Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Elena Mosuc

Ieseanca Elena Mosuc este actualmente unul dintre numele strălucitoare ale liricii internaţionale. Destinul ei a început la Iasi, unde drumul spre muzică a fost desăvârsit la Conservatorul “George Enescu”. Asa cum a dovedit-o de-a lungul carierei sale, principalul ghidaj a aparţinut însă unui complex proces de autoexigenţă. În 1992, începe cariera artistică cu debutul la Opera Naţională din Iasi.Totodată, în 1990, a avut curajul să se prezinte la renumitul concurs internaţional ARD, organizat la München, obţinând Premiul întâi. Un an mai târziu Elena Mosuc triumfă si în competiţia de la Monte Carlo. Debutul cu Regina Nopţii este continuat cu rolul titular din Lucia di Lammermoor de Donizetti, iar cu Gilda din “Rigoletto”, soprana întregeste fondul repertorial necesar primelor prezenţe în centrele artă lirice ale Europei, Elena Mosuc cântând si cu orchestrele simfonice din München, Stuttgart, Viena, Berlin si Leipzig, sub bagheta unor dirijori de renume. Concomitent devine solista Operei din Zürich. Muzica lui Mozart este o constantă a repertoriului său, cu Regina Nopţii făcând parte din distribuţia preluată în direct de televiziunea elveţiană ( Zürich, în 2000). Elena Mosuc a fost solicitată să cânte pe cele mai faimoase scene de operă europene (München, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar si din Japonia si China. În noiembrie 1993, Elena Mosuc a câstigat “European Music Promotion Prize”, înregistrând în 1994 primul disc. CD-urile solo ale Elenei Mosuc – “Au jardin de mon coeur” sau “Mozart Portrait” - foarte bine primite de presă. Revista Opernwelt scrie: “Elena Mosuc cântă expresiv si cu virtuozitate”, Neue Zürcher Zeitung adaugă: “Un cânt cultivat, cu intensitate emoţională”, revista Opera international concluzionează: “marea autoritate vocală si splendidul legato”.
În ultimul deceniu, pentru debutul în stagiunea Arenelor din Verona (2001) este invitată să cânte Violeta din “Traviata”, Gilda din “Rigoletto” de Verdi. Ziarul L’Arena titra:”Elena Mosuc este o altă frumoasă descoperire a acestei stagiuni lirice”, sau: “A fost un triumf pentru românca Elena Mosuc.” De aceste două roluri se mai leagă alte prestigioase apariţii: momentul de debut pe scena de la Teatro alla Scala din Milano (iunie 2008), cu “Traviata” (cântată si la München, Helsinki, Padova, Viena, Veneţia, New Israeli Opera sau Bucuresti), urmarea fiind invitarea interpretei, la începutul anului 2010, pentru “Rigoleto” pe această celebră scenă a Italiei. În 1996 soprana deschide stagiunea Operei de Stat din Viena cu Olympia din “Povestirile lui Hofmann”, în 1998, Elena Mosuc este prezentă în Festivalul de la Viena cu Konstanze din “Răpirea din serai”, în 1999 cântă Donna Anna la Opera Comique din Paris; deschide, trei ori consecutiv, Festivalul de operă de la Zürich, mai recent cu “Ariadna la Naxos” de R. Strauss. Fidelă Operei din Zürich, unde si-a lansat cariera internaţională, cântă concomitent în Gala de Anul Nou dirijată la Tonhalle din Zürich si la Opera din Viena. În Elveţia debutează în „Luisa Miller” de Verdi având drept partener pe Neil Shicof si în „Carmen” de Bizet, în compania lui Jose Cura. De asemenea continuat să dea concerte si să apară în spectacole în România unanim preţuite. Tot în România susţine si dizertaţia pentru obţinerea titlului de Doctor în Muzică, la UNMB (23 iunie 2009). La Essen, ea si-a cucerit publicul cu interpretarea absolut memorabilă a eroinelor cu aură tragică din “Luisa Miller” si “Puritani” alături de alte triumfuri ale Elenei Mosuc, debuturi excepţionale în “Faust”, “Sonnambula”, “Turandot”, “Maria Stuarda”, “Boema”. La televiziune Elena Mosuc, se distinge prin prezenţa în gala centenară FIFA (2004), difuzată live în peste 120 de ţări din întreaga lume, ca si în filmul „The Genius of Mozart” (BBC). La distincţiile care îi împodobesc cariera: Premiul “Bellini d'Oro” (Catania, 1995), “Premio Zenatello di Verona” (2002), “Premio Verdi di Modena” si “Premio Verdi di Verona” (2004) se adaugă o recentă omagiere. În 16 iunie 2009, la Teatro Bonci din Cesena, Forli, artista a fost recompensată cu Premio Internazionale della lirica „Lina Pagliughi” si Premio del Presidente della Republica Italiana, pentru performanţele sale în arta cântului de coloratură. După Joan Sutherland, Mariella Devia, Editha Gruberova, distincţia, reprezentată de „Siola d’oro”, un pandantiv în aur si briliante, aduce acum în plan principal, prima dată, o voce a României, cu carieră internaţională.






Grigore Constantinescu    9/2/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian