Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Obscurantism sau politica strutului

Omul, de când este om, a căutat adevărul , adică a cautat să afle ceva just ce considera că nu stia încă; însusi Iisus se adresa multimii cu cuvintele "adevăr grăiesc vouă", cu care promitea multimii că ascultându-i cuvântul vor afla calea spre "adevăr", calea cea dreaptă. Adevăr si dreptate ,alături de libertate,au fost idei pentru care oamenii si-au dat si viatza în decursul istoriei framântate a omenirii.Tot istoria a dovedit că în genere, efortul de a merge pe această cale a adevărului si dreptăzii ,este răsplătit prin progres -care la rândul său aduce omului satisfactii si avantaje: de la obscurantismul evului mediu si al monarhiilor absolute s-a trecut la democratie, care a eliberat omul si a desfiintat sclavagismul, de la comunismul care promitea oamenilor egalitate absolută si o bună stare utopica- fără a tine sema de individualismul uman- statele din estul Europei au revenit la o formă de capitalism , mai uman si mai suportabil decât regimul comunisto-stalinist, iar China si-a modificat comunismul radical de tip maoist si a reintrodus cu succes forme de economie capitalistă care o situează ca unul din cele mai puternice motoare ale economiei mondiale.
Aceste realizări sunt dovezi istorice că omul caută mereu în decursul existentei lui calea justă, cea adevarată ,care îi aduce beneficii si-i satisface spiritul; exemple sunt multiple, dacă n-ar fi decât Giordano Bruno, Galileo, Kopernick, Einstein , Howking, etc., ori căderea nazismului, a stalinismului, a tendintzelor absolutist, în genere, în secolul nostru.
Cum se poate explica, pe de altă parte, persistentza unor doctrine care caută să obstrueze acest drum al omenirii ? Exemple? Este bine cunoscut cum, atât în Israel cât si în lumea musulmană islamică, idei conservatoare sunt propagate astfel încât ajung să influenteze politica de guvernare a statului. Pentru evreii ultra-ortodoxi, statul Israel nu există -căci pentru ei numai când Messia va sosi, statul se va reconstitui - dar în schimb îsi permit să se amestece în decizii ale statului existent, de care depinde viatza lor, dar pe care în acelasi timp ei îl neagă! Este o totală confuzie între traditie de nuantză religioasă si realitatea contemporană; pe un alt plan, dar la fel de izbitor, se situează “sharia” islamicilor care pretind să fie aplicată si azi, cu toată barbaria pe care aceasta "lege" o implică : mutilarea fiintei umane, lapidarea femeilor, acceptarea asasinării ca motivare a salvării "onorei familiei", etc.
Acest fel de confuzii, rămase încă din antichitate în spiritul unor comunităti, în lumea contemporană apar anacronice si trebuie combătute cu toată energia ; a tolera acest fel de gândire si comportament înseamnă a accepta politica de tolerare a unor idei depăsite, care împiedică evolutia omului modern; a lăsa obscurantismul să infesteze încă omenirea înseamnă a face o politica a strutzlui, înseamnă a nega succesul ideilor noi. Din fericire noul de obicei învinge si adevărul iese la iveală, explicând cum a fost posibilă, de exemplu, răsturnarea comunismului în Rusia.
Acelasi lucru se întâmplă si pe planul gândirii, a cercetării stiintifice în particular; toată presa mondială comentează favorabil succesul geneticii, care de curând a reusit să demonstreze că e posibil să se obtină o nouă formă de viatză dintr-un DNA modificat, transferat într-o celulă denucleată -deci fără DNA propriu- si această nouă formă de viată să continue să se dividă, demonstrându-si astfel viabilitatea, demonstrând deci că agregatul chimic al DNA-ului reprezintă alfabetul care defineste fiintza vie cu toate atibutele ei (gândire, "suflet", reproductibilitate, etc.)
Este o aberatie totală ca acest adevăr, chiar dacă este limitat, să fie ascuns maselor în numele a nu importă ce fel de motivări; adevărul are un obicei prost: iese la iveală, iar cei care încearcă să-l înabuse devin automat conspiratori vinovati.
Este bine să se ia aminte acum; mai târziu poate deveni prea târziu, căci, dacă strutzul pune capul în nisip, se poate asfixia dacă nu-l scoate la timp.





Ion Dinu Ion    7/28/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian