Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de imigratie : Nepoatele sunt eleve de liceu în Canada

I: Sora mea are două fete care au reusit să obtină viză de studiu în Canada. Bineînteles că eu le voi ajuta cu masă si casă, dar mă întreb dacă nu cumva am putea să le ajutăm si mai mult. Ambele fete merg la liceu si plătesc fiecare câte 10.000 dolari pe an. Părintii fetelor au o situatie materială foarte bună si si-au permis să plătească aceste sume. Deoarece fetele sunt acum de doi ani la scoală în Canada, ne întrebăm dacă ar fi posibil pentru ele să aplice pentru rezidentă. Ne gândim că odată obtinută rezidenta, fetele nu vor mai trebui să plătească taxă scolară asa de mult, taxă percepută oricărui străin care studiază în Canada, mai ales că în curând fetele vor merge la colegiu sau universitate, unde taxele scolare sunt si mai mari.

R. Bănuiesc că v-ati uitat pe website-ul departamentului de imigratie si ati văzut că există o categorie unde conditia preliminară pentru a aplica pentru rezidentă este să fi studiat cel putin 2 ani în Canada. Intr-adevăr, există această cerintă în cadrul clasei celor cu experientă canadiană, dar anii de studii în Canada nu reprezintă singura conditie pentru a te califica pentru acest tip de aplicatie. Din nefericire, respectiva sectie nu se referă la cazuri similare celei în care se află nepoatele dvs. Ceea ce probabil ati citit dvs. se referă la clasa de experientă canadiană (CEC) si include persoanele care au absolvit un curs de cel putin 2 ani la nivel de colegiu sau universitate si l-au terminat, după care pot obtine un permis de lucru pentru trei ani. După primul an de lucru, persoana respectivă poate depune dosarul pentru obtinerea rezidentei în Canada.

Până de curând (26 iunie), exista o altă posibilă categorie pentru cei care studiază în Canada respectiv ca după un an de studiu în Canada să se califice pentru categoria de lucrător independent, aceasta presupunând că persoana în cauză are experientă de lucru prealabilă, înainte de a veni în Canada, si îndeplineste celelalte conditii. Deci, în cazul nepoatelor dvs., această situatie nu este viabilă, plus trebuie să mentionez că această categorie a fost elimintă pe data de 26 iunie. Deci, nepoatele dvs. ar trebui să continue studiile în Canada, la nivel de colegiu sau universitate, să termine cursul complet, după care vor obtine un permis de lucru după care probabil se vor califica pentru rezidentă, daca legea imigratiei nu se schimbă între timp. Le doresc succes la scoală!

I: Sunt cetătean canadian în vârstă de 64 de ani si în curând mă voi pensiona. Am asteptat cu nerăbdare libertatea de a călători, dar am o serie de nelămuriri. As dori ca o bună parte din timpul meu să o petrec în România sau să vizitez alte tări, acest lucru cerând să stau în afara Canadei mai mult de un an. In acelasi timp, ca pensionar, beneficiez de diferite servicii gratuite sau la pret redus, medicamente gratuite, etc. Mă întreb în ce fel voi fi afectat si dacă voi suferi în sensul că aceste beneficii îmi vor fi ele retrase sau nu vor fi recunoscute în afara Canadei? Stiti ceva despre acest lucru?

R. In primul rând as dori să vă asigur că puteti călători cât doriti dvs., pentru că nu veti pierde statutul de cetătean canadian datorită faptului că veti locui în afara Canadei o perioadă mai lungă, chiar mai mult de un an. Nu trebuie să confundati restrictiile si cerintele care sunt impuse rezidentilor permanenti, care, în mare, nu pot locui în afara Canadei mai mult de 3 ani într-o perioadă de 5 ani decât în anumite conditii pe care nu le voi repeta aici. Faptul că sunteti cetătean candian vă dă dreptul să locuiti unde doriti si pentru o periodă atât de lungă cât doriti dvs. Conditiile de păstrare a rezidentei sunt total diferite de conditiile pentru un cetătean canadian.

In ceea ce priveste beneficiile de care aminteati, cel mai bine ar fi să contactati fiecare organizatie de la care aveti beneficii, inclusiv OHIP. Aceste organizatii, vă vor da lămuriri concrete si detaliate asupra normelor lor interne de aplicare si acordare a beneficiilor celor care trăiesc în străinătate. In timp ce unele beneficii cu sigurantă vor fi transferabile în exteriorul Canadei, altele sunt aplicate cu mai multă restrictie. De aceea este bine să fiti informat asupra a ceea ce aveti si ce nu aveti dreptul în străinătate în privinta beneficiilor de care vorbeati. Vă doresc succes si multi ani de pensie!


Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    8/17/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian