Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Zi a recunostintei în galeria de artă a lui Dumnezeu


Ziua recunostintei vrea să ne arate că este timpul să ne oprim fuga prin pustiul vietii si să privim la orizontul imediat plin de daruri. Să privim la eforturile cerului de a lumina si cele mai obscure colturi ale pământului pentru ca rodul său să sature pe toti. Este o zi a slăvirii soarelui, ca diamant al cerului ce s-a ostenit strălucind coacera rodului pe toate fetele slefuite de virtutile hărniciei omului.

Aflându-ne pe un pământ binecuvântat de Dumnezeu, îmbrătisând libertatea deplină, ne-am ancorat la cercul consumatorului nebun, cu pasiunea de agonisire până la ardere. Fiind cuprinsi de aceasta febră, oamenii binelui au pus ziua recunostintei ca să ne amintească că ne-a rodit tarina si că ar fi momentul să multumim cerului, apoi să nu uităm că implinirile nobile ale omului se fac în numele idealurilor sublime ale victoriile sufletesti. Pentru că victoriile materiale, dincolo de necesităti, ne fac cuceritorii propriilor noastre mărginiri încătusându-ne linistea. În schimb dacă am evolua pe calea sublimului spiritual, printre frumusetile si rafinamentele lumii reale, ne-am simti ca o lucrare de artă a lui Dumnezeu pusă pe vatra pământului ca să fie admirată, lucrarea în sine si nu rama.

Dorinta noastră acerbă de căpătuială, dezlăntuie în societate o luptă subtilă interumană, un atac invizibil asupra prezentului, cucerindu-i linistea, si înfricosând viitorul. Pretentiile din ce în ce mai mari sunt un fel de liane sălbatice ce chinuiesc tulpina virtutilor, îngrosând sângele viciilor.
Ziua aceasta vrea să redestepte în noi acele simturi primare de-a ne bucura de cea ce avem, de a opri zbuciumul căutărilor materiale si să iesim în lumina blândă a toamnei, să ascultăm cum murmură de bucurie viata in jurul nostru. Să simtim măcar pentru o zi cum soarele, pacea din linistea naturii, sau darul făcut cuiva ne ia sufletul în palme ca să-l mângâie. De ce nu am opri timpul în sala unui concert unde am pluti pe valurile muzicii, în arderile bucuriei, unde am vrea să cerem azil de vesnicie sufletului, celui care ne-a făcut simturile să cucerească nemărginirea fericirii.

De ce nu ne-am opri în această zi a recunostintei în galeria de arta a lui Dumnezeu, într-o grădină cu flori, sau într-o padure, sau pe malul unei ape. Acolo să ne asezăm simturile ca într-o biserică solemnă unde sufletul s-ar desculpabiliza singur multumind cerului pentru toate darurile care înconjoară univerul cu frumusetile sale.
Aflându-ne la capăt de lume, departe de cei dragi, ziua aceasta vrea să ne spună să ne reîncărcăm inimile cu gesturi de recunostintă către dragii nostri părinti, pe care poate că i-am uitat acolo în vitrina copilăriei noastre ca pe niste păpusi de cârpe. Să împărtăsim cu ei clipe lungi pe linia orizontului sufletesc, apoi să le deschidem pleoapele lor obosite de singurătate si să le încălzim apusul punându-i pe ei si pe ceilalti în poemul iubirii noastre.
Să ne deschidem poarta inimii spre cei nevoiasi vazandu-i egalii nostri pentru ca si ei au fost pusi în lume pe aceeasi linie a infinitului ca si noi. Să ridicăm măcar acum cortina egoismului ca să simtim acele mâini nevăzute întinse spre noi cei urcati pe scena îmbuibării.

Dăruinta si recunostinta merg mână în mână cu pacea si bucuria lăuntrică. Sunt multi oameni în viata noastră cărora ar trebui să le fim recunoscatori, apoi sunt puterile ceresti pentru darul vietii si a celorlalte daruri. Proiectându-ne sentimentele pe bulgărele de lumină al recunostintei, vom vedea că frica, resentimentele si frustrările vor pleca de la noi, lăsând soarele să-si verse razele de pace în suflarea noastra adâncă.
Toamna cu belsugul si frumusetile ei visătoare, lăsate de rostul vremii, îndeamnă făptura pământească să se bucure că i-a rodit tarina ca-n povesti, să-si ducă gândurile de multumire si bucurie afară, ca să adune îmbrătisarea soarelui care la porunca cerului a dat rod pământului.
Recunostinta ne face să trăim veseli, să ne visăm în hohote de râs, să facem visul o lumină compensatoare la turnul de veghe al durerilor mângâind pleoapele căzute. Recunostinta face ca trecutul nostru sumbru să capete reflexii de ideal al păcii absolute ajutând binele din noi să înfăptuiască fapte de răscumpărare a clipelor pierdute.




Maria Sava
Kitchener







Maria Sava     10/10/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian