Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul montrealez Cinemania : «Le concert» de Radu Mihăileanu

Regizorul de origine română Radu Mihăileanu este un preferat al festivalului montrealez Cinemania…

Acest festival s-a încheiat pe 15 noiemebrie 2009 cu proiectia ultimului lui film, o comedie pe o temă care devine leit-motiv, drama umană a popoarelor din Europa de est sub regimul comunist, dramă care se continuă si după 1989. Desi acest film are stîngăcii si e inegal pe alocuri, manierismul său e minunat : e un manierism tot atit de specific ca cel al lui Woody Allen.

Din păcate Radu Mihăileanu are o atractie către melodramă…elementul melodramatic apare prima oară in «Va, vis et deviens», dar e estompat de veridicitatea subiectului si crescendo-ului emotional nuantat…

Noul film, inceput inante de a realiza «Va, vis et deviens», este o frescă a unei societăti debusolate după iesirea din comunism, plină de contradictii si fenomene sociale grotesti, ca o imagine inversată a vechii societăti. In acest prezent alienant, personajele principale, rămin plini de bun simt si căldură sufletească, dar dornice de răzbunare.

Roata istoriei isi arată ghimpii si absurdul devine rege…si filmul se derulează intr-un ritm nebun de comedie bufă. Problema este că scenariul est cusut cu ată albă parcă voit…Multe momente comice sint prea comerciale, de umor ieftin si cliseele se multiplică. Filmul est salvat de forta muzicii lui Tchaikvosky, dar crescendo-ul sfirsitului este previzibil si nu face decit să accentueze melodrama.

In pofida faptului că filmul nu este destul de slefuit si nici egal, este o comedie reusită, vioaie,o frescă a sufletului slav , cum declară si regizorul,un popor barbar , dar incărcat de energie, spirit si sete de viată.

Ideea care m-a coplesit in acest film este idea armoniei : dirijorul, un personaj integru si pasionat care s-a sacrificat pentru instrumentistii săi evrei, declară : « Tot ce am făcut, n-am făcut pentru evrei, ci pentru armonia orchestrei. Eu căutam armonia perfectă.»

Un alt leit-motiv in filmele lui Radu sint tziganii, ca si in filmele lui Kusturică. Si eu, ca si regizorul sint fascinată de tzigani si de destinul lor paralel cu al evreilor… dacă evreii sint foarte vizibili si profund implicati in societate, tziganii conturnează regulile societătii si se automarginalizează, atingind o libertate aproape totală si exploatind fisurile societătii.

Filmul Le concert a fost no.1 in Frantza in prima săptămînă a lui noiembrie si pe undeva se explică, prin vioiciunea actiunii, prin cliseele duse la extrem si prin profunda umanitate a personajelor. Ca in alte filme, regăsim acelasi cocteil perfect de dramă, umor si parabolă inversată. Acesta este manierismul Radu Mihăileanu, talentatul regizor din Europa de Est, din România.
Ne bucurăm din plin de succesul lui actual ! Un film care trebuie văzut..

Vera Oren , Montreal, 2009-11-17





Vera Oren    11/17/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian