Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Initiale

Am învătat de-alungul zecilor mei de ani, si nu numai eu atunci, ci chiar acum în vremurile moderne, să facem economii. La bani, la caldură, la mâncare, la curentul electric, la timp, la orice trebuie si e beneficial vietii.
Dar economia de cuvinte? Doamne, cine o mai fi inventat si anomalia asta? Învătăceii nostri, cărturarii, maestri ai cuvintelor, în nici un caz. Da, ei ne-au îndrumat desigur să fim succinti “când nimic n-avem a spune” si e de-adreptul plictisitor să asculti ore întregi o conferintă despre … avantajele manurei în agricultură. Sau când vezi pe unul scund care apare la pulpit cu o “tonă” de foi în mână si anuntă: ”Doamnelor si domnilor, voi fi scurt…” Dar nu se referea la înăltimea lui.
Dilema mea de azi se ocupă de economia de cuvinte. Nu, nu e doar o nedumerire, cum bine si explicit scria colega mea, Veronica Lerner. E întocmai anomalia de care vorbeam mai sus. Dar partea pozitivă e că nici nu-mi provoacă cosmare sau mă împiedecă sa lipesc geana de geană.
De mici am învătat despre “sigle”, de a folosi litere în loc de cuvinte. Dar de ce, nu am stiut. Stiam de C F R de unde si trufia ”tatal meu e cheferist”, dar cei mici se luptau cu notiunea că fratele lor mai mare s-a înscris la ICEF sau că mama a plecat la Brănesti cu IRTA. Spectacolele erau controlate de ACTRA, stiam ce e UFDR, mama lucra la APACA, fotbalistii arădeni se mândreau când cu ITA, când cu UTA, bucurestenii cu CCA si dacă erai chemat la CC, erai de-adreptul terminat. Confuzia vremilor mai era că nu stiai cu ce călătoresti, cu STB ori cu ITB, “aruncă gunoiul în stradă, că mâine vine ICAS sau UCB-ul si il ia”, comunistii lansaseră o armată albastră de “voluntari” AVSAP si aveau si un cotidian. Telalii mergeau cu mărfuri din case în case si vindeau stofe sau pantofi IRDP (In Rate Dupa Plac) iar ODC (Oficiul de distribuire a cărnii) se tălmăcea “Oh, De Ce nu e Carne?” PMR, PCR, RPR, PNT, PTT, SMT, “am bani la CEC”,ai facut armata la MAI, MFA or DGSM? GPU, mai tarziu NKVD si în anii moderni KGB terorizau cetătenii rusi, pe prieteni si pe dusmani in lume. Hey,destul!!
Viata se desfăsura pe scurt, in initiale.

Nu lipseste anomalia asta nici în tările care ne-au adoptat. Si, adulti fiind, ne luptăm si noi ca si copiii nostril, să pricepem “what’s going on” sau să facem sens din firmele comerciale care s-au îngustat din pricina economei de cuvinte. Dacă s-ar initia un “poll” în rândurile cetătenilor si ar fi întrebati ce înseamnă “TTC” nu multi ar sti precis. Sau ASAP? Ask to Say A Prayer ori altceva cu “Hai, dă-i zor”? Nu stim ce am mancat la KFC sau ce e cu îndemnul PDQ? La care bancă să ne pastram economiile? CIBC, RB, TD, ori BMO? Semnezi un I O U si plătesti mai târziu dacă gasesti pe cineva să te creadă. Dar ATM care îti scuipă bancnotele zi si noapte?
Mult prea devreme am luat cunostinte despre ceea ce inseamna VCR în audio-radiofonie si dacă nu stii să administrezi CPR nu poti salva viata unui om la nevoie.
Se scumpeste gazul si căldura unor case aprovizionate cu petrol vâscos a devenit o povară? Pai de vina e OPEC, concernul care controlează o bună parte din bunăstarea noastră. CEO este cel mare, « sefu’ ».
Nu esti obligat să cumperi la pretul afisat si trâmbitat la televiziune sau în ziare. Caută undeva unde ti se oferă MSRP. Ani si ani am pronuntat zi de zi, ceas de ceas si la fiecare cheltuială bănească, magicile litere, cuvintele pe scurt, asa cum ne-a învătat “Împărătia”, PST si GST si iată că după o amalgamare de care vor beneficia ca întotdeauna comerciantii, va trebui să ne obisnuim cu HST. Si eu care credeam ca HST se referea la Harry S. Truman ! Sărmanul Pierre Eliot Trudeau, el a ramas în istorie doar un PET. Cu ce trimiti pachetul la Montreal? CN ! Sau UPS daca mai am timp. La curent cu evenimentele internationale? CNN sau BBC. Cum n-ai auzit? DDT e interzis. GMAC te ajută să obtii un împrumut pentru procurarea noului vehicul, JR e un protagonist în “Dallas”, GTA e tot ce e mare în vastul Toronto, MLS vinde casa, RPM e atentia la viteza masinii, sora ta locuieste în LA, MP e alesul tău în guvern, GPS e co-pilot, SUV e invidia vecinului, MSN îti facilitează discutia cu vărul îndepărtat si viata merge înainte. TGIF era odata o valvă deschisă de libertate în vederea programului de vineri seara si care se prelungea până în orele târzii ale Duminicii. Dar că au inventat si un fast-food restaurant cu aceeasi siglă nu mi-am putut imagina. OPP te urmăreste să nu calci legile pe sosele si RCMP are grijă « to keep you honest ».
TSX are grijă de investitiile tale bănesti, GNP oglindeste starea economiei iar TLC are grijă de starea ta fizică si sufletească, BLT te ghidează spre suculentul hamburgher si e vai de tine dacă ai uitat sa te înscrii la AA. care vă vindecă obiceiul de a veni acasă în stare de ebrietate.
Pe scurt, trebuie să ne initiem în descifrarea initialelor





Harry Beer    6/13/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian