Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Călător in Nord America : San Francisco Bay Area

Umblu, de o vreme, prin spatiul absolut unic al împrejurimilor golfului San Francisco, de fapt o imensă conurbatie, înconjurată de lanturi deluroase, unele apartinând unor falii tectonice precum San Andreas. Din avionul care efectuează o largă buclă, înainte de a se aseza pe SFO, venind dinspre interiorul golfului, privelistea este incredibilă, cu locatiile ei răspândite pe o suprafată enormă, cu cele mai variate forme de relief. Pacificul pătrunde prin poarta naturală, străjuită de faimosul Golden Gate Bridge.

Peste golf îsi mai aruncă impresionantele siluete si alte minuni ale tehnicii, podurile Dumbarton, San Mateo, Bay Bridge etc. Pe sub golf trece linia metropolitanului, îndrăzneată lucrare a infrastructurii americane. City, cum e alintată metropola, intră în topul celor mai frumoase si originale orase din lume. Impresionantul său DownTown este alcătuit dintr-o mare varietate de zgârie nori, între care iese în relief piramida Transamerica.
Fiecare clădire îsi are stilul propriu, nici o stereotipie nu umbreste acest temperament dezlăntuit al arhitecturii. Cu exceptia unor edificii cotate ca mărturii ale stilului victorian, sau unele vestigii hispanice, a străzilor ce duc cu gândul la vechile orase ale Westului, nu se prea regăsesc asemănări cu localitătile europene. În plin centru, întoarce pe un disc, ca în vremuri mai vechi, celebrul tramvai pe cablu. Multime de turisti fac poze si se înghesuie în vagoanele pitoresti.

Peste tot cântăretii ambulanti fac rock, jazz, umblă mascati în personaje de film, stă tolănit câte un homless. Multime surâzătoare în această zi clară. Pictorii îsi expun pânzele în aer liber. Tramvaiul urcă destul de abrupt, sunt multe străzi abrupte pe care casele se mentin ca un miracol si masinile fac eforturi, efectiv. Din vârful dealului, un adevărat VistaPoint, străzile cug simetric. Se vede, în gol, parcă plutind, ca un cargobot, insula Alcatraz, celebra fostă puscărie, azi un centru de atractie turistică. Lombard Street coboară în zig-zag, printre superbe ronduri florale.

Avem sansa să vedem trecând trei automobile ale Google, cu dispozitive de filmare si cartografiere a orasului. Aplaudăm, cu tot grupul de turisti străini, pe simpaticii si excentricii oameni ai tehnicii de vârf. Filmăm vechiul far, debarcaderul Embarcadero, turnurile imensul Bay Bridge, intrând în plin oras, după ce a traversat golful si tunelul insulei Yerba Buena.
Dinspre ocean trec vapoare imense. Urcăm grabnic în masini pentru a pleca spre sud, prin zona Silicon Valley, cunoscută metropolă a informaticii cu toate ramurile sale, cu cea mai densă cantitate de inteligentă tehnico-stiintifică de pe glob. O mare de clădiri industriale, firme celebre si universităti precum Stanford. Păienjenisul autostrăzilor, adesea suspendate, întretăiate si fluxul incredibil al masinilor ne întâmpină cu lumea lor diferită de tot ceea ce am văzut până acum.






Lucian Bureriu    8/19/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian