Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Idei pentru o strategie ortografică machiavelică

Propun celor care au dificultăţi în ce priveste scrierea corectă a unor cuvinte cu desinenta în i sau ii să retină asocierea (făcută din ratiuni exclusiv lingvistice): ministri / sacali si etichetarea absolut aiuristică în privinta sensului, dar bună de proptea în momente de disperare „ortografică”: ochi sacali.
Scrierea substantivelor (puteti sări acest paragraf si următorul) masculine plural-articulate si plural-nearticulate aflate în formă de nominativ/acuzativ este o interminabilă sursă de greseli. Asa-zisa noastră ortografie fonetică notează cu acelasi semn atât un i scurt (practic, o consoană tematică moale – ca în arici, călători, corbi, istorici, pesti, sacali -, sau i semivocalic, de exemplu: boi, lei, mâncăi, pui), cât si un i plin, un i propriu-zis, un i vocalic: codri, maistri, ministri, monstri, scafandri. Normele ortografice s-au stabilit, între altele, si după principii morfologice.
N-ar strica să se stie că orice substantiv masculin (evident, dacă nu avem de-a face cu vreun singulare tantum, cum ar fi – pentru cine nu mai stie - aur, lapte, orez, sânge) primeste, grafic, la plural, un i (din punct de vedere fonetic, i scris este vocalic, semivocalic sau marcă a unei consoane palatalizate). Dacă, în plus, e determinat prin articol hotărât (în cazul în care ati uitat, precizez, asa, mai colocvial, că articulare hotărâtă e totuna cu o arătare cu degetul, adică e o „desemnare”), mai capătă, în scris, un i. Nu-i greu: un i de la plural plus un i semn de articol fac doi i.
Cine, însă, nu stie, trebuie să se descurce altfel. Cea mai bună metodă, într-o asemenea încurcătură este substitutia. Bineînteles, se vor înlocui (pentru o secundă si doar conventional) termeni din aceeasi categorie morfologică – în situatia dată, tot un masculin nedefectiv de număr -, dar în privinta căruia nu există ezitări în modalitatea de scriere.
As sugera retinerea cuvântului sacal, ca piesă de schimb, fiindcă nu numai că nu ridică probleme de scriere, dar, datorită conotatiilor lui peiorativ-hazlii, se si potriveste în multe contexte în care substantivul derutant (ca grafie) este un animat. De fapt, nici nu e nevoie ca ceea ce rezultă să reprezinte un context logic.
Mai pe scurt, de câte ori s-ar scrie sacali, se va pune tot un singur i si la maistri, membri, ministri, monstri etc. si, de câte ori s-ar scrie sacalii, se va proceda la fel, punând doi i si în aceleasi cuvinte, articulate (maistrii, membrii, ministrii, monstrii etc.).
Exemple:
Doi ministri [v-ati imaginat, repede, cum ati scrie „doi sacali”] au lipsit de la sedintă.
Printre ministrii din guvern [printre sacalii din guvern], opiniile sunt împărtite.
Organizatia noastră are, deja, multi membri [multi sacali].
La întrunirea de joi, au fost invitati toti membrii [toti sacalii] partidului nostru.
Desi enuntul rezultat va fi un nonsens, se poate folosi (pentru a nu memora prea multe piese lexicale de substitutie) acelasi cuvânt – sacal – si ca element de probă pentru inanimate care ridică aceeasi problemă de scriere: cedru, codru si altele. S-ar putea folosi, pentru comparare, tot inanimate, ca ardei, cercel, copac etc., dar nici asa nu ar rezulta totdeauna expresii „normale”. Eu zic să rămână sacal. Rationalul expresiei sacrificat pentru ratiunea scrierii. Merită. Verba volant, scripta manent.
Adjectivele pot crea probleme de acelasi tip. De pildă, la fel sună „i” din albastri (ochi albastri) si din albastrii (albastrii ochi). Cunoasterea continutului notiunilor de substantiv, adjectiv, articol ar simplifica lucrurile si n-ar mai fi multe de tinut minte: ar ajunge să avem în vedere faptul că un adjectiv se acordă întotdeauna cu substantivul determinat, iar dacă adjectivul este antepus, preia el articolul de la substantivul care rămâne în formă nearticulată. Desi toată lumea îsi aminteste acest lucru teoretic, în practică se fac greseli de scriere si acesta tinde să devină fenomen de masă. Aici as propune, pentru înlocuire, un adjectiv banal: frumos (plural nearticulat: frumosi, plural articulat: frumosii), care poate fi tipar pentru adjective de felul lui albastru. Cu toate că se potriveste ca nuca-n perete, cine are înclinatie spre ludic, poate opera si în cazul adjectivelor cu substantivul sacal (dar într-un înteles absurd, adjectivizat). Cum ar veni: ochi sacali si sacalii ochi!
Oricând, în loc de sacali, puteti opta pentru alt cuvânt convenabil scopului propus. De exemplu, pietoni. Numai să iasă „ministrii” cum trebuie. Scopul scuză mijloacele.

pt Observatorul / Angela Monica Jucan




Angela Monica Jucan    4/25/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian