Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Experienta canadiană : 1. Introducere

Canadienii sunt oameni ciudati - încrezători si linistiti în majoritatea timpului, dar adeseori nesiguri si, uneori zgomotosi.
Noi veniti în Canada constată adesea că este greu să cunoască, într-o tară oficial bilingvă, acest neobisnuit popor multicultural.
Cum s-au dzvoltat Canadienii pentru a deveni azi o societate franceză, engleză, cu bastinasi si multietnică?
Ce forte istorice si institutionale ne-au făcut ceea ce suntem astăzi?
Si cum pot Canadienii comunica ce i-a format, cum functionează sistemele lor guvernamentale si ce gândesc ei despre sfertul de milion de nou-veniti care sosesc în fiecare an?

Experienta canadiană, o colectie de 52 de articole de unii din cei mai buni istorici din Canada, va explica cine suntem, de unde venim si unde mergem. Articolele vor fi politicoase - suntem Canadieni doar! - dar ele vor fi dure si vor puncta deficientele tot atât de des pe cât vor oferi laude Canadei. Auto-critica este un alt obicei canadian.
Articolele vor fi întodeauna un bun ghid pentru Canadienii vechi si noi, ceea ce este interesant si instructiv.

Seria va începe cu o privire aupra geografiei si climei Canadei - stim că e frig! – iar apoi va discuta elementele de bază ale guvernului Canadei. Ce este un guvernator-general?, de exemplu, si de ce trebuie cineva numit de către Regina (si de ce are Canada încă Regină) ca să fie comandantul-sef al Fortelor Canadiene? De ce o democratie liberală precum Canada are un Senat numit? Cum sunt alegerile aici? Instantele? Dar serviciul public?

Apoi ne vom ocupa de politică: partidele politice actuale, conservatorii, liberalii, Partidul Nou Democrat, si Blocul Québécois. Cum se face că provincia Quebec trimite membri separatisti ai Parlamentului la Ottawa? Ce fel de natiune permite separatistilor, dedicati distrugerii Canadei, să stea în Parlament? Răspunsul, vor spune Canadienii: este o natiune democratică. Apoi, seria îi va prezenta pe cei mai importanti prim-ministri, Sir John A. Macdonald, Sir Wilfrid Laurier, William Lyon Mackenzie King, si Lester "Mike" Pearson, pentru a numi câtiva.

Va urma apoi să ne ocupăm de locuitorii Canadei. Băstinasii (The First Nations) vin pe primul loc, deoarece ei au fost locuitorii initiali ai pământului care a devenit Canada. Ei au fost urmati de Francezi, Britanici, si o multime de alte natii, stabilindu-se pe acelasi teritoriu si certându-se în privinta limbii, religiei si a puterii politice.
De-a lungul timpului, si mai ales în ultimii 50 de ani, populatia s-a schimbat dramatic, mai ales când imigrantii au venit în Canada din China, India, America Latină, Africa si Orientul Mijlociu.
O fostă natiune "albă" a devenit "un strat de mai multe culori," cum a descris odată cineva, a devenit o natiune cu cetăteni din fiecare parte a globului.
Curând Parlamentul a declarat Canada o natiune multiculturală, recunoscând realitatea.

Seria de articole se va ocupa si de provinciile si regiunile care alcătuiesc Canada, cât si de modul în care guvernul federal din Ottawa tratează cu provinciile si teritoriile. Relatiile Federal-provinciale sunt o parte importantă a sistemului guvernamental din Canada, si pe când unele provincii cresc rapid si devin bogate, altele pierd oameni si bunăstare.
Canada este una dintre putinele natiuni care încearcă omogenizarea economiei tării prin contributia cu fonduri date de către provinciile mai bogate pentru a se ajunge, pe cât posibil, la un echilibru de servicii pentru toate provinciile. Este departe de a fi un sistem perfect, dar Canadienii, cel putin, încearcă.

Experienta canadiană studiază modul în care Canada si Marea Britanie au gestionat relatiile lor. Londra a fost centrul lumii pentru cea mai mare parte din istoria Canadei colonială timpurie, iar Ottawa a jucat un rol important în transformarea Imperiului Britanic în Commonwealthul Natiunilor. Dar dacă tara Canada a devenit independentă de Marea Britanie, asa cum a fost prin 1931, vecinătatea pe continent cu Statele Unite a fortat-o să stea lângă o “usă de gigant”. Aceasta nu a fost întotdeauna usor si Canadienii, cum a declarat un istoric, au fost primii anti-americani. Vom privi modul în care Canadienii se aliniază, în continuare, cu Unchiul Sam.

Seria de articole se încheie cu o privire detaliată a istoriei militare a Canadei.
Unii Canadieni cred că tara lor a fost si încă mai este cea mai bună pentru mentinerea păcii pe lume, dar multi nu-si dau seama de războaiele în care Canada a trebuit să lupte pentru supravietuire.
Mai mult de 115000 Canadieni au murit în războaiele mondiale I si II, luptând pentru democratie si libertate; altii au luptat în Coreea de la începutul anului 1950, iar Canadienii de astăzi se luptă cu talibanii din Afganistan. Dar Canada a fost într-adevăr o tară de mentinere a păcii, unul dintre inventatorii acestei idei în cadrul Natiunilor Unite si unul dintre participantii majori în zeci de operatiuni de pace.

Istoria Canadei este o istorie de mândrie natională. Aceasta este o natiune care nu a invadat niciodată o altă tară pentru propriul interes.
Aceasta este o tară care nu a luptat niciodată într-un război agresiv.
Canada este un stat liberal-democratic, care, desigur, are interesele si valorile sale nationale si, ca atare, încearcă să aplice politicile sale interne si externe în mod pasnic.

Bine ati venit la Experienta canadiană.

Fragmentul următor: Geografia Canadei

N.O. Experienta canadiană, o colectie de 52 de articole puse la dispozitie Observatorului , in engleza, de Multimedia Nova Corporation and Diversity Media Services/Lingua Ads partners.




de J. L. Granatstein     5/13/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian