Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Note personale : Lozincă electorală

Politica e o pandemie mult mai rea decît gripa porcină, desi are aceiasi obîrsie.
Cred că nu va mai trece multă vreme pînă cînd părerea asta va fi împărtăsită de întreaga populatie a globului si pînă cînd omenirea îsi va pune problema de a găsi o altfel de expresie a necesitătii ei de organizare. O sperantă ar fi ca legislatia, programele economice, sociale, etc, punerea lor în practică, controlul lor, adică “activitatea” de astăzi a parlamentelor si guvernelor, sa fie preluată de calculatoare capabile, impartiale si decente.
Urgenta e mare în toate colturile lumii, desi unii se chinuie să facă clasamente. Noi românii ne-am bucura ca treaba asta sau una asemănătoare să se pună în practică în primul rînd în România pentru că acolo politicienii (cu două-trei exceptii) nu doar mint si fură, ci sunt si mitocani. Ei au ajuns la concluzia că oricît ar minti, oricît ar fura, oricît ar dormi în parlament, nimeni, niciodată nu are ce le face. Dintr-un partid în altul, înapoi, pe altă listă, în altă aliantă, dar oricum acolo. Asta e crezul lor. Un politician scos din politică, din locul unde se vede buricul pămîntului, se usucă si moare. Nu pot proba afirmatia asta pentru că din 1990 si pînă astăzi, nici un politician, cu exceptia celor care au murit, nu si-a desclestat dintii de pe os decît ca să-l mai roadă si de la capătul celălalt. Miza lor e că cetăteanul nu are altă sansă decît să-i aleagă tot pe ei sau, dezgustat pînă la greată, să nu mai vină la vot. Intr-o situatie ca aia ei ar vota unanim în “plen”că trebuie să rămînă toti si să “vadă” de mersul tării. Si cu asta basta. Adică: salariu-salariu, pensia-pensie, notorietate, secretare, birouri din lemn de nuc si baluri cu papion, decolteuri si tocuri înalte. Si desigur deplasări la Paris, Roma si tot felul de alte Bruxelles-uri.
Acum, zilele astea, în timpul campaniei pentru alegerea presedintelui, excitati de jocul intereselor personale, dumnealor si-au scăpat complet frîiele. Sunt buimaci, confuzi, speriati si de acea foarte irascibili. Se aliază astăzi si dacă e nevoie se vînd mîine. Ce doctrină de partid? Cred că în intimitate fac haz de nerozii care ar avea pretentia ca ei să se comporte dupa astfel de rigori. Ultima “coalitie”, evident pentru două-trei săptămîni sau cît o fi cazul, este a tuturor împotriva presedintelui Băsescu si a partidului lui. Interesul lor comun de primă urgentă e să-l anihileze pe Băsescu. Si în starea asta de fierbinteală nu mai realizează că omul de rînd, chiar daca e vrăjit de televiziuni, se întreabă cît de rău trebuie să fie Băsescu ca ei, dusmani pînă mai ieri, să-si strîngă mîinile cît ai clipi din ochi? Cît de rău trebuie să fie Băsescu încît toti care apar pe ecranul televizorului (evident nu oameni de rînd, nu opinca, ci vlădica) să nu fie în stare să spună trei vorbe înainte de a-l acuza pe Băsescu de toate relele din tară? N-au mai făcut asta si acum doi ani la referendum-ul de suspendare al presedintelui si s-au trezit ( ptiu, era să zic rusinati!) contrazisi de votul general? Vorbeste Băsescu despre reducerea numărului de parlamentari, Crin Antonescu, pretendent si el la presidentie, se repede la microfon si spune: tot asta ziceam si noi. Sau era să zicem. Sau zicem. Cine să-l creadă? Si apoi cine să-l mai creadă pe el sau pe toti ceilalti care se înghesuie să se aleagă presedinti, că fac asta doar de dragul tării, de dragul săracilor tării?
Nu am nici un dubiu că si Băsescu are o sută sau o mie de bube. Ca aproape oricine. Imi pare însă, de la mare distantă e adevărat, că dintre cei ce s-au aliniat la startul alegerilor, este singurul pe care îl poti percepe ca pe un om normal, care rîde cînd e de rîs si care se enervează cînd e de enervat. Care si-a păstrat identitatea, bună sau mai putin bună. Argumentul lui fundamental este că este urît de întreaga «clasă politică» pe care o urăste întregul poporul român. Unii dintre adversarii lui politici au dus ura lor pînă la nivel patologic si cum spuneam mai sus, nu mai trăiesc decît de dragul de a-l vedea răpus pe Băsescu de oricine, fie el un Făt-Frumos (de negăsit astăzi pe plaiurile mioritice), fie el un căpcăun, fie el din partidul lor, fie din cel al partidului dusman. Important e să simtă în nări mirosul sîngelui lui Băsescu. De ce? Pentru că simt că Băsescu e mai tare decît ei si că e acută nevoie să fie pus la pămînt.
Actuala campania electorală din România, ca si precedentele de altfel, este mai mult decît penibilă desi este deja a saptea sau a opta experientă de felul ăsta de la momentul cînd «tovarăsul» ne-a părăsit. Parcă cea de acum stîrneste chiar mai multe momente de tigăneală generală.
Ce să mai înteleagă cei tineri cînd îi văd pe adulti încăierati în acest campionat national de scuipături? Că e rost de luat traista în spinare si pe aci ti-e drumul.
Altceva ?

Viorel Neacsu / Toronto





Viorel Neacsu    11/15/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian