Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de educatie : Bonă la copii în Canada


I: Am venit în Canada de doi ani, fiind sponsorizată de o familie de români, în cadrul programului de live-in caregiver (bonă pentru copii). Eu lucrasem înainte de venirea în Canada în aceeasi ocupatie, dar în Italia. Acolo am întâlnit un bărbat român, Adrian, care lucra si el în Italia. Adrian era căsătorit în tară, dar din cauza distantei, căsătoria nu mai functiona si am întretinut relatii cu el, pe parcursul a 3 ani. Nu ne-am pus problema să ne căsătorim, deoarece el nu era divortat. Desi am avut relatii strânse cu el, nu am trăit niciodată sub acelasi acoperis, datorită faptului că eu locuiam cu familia la care îngrijeam copiii, aceasta fiind o conditie de lucru. Pe tot parcursul celor 3 ani, ne-am ajutat reciproc sub toate punctele de vedere, inclusiv financiar, comportându-ne ca si cum eram căsătoriti. Am trimis bani în tară si ne-am cunoscut reciproc familiile în timpul concediilor. Singurul lucru care ne lipseste este certificatul de căsătorie. Terminând programul de bonă la copii, am dreptul să aplic pentru rezidentă permanentă si as dori foarte mult să-l includ pe Adrian ca dependent în aplicatia mea. Credeti că ar fi vreo sansă de reusită? Am citit pe internet despre posibilitatea de emigrare ca si partener conjugal, sau partener comun (common-law), dar sunt total confuzată care este diferenta dintre cele două denumiri si nu stiu dacă se aplică în cazul meu. Vă rog să-mi răspundeti cu un sfat.

R. Situatia pare să fie destul de complicată. Ea devine si mai dificilă datorită faptului că dvs. nu ati trăit niciodată împreună sub acelasi acoperis. Să lămurim conceptul de ’partener comun’ (common-law partner): din punctul de vedere al emigratiei în Canada, cei doi parteneri trebuie să trăiască împreună, în aceeasi locuintă, pentru o perioadă de cel putin un an. Este clar că relatia dvs. cu Adrian nu se califică pentru această categorie: desi ati fost parteneri pe timp de 3 ani, nu ati împărtit aceeasi locuintă.

In ceea ce priveste relatia conjugală, aceasta este foarte greu de dovedit. Situatia se complică si datorită faptului că Adrian rămâne căsătorit în România. In final, el va trebui să divorteze, chiar dacă dvs. puteti să-l includeti în aplicatie în timp ce el încă este căsătorit. In acelasi timp, el va trebui să facă dovada că a trăit separat de sotia lui în tot acest timp si să demonstreze că de fapt căsătoria nu mai există decât pe hârtie. Pentru o astfel de aplicatie veti avea nevoie de ajutor competent, pentru a minimiza riscul unui esec.

I: Am venit în Canada acum 1 an, fiind sponsorizată de sotul meu. Am fost norocoasă si mi-am găsit de lucru destul de repede. Din nefericire pentru noi, sotul meu s-a îmbolnăvit anul trecut, după venirea mea, si o bună parte din an a primit ajutor de somaj.

Când am venit din România, am lăsat în urma mea pe mama mea, care este văduvă, si pe sora mea, care este încă în scoală. Amândoi, si eu si sotul, ne gândim serios să le ajutăm. Sora mea mai are de terminat câtiva ani de scoală. Am vrea să le ajutăm să vină să locuiască cu noi în Canada. Avem însă o problemă: suma câstigată de noi doi pentru anul trecut este mai mică decât suma cerută de departamentul de emigratie pentru mărimea familiei noastre (4 persoane, incluzând pe mama si sora mea). Suntem foarte necăjiti deoarece înainte de anul trecut, sotul meu a câstigat foarte bine, între 70-80.000 dolari pe an, doar anul trecut a fost pe ajutor de somaj. Credeti că am putea să facem aplicatia acum si să arătăm că în anii precedenti sotul a câstigat mult mai mult decât suma necesară si că anul trecut a fost doar un ’accident’? Sau ar trebui să asteptăm până suma noastră cumulativă este cea cerută de departament?

R. Este foarte trist că lucrurile s-au întâmplat astfel. Din nefericire, legea este foarte clară în acest domeniu: nu contează ce venit ai avut acum 2-3 ani, departamentul ia în consideratie doar ultimile 12 luni imediat anterioare depunerii aplicatiei. Poti să arăti proprietăti si alte bunuri, dar acest lucru nu compensează lipsa unui venit impozabil anual care trebuie îndeplinit. De aceea trebuie prezentat si “Notice of Assessment” din ultimul an, ca dovadă a venitului din anul în discutie. Nu uitati că venitul trebuie mentinut pe toată durata procedurii, până la obtinerea vizei. Vă doresc success.

Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    9/16/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian