Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


"Ceasul de-a lungul vremii " - expozitie la Muzeul Olteniei

Noua si polifunctionala clădire a Muzeului Olteniei din Craiova, abia intrată în circuitul public, găzduieste, începând din 8 iulie 2010, o captivantă expozitie organizată în colaborare cu minunatele colective de la Muzeul de Artă-Palatul Jean Mihail din Cetatea Băniei, Muzeul de Istorie si Arheologie al judetului Prahova, în special cu Muzeul Ceasului NICOLAE SIMACHE din Ploiesti, unicul cu acest profil din România.

Poartă numele Nicolae Simache deoarece acest renumit profesor de la jumătatea veacului trecut, care a trăit între 1905-1972, a donat, în 1963, colectia sa de 300 de piese, adunate de-a lungul deceniilor, înfiintând, într-o sală monumentală a Palatului Culturii din Ploiesti, un inspirat muzeu plasat sub genericul Ceasul de-a lungul vremii.

Patrimoniul crescând an de an, prin noi achizitii, a impus factorilor de decizie mutarea acestui muzeu într-o clădire monument istoric, pe măsura valorii si frumusetii exponatelor.

Ca urmare, din 1971, Muzeul Ceasului din Ploiesti dispune de un edificiu pe măsură: Casa Luca Elefterescu, construită în jurul anului 1890 de magistratul si omul politic al cărui nume îl poartă.

Fără a intra în alte detalii, precizăm că – din tezaurul de peste 1000 de piese, câte numără în prezent Muzeul Ceasului NICOLAE SIMACHE din Ploiesti, asa după cum se numeste din 1993 – au fost aduse la Craiova si expuse în actuala expozitie doar câteva zeci.

Frumoasă ca o printesă de la marile curti europene, expozitia încântă nu doar prin delicatetea, gratia si serenitatea regală a acestor bijuterii care, ticăind, ne poartă pe seducătorul drum spre vesnicie, ci chiar prin denumirea lor ca atare, ca si prin ingeniozitatea tehnică si artistică inculcată de făurarii lor.

Iată câteva mostre, pe care, dacă nu le veti întâlni neapărat în prezenta expozitie, vă invităm să le căutati la ele acasă, adică în metropola lui Nichita Stănescu si a lui Eugen Simion – Ploiesti:
- ceasuri de tip astronomic, din anii 1544 si 1562 (cele mai vechi din colectie), opere ale orologierilor Jaculus HEUSTADIA (Olanda), respectiv, Joachim METZKER (Augsburg);
-
- cadranele solare din secolele XVII-XVIII, dintre care se remarcă acela semnat Butterfield (Paris, 1690);
-
- primul ceas antrenat de o cădere de apă, creat de englezul Charles Rayner, la umbra Turnului Londrei, în 1654;
-
- Oul de Nurnberg, adică primul ceas de buzunar;
-
- Ceasul de mână cu efigia Regelui Soare: Ludovic al XIV-lea, realizat în 1693 de Courvoisier;
-
- Ceasuri cu mecanisme muzicale, care te cuceresc prin seraficele, dar avântatele valsuri ale lui Strauss ori prin cadentele unor imnuri răscolitoare precum Desteaptă-te, române sau Marseilleza.
-
- Create de maestri ceasornicari francezi, englezi, austrieci ori elvetieni, unele dintre ceasurile expuse au fost aproape de inima unor personalităti celebre, precum voievodul martir Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Cezar Bolliac, Mihail Kogălniceanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, I. L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu sau ale oltenilor de renume mondial Theodor Aman si Nicolae Titulescu;
-
- Nu în ultimul rând, sunt demne de tot interesul o serie de ceasuri distractive, precum acelea al morarului, frizerului, fierarului, motanului…

Îmi place să reliefez faptul că această expozitie itinerantă Ploiesti-Craiova este străluminată de spiritul Voievodului primei uniri a românilor, Mihai Viteazul, Restitutor Daciae (1600)– cum e cunoscut în tratatele de istorie din Europa. Pentru că:
1. de aici, din Bănia Bravului Mihai, ce sare pe sapte cai, de strigă Stambulul vaiiiii!, a tâsnit idealul unirii provinciilor românesti sub acelasi sceptru: Asta-i pohta ce-am pohtit, Io Mihai Voievod…;
2. întemeierea Ploiestiului ca oras, la 1599, când Mihai Vodă Viteazul se pregătea să treacă vijelios Carpatii Meridionali, spre Alba Iulia, i se datorează aceluiasi legendar Domnitor.

În final, adresez cuvinte de multumire si laudă colectivelor de muzeografi si restauratori din institutiile care au creat această superbă expozitie – invitatie la o călătorie sui generis în timp/prin Timp.

Ambianta epocilor din care provin ceasurile expuse este nu doar sugerată în expozitia de la Muzeul Olteniei din Craiova, ci chiar întretinută – sonor si vizual – de …cutii muzicale, orgă de salon, tablouri de epocă, lyraphon cu discuri (strămosul tonomatelor de mai acum un veac), busole, cadrane solare.

Aurul, marmura italiană, lemnul nobil, intarsiile, emailurile, portelanul si alte materiale tandre, care mângâie ochii si sufletele privitorilor, sunt la ele acasă.

Laudă, pretuire si multumire doamnelor Dana Anusca si Emilia Poenaru, care, cu generozitate, au împrumutat expozitiei odoarele de pret din colectiile lor particulare.
Renumitului doctor craiovean de ornice Horia Panaitescu – al cărui spirit se regăseste în vibratiile insolite ale expozitiei – aceleasi gânduri bune.

Să dea Domnul ca această expozitie să aducă realizatorilor si vizitatorilor ei sănătate, noroc si – în sfârsit - un …ceas istoric bun !

Cu atât mai mult, cu cât ea este dedicată chiar …ceasului.

Vă multumesc pentru atentie.







Dan Lupescu    7/10/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian