Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Măria, năroada satului...

După o vară fierbinte, si la propriu si la figurat, (nu uitati că Marea Neagră, mai ,,generoasă” ca oricând, ne-a servit o supă de câteva tone de peste perpelit pe valuri, iar ,,personalitătile neamului”, sărăcia de douăzeci de ani, << cu furturi peste furturi>> retetă deloc re-inventată), iată-ne în prag de iarnă, vorba uneia de pe la mine, Măria, năroada satului, si f... si în curul gol.
Mda! Mai că îmi vine să ies în stradă si să strig ca Bircă beat, în ziua de 22 decembrie, `89, când abia începuse balamucul: „Ceausescu reales la al nouălea congres“ ! „Ceausescu si poporul ! – Băăă, v-a făcut santiere să munciti! Bă, fir-ati ai dracu, v-a trimis la scoală, că mureati prosti… V-a făcut fabrici, bă ! Fabrici, bă, fir-ati ai dracu de orbeti ! „Ceausescu reales la al nouălea congres !“
Nu dau însă buzna pentru că...fabrici nu mai sunt, santiere doar pe ici, pe colo, pe unde îsi mai ridică alesii poporului, sau te miri ce neica nimeni, câte-o vilisoară. Fie ea si pentru viitorul viitorului nepot (ată). Generatii de generatii (ale lor, bineînteles),vor trăi din câte au furat ei acum! Cât despre carte, ioc ! Ba mai mult, chestiunea cu învătatul e tot ce nu se vrea si, cinstit, chiar nu se cere. Cică, la ce bun, cât timp, de pus în jug e mai fără băgare de seamă si mai ieftin când nu stii nici măcar a scrie. În plus, cei pusi vătafi peste prostime pot să-si cumpere, blazon, o diplomă de la orice dugheană, până mai ieri, universitate cu renume, si de ce nu, chiar pe mâini bune.
Nu dau si pentru că, dacă mai ieri, TVR-ul prostea poporul cu televizorul, astăzi, ciocul mic si capul între umeri că se vede cocoasa uflată din banii boborului si nu dă bine la estetica orânduiri. Că de etică sau morală, mai nou , aud că toti se feresc ca dracu de tămâie. Cică s-ar face si riduri râie si păduchi , iar ăia care trebuiau să inventeze vaccinul, nu l-au inventat.
Sunt însă altii, la care să căscăm gura si să batem iar din palme. Si uite că batem! Urăm, facem ce ni se spune în marele spectacol de prostit până si prostia, uitând că moartea nu vine să-si bea cu noi cafeaua.
,,– Să se ducă preotul să tragă iar clopotul ! … Să se deschidă biserica si să facă slujbe pentru victoria poporului !…” – mi-am amintit îndemnul din aceeasi zi de 22, al unuia, pe care si atăzi îl văd lider, cu goarna în mână, mai spre capătul unei anume coloane.
,,– Popa ? Lasă-l, bă nene, în plata Domnului ! Că s-au mai dus si când cu colectivizarea si… ce-au făcut… s-a văzut ! – s-a arătat, supărat, atunci, unul mai în vârstă, Lulea, de prin Prejoi, care tocmai trăgea, cu foc, dintr-o pipă ce abia scotea fum.
– Ptiu, fir-ai să fii ! S-a înfundat, bă, nene ! – a vrut omul să-mi spună. Tutun prost ! Foi din grădină, din fata casei, că altul, de unde ? Si baba, hoasca dracu, l-a pus tocmai la streasină si-a tras ! Că, pe sobă, cică pute ! E, o să vadă ea ce pute ! Păi, asa cum ?! Tutun, neam, rachiu, neam ! Turtă, mai rar ! Trăieste, dacă poti, dintr-un căcat de pensie ! Aud că ne-ar mai da o sută, două… Dumneata ce zici, o da ?
– Cine, domnule ?
– Partidul, ăstia ai mari… Că Ceausescu aud că s-a dus dracu...
– Eu nu cred, cică o să mai ia, adică, nu stiu !
– Cum nu ? Păi, noi ce facem aci ?
– Facem ! Eu stiu ce facem ?! N-auzi ce zice lumea ? Ascultă !
– „Huăăă !“ „Huăăă !“
– Lasă-l, bă nene, asta e altceva ! Eu, adică eu… A dracu, se-nfundă definitiv ! Eu am înteles că schimbăm primarul ! Porcul dracu, mi-a tăiat ajutorul! Auzi dumneata, să nu am nimic! Bă, nici cât să mă pisi ! Zice că n am muncit la... si baba nu si-a făcut norma. Păi, n-am muncit, că am fost la mină ! Tocmai la Moldova Nouă ! Scoteam de-acolo, de sub pământ, nu stiu ce, si uite, mi-au căzut dintii ! Mi-a picat părul… Mi-a căzut si sula si… neam !… Ăsta o tine pe-a lui : „Să trăiti bine!” Păi, trăieste dacă poti cu un căcat de pensie?! Să trăiască el si s-o mânânce cu cerga în cap!”
Mi-am amintit si, fără să vreau, am zâmbit amar. Parcă îl văd pe Lulea cum si-ar iesi, iarăsi, din fire.
,,– Ce e, bă, de râs ? Ai ? Ajutor n-am, baba s-a dat dracu…, luleaua nu ia foc ! Să trăiesc bine dintr-un c... de pensie, iar tu râzi ! E, lasă că-i schimbăm noi pe ăstia si o să vedeti voi… !
Schimbăm pe dracu! Circ, câte o coajă de pâine si... Are dreptate Măria, năroada satului: ,,...si f... si în curul gol. Scoateti bă nene, de la naftalină, zdrentele, că mâine, poimâine dă bruma, se lasă frigul si... Ori ati uitat? Ce Dumnezeu, că doar am fost bine instruiti! Iar sefii nu au uitat asta!”
Mare comedie! Cum dracu de n-au dibuit-o ăstia de la vreun partid, Dumnezeu stie?! Că initiativă, slavă cerului, are!

Bulzesti, Dolj Nicolae Bălasa





Nicolae Bălasa    10/1/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian