul programului de lucrător străin, având un permis de lucru. Sunt bine si sotia a venit si ea în Canada si are si ea de lucru. Lucrez în constructii, fiind specializat în zidărie si alte lucrări specifice pe un santier de constructii. Mă împac foarte bine cu patronul firmei si as fi vrut să-mi prelungesc sederea, cu un alt permis de lucru. Am auzit însă că sunt ceva schimbări în legea privind permisul de lucru si nu stiu cum mă vor afecta aceste schimbări. Vă rog să-mi răspundeti cu un sfat.

R. Da, încă din 2007, Departamentul de Imigratie (CIC) împreună cu HRSDC/Service Canada (SC) si Canada Border Services Agency (CBSA) (cele trei departamente/agentii care administrează programul emiterii permiselor de lucru) au tinut numeroase consultări cu variate părti interesate, avocati, consultanti, agentii diferite, etc. referitoare la îmbunătătirea programului privind acordarea permisului de lucru, incluzând si programul de live-in caregiver (LIC).

Pe 18 august 2010, ministrul imigratiei, Jason Kenney, a anuntat implementarea unor măsuri riguroase în ceea ce priveste programul destinat lucrătorilor străini/din afara Canadei. Măsurile au ca obiect apărarea lucrătorilor contra unui potential abuz sau exploatare de către companiile si patronii pentru care au primit acordul să angajeze lucrători străini. Cred că toată lumea a citit în presă despre numeroasele abuzuri în acest domeniu. Noile măsuri vor ca să asigure o echitate si tratament egal tuturor lucrătorilor, indiferent dacă ei sunt canadieni sau din afara Canadei. Ministrul imigratiei crede ca lucrătorii străini contribuie în egală măsură la succesul economic al Canadei ca si lucrătorii localnici.

Si ministrul HRSDC-ului, Diane Finley, si-a exprimat acelasi punct de vedere, punând accentul pe faptul că guvernul vrea să arate încă o dată că ia lucrurile în serios si are intentia să protejeze cât mai mult pe cei care vin în Canada să lucreze în sectoarele unde forta de muncă este deficitară, sau în sectoarele care au nevoie stringentă de lucrători străini.

Principalele obiective ale noilor regulamente includ următoarele:
1. Imbunătătirea modului cum companiile si patronii care angajează lucrători străini îsi respectă obligatiile stipulate în contractul cu lucrătorii străini, în special nivelul salariului plătit si conditiile de lucru;
2. Reducerea, dacă nu eliminarea, exploatării lucrătorilor străini de către patronii lor sau agentii prin care acestia s-au angajat;
3. Introducerea unor măsuri de protectie foarte stricte pentru a putea trage la răspundere compania/patronul care angajează fortă de muncă străină prin faptul că, în viitor, cererea pentru fortă de muncă străină le poate fi refuzată dacă se constată că nu si-au respectat obligatiile în contractele anterioare;
4. Limitarea unui permis de lucru la 4 ani, deoarece se presupune că forta de muncă străină are un caracter temporar, deci prelungirea permisului nu va mai putea fi făcută la infinit. După o perioadă de alti patru ani, lucrătorul străin va fi eligibil să aplice din nou pentru un alt permis de lucru.

In practică, atunci când o companie va face o aplicatie pentru un LMO (Labour Market Opinion), Human Resources Canada/Service Canada va analiza comportamentul companiei respective în ultimii doi ani si, în cazul în care sunt găsite nereguli, compania nu va primi aprobarea pentru angajarea de fortă de muncă străină pe o perioadă de doi ani. In plus, numele companiei respective va fi listat pe website-ul departamentului de imigratie (CIC/HRSDC) pentru a fi cunoscut de toate părtile interesate, inclusiv potentialii lucrători externi. In acest caz, compania nu va putea angaja noi lucrători străini, iar cei existenti nu vor mai putea să-si prelungească permisul de lucru la compania listată.

Departamentul HRSDC/Service Canada va fi mult mai vigilent si va analiza dacă oferta de muncă este adevărată si nu fictivă, făcută doar pentru aducerea în Canada a lucrătorului străin. Se va analiza dacă într-adevăr compania are posibilitatea să plătească lucrătorul străin, are o nevoie reală pentru derularea productiei/serviciilor, conditiile contractului pot fi si vor fi respectate/îndeplinite de către compania care oferă de lucru.

Obiectivul limitării permisului de lucru la patru ani este ca, după doi ani de lucru, cei care vor dori să rămână în Canada se vor califica probabil pentru a aplica pentru rezidentă permanentă sub programul CEC (clasa de experientă canadiană), deci permisul de lucru temporar si-a îndeplinit scopul. Noul program va intra în vigoare pe 1 aprilie 2011.

Mihaela Boeriu este consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul emigraţiei în GTA din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    10/14/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian