Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Atitudini : Munca, o fericire

Există o axiomă a fericirii pe pământ; această este munca.
Ea ne păzeste de plictiseală, de boală. Munca conferă timpului ce trece un sens. Ea ne alungă insomniile si ne usurează gustarea răgazurilor. Ne umple sufletele de bucurie, prin rezultatele ei palpitante, uimitoare. Cu cât muncim mai mult, cu atât suntem mai îndemânatici, mai priceputi, mai aplicati, mai diligenti, mai iubitori de munca.
Munca îti devine propria-ti mamă si astfel munca naste muncă, nu în dureri, ci într-o continuă bucurie, până ce absent. Prin muncă, omul continuă activitatea creatoare a lui Dumnezeu, devine copărtas la Creatia permanentă. El exultă pentru că preia o parte din sfânta muncă divină asupra umerilor săi, cu binecuvântarea si din dorinta iubirii lui Dumnezeu. Ne-a fost dată această formidabilă putere de a munci cu spor.
Noi putem să smulgem pământului lipsit de criterii numai cele bune si utile vietii fiintelor superioare: pomi fructiferi, cereale, plante medicinale. Noi stim să zăgăzuim apele necugetătoare, să le îndiguim, să le păzim de a face ravagii în armonia naturii si din forta lor să aducem electricitate oamenilor, căldură si energia necesară productiei.
Noi înfrumusetăm Terra cu biserici, clădiri, garduri, sate, orase, monumente, prin truda noastră. Noi avem grijă de sănătatea omului, de formarea copiilor lui, de educarea lor. înfrumusetăm existenta omului cu creatia muzicală, plastică, literară, a dansului clasic, a teatrului.
Noi ajutăm pe cei mici să pornească pe calea generatiilor precedente, o cale înscrisă în planul divin, aceea a participării si desăvârsirii Creatiei, o repet, fiindcă această idee nu trebuie să treacă pe lângă auzul nimănui fără a-si pune pecetea pe sufletul fiecăruia.

Suntem ajutoarele lui Dumnezeu, suntem fiii în care El si-a depus încrederea, suntem prietenii si discipolii săi, suntem aceia în care Dumnezeu a însământat setea de a-l ajuta pe El într-o operă fără egal, de proportii cosmice, realizabilă doar prin muncă.

De obicei scriu despre ceia ce î-mi aduce plăcere sufletlui. Asa si acum.
Vreau să scriu despre un român ardelean, despre un Făt-Frumos al Ardealului pentru ca să stie toată-toată românitatea, că au cu ce se mândri: cu oameni buni si hanici,veseli si destepti, săritori la nevoie...Necătând, că eu sunt basarabean, scriu cu multă dragoste si ardoare despre acest om, român ca si noi, Om, care prin calitătile sale se ridică cu mult asupra altora prin energia deosebită, hărnicia uluitoare pe care o posedă si cinstea de care dă dovadă...
Anume toate luate împreună îi ajută în viata de toate zilele: să aibă de lucru, să fie mereu întrebat de clienti pe când le poate acorda servicii, stiindu-l mereu prins în câmpul muncii...dar dovedindu-le pe toate si ce este mai caracteristic pentru el, că nici odată nu-si dă de sminteală clientii, efectuând lucrul la timp si calitativ. Am avut ocazia să-l văd în exercitiul functiunii, adică în lucru...
Dragii mei, nu pot să-l compar decât cu Iason s-au Heracle... La înăltimea sa de doi metri, când începe să dea cu spaclul pe pereti ori să lipească faiantă ai impresia, că ai nimerit în poveste: asa de bine si repede merge lucrul.
Priveste în jur la ceilalti oameni. Unii sunt ca niste furnici, mereu în căutare a ceva de făcut; de pe urma lor se adună hrană, bogătie, lucrări de artă, realizări stiintifice, tehnice sau, desi nimeni nu crede că aceasta este muncă (oh, cât de grea muncă este!), de pe urma lor rămân idei, idei arzătoare, idei înăltătoare, idei cuprinzătoare, idei ce duc omenirea înainte, ce participă la transformarea ei într-o omenire mai bună.
Intră în ceata celor harnici si mare va fi bucuria ta! învătând, vei dobândi toate bucuriile cunoasterii si ale creatiei. Si nici o bucurie nu este maid esăvârsită decât bucuria cunoasterii si a creatiei.

Acest lucru ni-l dovedeste inginerul constructor din Toronto Cosmin Ardelean.
L-am întrebat, dacă nu se trage din partile Cosminului lui Stefan cel Mare!?
Stiti ce mi-a răspuns?
-D-le Iacob! Ori Cosmin, ori Ardelean...pare, că e aceiasi natură- română...
Restul cred, că e de prisos!
Să ne mândrim cu asa români! Adevărati...

Iacob Cazacu-Istrati
Toronto





Iacob Cazacu-Istrati    7/25/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian