Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Sponsorată de Sot

I. Am venit în Canada acum un an fiind sponsorată de sotul meu. După câteva luni de la sosire, am început să ne certăm tot mai des. O cunostintă de familie mi-a spus că sotul meu, în perioada dinainte ca eu să fi sosit în Canada, avea o prietenă cu care trăia si de care s-a despărtit doar pentru că am venit eu. Mărturisesc că nu mi-am închipuit că mi s-ar putea întâmpla un astfel de lucru. Deci, în perioada premergătoare venirii mele în Canada, sotul meu si-a găsit pe altcineva si nu văd cum relatia noastră poate supravietui. De câteva ori, în timpul certurilor noastre, sotul îmi aminteste că el m-a adus în Canada si mă amenintă că va merge la Imigratie si îsi va retrage sponsorarea. Sunt pur si simplu disperată si total confuzată asupra a ceea ce trebuie să fac si pe ce drum să o apuc. Poate sotul meu să revoce sponsorarea si eu să fiu trimisă acasă? As aprecia părerea dvs. Multumesc.

R. Din cele scrise de dvs. înteleg că ati venit în Canada legal, fiind sponsorată de sotul dvs. si acum sunteti rezident permanent cu toate drepturile pe care vi le conferă acest statut. Sunt multe cazurile când după căsătorie, mai ales dacă sotii nu au trăit înainte împreună, sau după o perioadă mai lungă de despărtire, familia nu-si mai găseste echilibrul, cele două părti implicate au evoluat în directii diferite si familia se destramă. Este adevărat că sotul dvs. este responsabil pentru sustinerea dvs. pe o perioadă de 3 ani, dar acest lucru nu înseamnă în nici un caz că este la discretia lui să vă trimită acasă atunci când vrea. Chiar dacă face o plângere la departamentul de imigratie, este extrem de putin probabil că cineva să investigheze cazul. Acest lucru este si mai putin probabil după un an de convietuire împreună, cum înteleg că este cazul dvs. După ce ati deveni rezident, departamentul de imigratie nu vă monitorizează situatia. Unul din putinele cazuri când ati atrage din nou atentia asupra dvs. sau sotul asupra sa ar fi atunci când unul dintre dvs. ar dori să sponsoreze un alt partener. Atunci departamentul ar studia cazurile anterioare de sponsorare si si-ar pune întrebarea dacă vreuna dintre sponsorări a fost făcută doar din dorinta de a veni în Canada si nu a fost bazată pe o relatie reală. Deci, după părerea mea, nu cred că aveti motive să vă impacientati pentru motivul că veti fi trimisă acasă deoarece este foarte putin probabil ca acest lucru să se întâmple. Vă doresc succes în rezolvarea disputelor din familia dvs.

I. Sunt medic dentist si am venit din România cu sotul care are aceeasi meserie ca si mine. Deoarece nici unul dintre noi nu poate să lucreze ca dentist până nu mai luăm câteva cursuri si trecem un examen destul de greu, am lucrat amândoi în diverse locuri care nu au nimic de-a face cu stomatologia. Eu am avut norocul să lucrez la un laborator dentar, deci cât-de-cât apropiat de meseria noastră. De curând mi-am dat demisia si m-am înscris la un curs pentru recunoasterea diplomei de stomatolog. Deoarece am lucrat înainte, primesc EI (unemployment insurance) si, în acelasi timp, m-am calificat pentru OSAP (ajutor pentru studenti). Anul trecut mi-am sponsorat părintii din România si am îndeplinit nivelul LICO (low income cut off) – venitul minim necesar pentru a fi aprobat ca sponsor. Insă anul acesta nu stiu cum se va calcula venitul meu si nu stiu dacă voi continua să mă calific. Stiu că sponsorarea părintilor durează multi ani, dar nu stiu dacă trebuie să îndeplinesc conditia de venit pentru fiecare an, sau numai în anul când am depus aplicatia?

R. Da, din nefericire, drumul oricărui doctor imigrant ajuns în Canada este foarte greu până ajunge să aibă toate aprobările si echivalările necesare pentru a practica meseria în Canada. Primesc foarte multe întrebări referitoare la sponsorarea părintilor, o pondere mare având cele legate de posibilitatea de a urgenta procesarea dosarelor. Răspunsul este că nu se poate face nimic pentru a grăbi procesarea. Părintii nu sunt o prioritate pentru guvernul canadian, de aceea procesarea este amânată foarte mult. Alte întrebări se referă la diferite beneficii provinciale pe care un sponsor le primeste si influenta acestora asupra unei aplicatii de sponsorare. Vorbind în general, EI (unemployment insurance benefit) nu este considerat ca beneficiu social în sensul pe care îl are welfare. Dar, suma pe care o primesti ca EI este scăzută din totalul venitului brut, motiv pentru care EI nu este considerat venit de către departamentul de imigratie. Deci, dacă venitul brut care nu include EI nu este suficient, sponsorul nu va fi eligibil să sponsoreze. Dacă venitul brut este însă suficient fără să includă EI, atunci sponsorul este eligibil. La fel si cu sumele primite de la OSAP. Sponsorul însă trebuie să îndeplinească limita minimă de venit în fiecare an, începând de la data când a depus aplicatia si până ce viza a fost emisă părintilor. Vă doresc succes!

Mihaela Boeriu este consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigraţiei în GTA din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.






Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    3/4/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian