Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : PRRA = ”pre-removal risk assessment”

PRRA

I: Am un prieten bun care a venit în Canada si a cerut azil politic. Prietenul meu era foarte încântat că, făcând parte din categoria de azilant, are dreptul la muncă. Toată lumea îl admira pentru cum s-a descurcat de bine si că a rămas în Canada. Toate bune si frumoase până ce prietenul a fost programat la interviu. Interviul, după spusele lui, a fost foarte dur. Ofiterul care l-a intervievat a fost foarte ”agresiv”, întrebările lui punându-l în încurcătură. De fapt, prietenul meu nu avea nici o bază pentru a cere statutul de refugiat, voia doar să rămână în Canada. După interviu, decizia a fost negativă si prietenul trebuie să părăsească tara în 30 de zile. Am înteles că dacă nu pleacă în 30 de zile, primeste un ordin de deportare care se efectuează după procedura de PRRA. Care este sansa ca să fie acceptat să rămână în Canada după această procedură?
R: PRRA înseamnă ”pre-removal risk assessment” si este o procedură obligatorie înainte de deportare pentru a identifica dacă există vreun pericol pentru viata persoanei respective, în cazul în care este returnat în tara de origine. In cadrul procesului de evaluare, se analizează conditiile din tara respectivă în mod amănuntit si se identifică riscurile pentru persoana în cauză. Aplicatiile de PRRA sunt foarte rar aprobate, probabil mai putin de 2-3% si persoana respectivă este deportată foarte curând. Factorii umanitari nu sunt luati în considerare, numai riscul pentru viata persoanei returnate. Ceea ce este trist este faptul că foarte multe persoane sunt îndrumate gresit de cunostinte si prieteni, care cred că stiu metodele si căile de a rămâne în Canada si foarte adesea dau sfaturi gresite. Pentru moment, toată lumea este ”fericită”, dar aplicantul va plăti pretul mai târziu, când cererea va fi refuzată si, în cazul unei deportări, nu va mai putea să revină în Canada făra o aplicatie specială numită ARC (”application to return to Canada”). De cele mai multe ori, această aplicatie este refuzată, cu exceptia cazurilor de sponsorare. Din nefericire, prietenul dvs. va trebui să părăsească tara, de preferat de bună voie, înainte de a primi ordinul de deportare.

I. Sora mea s-a căsătorit cu cineva din România si a depus aplicatia de sponsorare cu cca. un an în urmă. Nu stiu din ce motive, aplicatia nu i-a fost încă aprobată. Sora mea ar dori ca sotul ei să poată să vină în vizită în Canada, chiar dacă are încă aplicatia în sistem nefinalizată. Credeti că ar putea să obtină viza de vizitator în aceste conditii?

R. De cele mai multe ori, cei de la biroul de vize refuză astfel de aplicatii pentru viza de vizitator. Răspunsul este aproape universal: insuficiente legături cu tara, nu credem că odată ajuns în Canada te vei mai întoarce în România. Dar, adevărul este că oricine are o aplicatie de emigrare în Canada prin intermediul unei sponsorări, nu este ”marcat” de vreo restrictie de a nu depune cerere de viză de vizitator, bineînteles dacă persoana satisface cerintele acestei clase de aplicanti. Ofiterul de la biroul de vize va analiza legăturile aplicantului cu tara de bastină, motivele pentru care s-ar întoarce în România după vizita în Canada, sau pentru care nu s-ar întoarce, istoria pe care o are în sistemul de imigratie în ceea ce priveste aplicatiile anterioare, aprobări sau refuzuri primite, etc. Legislatia de emigratie prevede asa-numitul ”dual intent”, care recunoaste că un aplicant poate avea la un moment dat în timp o intentie dublă: să devină rezident permanent si în acelasi timp să fie vizitator pentru o anumită perioadă, timp în care aplicatia pentru rezidentă îsi urmează cursul. Insă, este greu să convingi ofiterul de imigratie de bunele tale intentii si de faptul că la expirarea vizei de vizitator te vei întoarce în România si vei astepta cu răbdare să se finalizeze aplicatia de rezident permanent. Ceea ce mă miră în cazul surorii dvs. este perioada prea lungă pentru rezolvarea cazului, fapt care mă face să cred că există alte motive pentru întârzierea emiterii vizei. Poate că o cerere de acces la informatie v-ar putea lămuri ce se întâmplă cu dosarul si de ce se amână luarea unei decizii. Vă doresc succes!

Mihaela Boeriu este consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigraţiei în GTA din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com     4/28/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian