Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


"EXERCI|II DE SPERANTA” - România în care as vrea sa traiesc

“Autorii acestei carti sunt obsedati de tara lor nefericita, iar aceasta obsesie este de fapt cea mai importana dintre sansele României.”
Ana Blandiana

www.comunismsvictims.info.
Aceasta este adresa Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, gândit si înfiintat în 1992 de catre presedinta Aliantei Civice, Ana Blandiana, realizat împreuna cu Romulus Rusan si o echipa de constructori, arhitecti si designeri.
Format dintr-un Muzeu – situat în fosta închisoare politica din Sighet - si un Centru international de studii asupra comunismului - cu sediul în Bucuresti, Memorialului Sighet i s-a adaugat începând cu 1998 o scoala de vara. Selectionarea cursansilor s-a fscut în primul an folosind listele de câstigatori ai Olimpiadelor de Istorie. La cea de-a doua editie, Fundatia Academia Civica a lansat un concurs cu tema “Ce stiu eu despre anii comunismului”, concurs la care au participat 300 de elevi din România, Republica Moldova si Ucraina.
Cartea “EXERCI|II DE SPERANA~. România în care as vrea ss traiesc”, pe care v-o prezentam prin cîteva sugestive fragmente, este rodul editiei 2000 a scolii de vara si cuprinde eseurile a 81 de tineri din România si Republica Moldova cu vârste cuprinse între 13 si 19 ani. Având ca editor pe Romulus Rusan si o posfata de Ana Blandiana, cartea a fost publicata cu sprijinul Centrului de Informare si Documentare al Consiliului Europei – Bucuresti, si vorbeste despre o disperata cautare a sinelui, a ordinii si a normalitatii.
Rascolitoare prin franchetea marturisirilor, cartea contureaza tot mai clar un “stil” al scolii de vara Sighet.

Oana Mara Serban, 16 ani, Câmpina
“Mai mult ca prezentul”

“Eu consider ca timpul gramatical care ne caracterizeaza acum este mai mult ca prezentul. La drept vorbind, acesta este ingrat, perimat, rudimentar, implacabil ca un neajuns congenital. Viitorul e vizionar, prezentul – realist; imperfectul – etern; perfectul simplu – nerabdator. În prezent, neantul a devenit un truism.De pilda, când la întrebarea cu imens potential creator ”Ce faci? ti se raspunde invariabil, cu indolenta amara: ”Nimic. Absolut nimic.”, recunosti imediat în descumpanirea care te copleseste, mai mult ca prezentul. Ca semn de punctuatie îi corespunde punctul, fara “si de la capat.”

Filip Lucian Iorga, 18 ani, Bucuresti
“Viitorul lumii si România viitorului”

“În lumea agitata în care traim, atît de lipsita de repere calauzitoare, românii îsi îndreapta încrederea înspre doua institutii fundamentale, ancorate adînc în traditie, dar viabile si pe mai departe: Armata, construita pe principiul ordinii atât de cautat azi, si Biserica, în care omul poate gasi oricând sprijin. Desi dezbinate de unele probleme de ordin material, cele doua biserici românesti, cea ortodoxa (tezaurizatoare a mostenirii traditionale) si cea greco-catolica (fauritoare a sentimentului national al românilor transilvaneni), sunt sortite sa traiasca în comuniune, asa cum toate confesiunile crestine vor fi unite în diversitate.”


Andrei Plesea, 18 ani, Brasov
“Români în România”

“României îi doresc doar sa aiba din nou parte de români curajosi, patrioti si care nu se considera oameni daca macar o data în viata nu pun tara lor mai presus de ei însisi. Îi doresc României, fara doar si poate, si economisti, dar economisti care sa stie ce înseamna cuvantul “deflatie”si ministri, dar care sa stie exact în ce minister se afla; îi doresc parlamentari dar care sa descopere antidotul pentru întepatura mustei tete.
…Si cîte nu doresc eu României! Mie, îmi doresc o Românie care sa îi aiba pe acesti români.”

Mihaela Paun, 17 ani, Câmpina
“Astept un Pericle”

“Sa fie acesta oare spiritul românesc? Sa ajungem noi sa transformam în virtute lenea? Românul este total diferit de harnicul si constiinciosul japonez care renunta la zilele de concediu pentru ca are de lucru. Românul nu numai ca profita de toate zilele libere posibile si imposibile, dar îsi prelungeste si zilele de pauza din zilele lucratoare. Ma întreb daca a existat vreodata un haos mai mare în România.
Trebuie sa ne eliberam de noi însine, sa fim mai puternici, mai orgoliosi, mai dîrji. Starea de mediocritate ce ne caracterizeaza exprima pasivitatea pîna la indiferenta a Românilor. Noi nu ne putem permite sa fim neutri. Ori sîntem noi insine, buni români, ori nu mai suntem.Calea de mijloc atrage dupa sine mediocritatea , o moarte lenta.
Astept un Pericle la conducerea României, o afirmare pe plan universal a valorilor, o Românie unita,
plina de mister si vigoare.”


Daniela Tarlapan, 17 ani, Cornesti, jud.Ungheni, R.Moldova
“Basarabia se cere acasa”

“Când un abur de dor se las` peste muntii Cernauti si o lina cântare mangîie departarile albastre, îmi înec durerea sufletului într-o ruga amara. Ma vad printre calugarii cuviosi de la Putna lui Stefan cel Mare. Zaresc printre faclii cripta domneasc` si-mi reazem fruntea înfierbintata de lespedea rece.
Stii, Doamne, ca noi Basarabenii nu avem tara? Stii ca Moldova e ca o harta rupta? Stii ca nu mai avem iesire la mare?”

Ortansa Moraru
(continuare în num`rul viitor)






selectie de Ortansa Moraru - Toronto    11/15/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian