Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interpretări : Geometria vietii

Oare, de câte ori nu vi s-a întâmplat să vă apărati gândurile sau faptele rele folosindu-vă de o minciună, sperând că ea va acoperi totul, asigurându-vă astfel linistea si garantându-vă reusita?
Ati fost convinsi că, odată ce faptele au fost bine ascunse, vă veti putea continua, nestingheriti, traiectoria ascendentă, împodobită cu trandafirii mult râvniti. Mai devreme sau mai târziu însă, atunci când vă asteptati cel mai putin, v-a izbit nemilos „mirosul” neplăcut rezultat din „fermentarea” înăbusită a acelor fapte pe care le credeati pierdute în bezna trecutului.
Mă tem că, dacă nu va învăta din această lectie, că minciuna nu are nici o bază solidă si că întodeauna ea se sprijină pe neant, omul îsi va continua obiceiul, clasificând minciunile în „mici” si „mari” , folosindu-se de ele în toate împrejurările, ca de uneltele cele mai la îndemână, cu riscul unor consecinte nefaste pe care tinde să le contrabalanseze la nesfârsit, tot cu minciună sau înselătorie.
Există trăsături adânc încrustate în caracterul oamenilor, precum: bunătatea, invidia, impulsivitatea, egoismul, agresivitatea, după cum există persoane cu profunde înclinatii, mai mult sau mai putin cultivate, către ordine, estetică, ajutorarea celorlalti sau, din contră, persoane lacome, risipitoare, dezordonate, dezorganizate sau ignorante. Credeti că toti acestia se comportă într-un anume fel acasă, în familie, si cu totul altfel la serviciu sau pe stradă?
Multora le place să creadă că persoana cutare este dezordonată numai în ceea ce priveste camera sau biroul, însă, în viata de fiecare zi, este un bun organizator nu numai al persoanelor din jur, ci si al resurselor, al timpului, al firmei, al viitorului familiei, al banilor, al... În realitate, omul poartă cu sine, peste tot, greutatea însusirilor lui spirituale, punându-si amprenta pe tot ce îl înconjoară. Astfel, comportamentul său dintr-un anumit context, se va repeta obsesiv atunci când persoana este pusă în situatii similare.
Ar putea fi cineva blând, împăciuitor si condescendent când este provocat la serviciu si, din contră, certăret si impulsiv doar acasă, în familie sau la volan când se vede blocat în circulatie? Ar putea spune adevărul si numai adevărul în relatiile cu vecinii, dar la serviciu si-ar minti si însela în mod sistematic seful sau colegii? Sau ar apela mereu la răzbunare pentru a-si rezolva conflictele de la locul de muncă, în schimb i-ar ierta pe altii în dispute asemănătoare? Ar fi ordonat acasă, dar dezorganizat la firmă? Iubitor de frumos si inventiv când e vorba de amenajarea grădinii lui, însă neglijent si lipsit de de simtul esteticului în propria cameră?
În orice situatie sau context de viată, modelul arhetipal din noi se aplică implacabil, ca un sablon care dă o formă unică lucrurilor, faptelor, vorbelor sau gesturilor noastre. Mai mult decât atât, acest model interior al fiintei ne propulsează pe o anumită treaptă de evolutie spirituală de pe care îsi iau zborul, ca de pe un aeroport, gânduri, atitudini si fapte. Forta si natura acestora vor fi întotdeauna la fel, fiind generate si propulsate de acelasi model spiritual. Asadar, dacă forta cu care sunt elaborate este aceeasi pentru toate, traiectoria pe care ele se înscriu, pare să capete conturul unui cerc. Matematicienii ar postula acest fenomen astfel: „Locul geometric al faptelor generate cu aceeasi fortă si viteză, având ca punct de plecare omul, se află la egală distantă de acel punct, adică pe un cerc”.
Desi ne place să credem că drumul vietii noastre este doar o linie dreaptă ascendentă sau, cel putin, una sinuoasă care ocoleste obstacolele si spinii, scotându-ne întotdeauna la limane verzi, mă tem că, în realitate, fiecare dintre noi aleargă necontenit pe un cerc ale cărui raze depind de nivelul spiritual al fiintei noastre care se află în centru. Dacă lucrurile stau asa, atunci omul riscă permanent să-si reîntâlnească, la un moment dat, propriile gânduri, fapte si atitudini din trecut, culegând, mai devreme sau mai târziu, roadele lor sub forma consecintelor bune sau rele.
Asa se explică de ce nu putem scăpa de efectele unei minciuni oricât de neînsemnate sau de efectele propriilor atitudini ofensatoare, pe care, mult timp, le-am considerat inofensive. Poate tocmai această alergare pe cercul format de propriile noastre tendinte si fapte, ne oferă oportunitatea de a experimenta cuvintele întelepte ale Eclesiastului (Vechiul Testament): „Aruncă-ti pâinea pe ape si, după o vreme, o vei regăsi” . Formulând altfel, s-ar putea spune: „ Ceea ce vei arunca pe ape, aceea vei regăsi ”. În aceeasi idee se înscriu si proverbul: „ Cine seamănă vânt, culege furtună ” sau citatul din Evanghelii: „Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini? Asa că pomul bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele” (Matei 7:15 – 17).
Mai mult decât atât, pe aceeasi traiect circular ne alegem prietenii, ne căutăm partenerul de viată si ne găsim locul de muncă. Se poate concluziona că suntem permanent prizonieri în perimetrul propriilor noastre gânduri si fapte.
De aici, se naste, în mod firesc, întrebarea: ce ar trebui să facem ca să evadăm de pe acest cerc generat de noi însine si pe care, la tot pasul, întâlnim mărăcinii ce cresc în urma trăirii noastre mai mult sau mai putin bune?
Răspunsul este pe cât de logic, pe atât de simplu. Va trebui să modificăm centrul cercului, făcând o schimbare de fond în interiorul fiintei, astfel încât, forta gândurilor si actiunilor noastre să fie una puternic pozitivă, ca ea să ne poată propulsa pe coordonatele altui cerc, pe traiectoria căruia spinii consecintelor nefaste, să fie înlocuiti de florile unei spiritualităti înalte.








Sabina Negrut     2/4/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian