Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


”Si toamna vine… “ de George Filip

Un poet admirabil, de expresie română, trăitor în Canada, este George Filip în volumul ”Si toamna vine… “( Poeme), apărut în conditii estetice si tipografice excelente, la editurile DESTINE( Canada ) si Sitech ( Craiova-România ), cu o prefată de Darie Ducan, intitulată “Mirele zăpezilor din Montreal “.
Volumul se deschide cu o poezie dedicată poetului nostru tutelar, Eminescu, intitulată “Mortua est… “, din care răzbate admiratia lui George Filip pentru autorul nemuritorului poem “Luceafărul “.
Încă din titlu autorul ne previne că poeziile cuprinse sunt încărcate de premonitie si nostalgie.
Cunoscător excelent al poeziei, George Filip, este sedus de himera clasicitătii, preferând experienta predecesorilor, vizibilă nu atât în substanta viziunii, cât în prozodia incantatorie, cizelată, aproape narcisiacă. O voluptate irepresibilă a rostirii si o dictie impecabilă împing poezia acestui poet către discursul musical în care par a se fi strâns cele mai incintante ritmuri:”prietene, trecut-au căpitanii/ deschizând la lumeporti ceresti/ si-asi dori-cât ne vor duce anii,/ numai vorbe sfinte să-mi soptesti... “( Stimate OM ).
Volumul degaje o nostalgie optimistă după o atmosferă anistorică, iar melanholia spre o imagerie ambiguă, uneori “jucăuse “, deopotrivă “îngenunchiat pe vagi morgane “poetul cochetează cu viata de zi cu zi, într-o manieră ceremonioasă, uneori intimă, familiară. Nu este aici simplă bufonadă, cum pare, ci un sentiment nostalgic al vietii în trecerea prin capcanele existentei cotidiene, provenit din presimtirea degradării lumii si a decăderii ei în mascarada metafizică: “O, Doamne al melancoliei,/ de-aveai întelepciune-n gând,/ Zideai cocorii între doruri/ si nu îmbătrâneam nicicând...” ( Toamna ).
Această poezie se află între două oglinzi paralele, într-una se oglindeste eul în cealaltă vibratia lui. Imaginile, în care fuzionează hilar regnurile, categoriile morale se pierd în teatralismul existentei. Expresia barocă ascunde în spatele virtuozitătii o perceptie ireală:”iar dacă esti punctual cel de sprijin/ tipătul să-ti ajungă semn pe infinit. “( Întâiul tipăt ).În atmosfera luminoasă a versurilor, de arlechinadă melancolică, stă la pândă o fiintă iubitoare de oameni., dedată la experiente insolite si însorite. Fiorul, misterul, aerul luminos de burg, sunt trăsăturile acestei poezii care stilizează extinctia, o adulează, o îmblânzeste.
Prin acest volum poetul ne convinge că are o exceptionala capacitate de a da carnatie obsesiilor, de a le include în versuri rafinate ce se consumă în poezii virtuoase, vibrând precum coardele harfei sub degete de heruvin.
George Filip trăieste în spiritual timpului său, continuînd să-si sondeze interioritatea cu o tenacitate dureroasă, trăgând adică poezia înspre experienta intimă. În “ Si toamna vine “ freamătă sensibilitatea unui poet admirabil.






Al. Florin Tene    9/4/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian