Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ioana Harmony Râsca

Ioana Harmony Râsca – descendentă a unei familii românesti cu o prezentă de peste 100 de ani în America, va reprezenta România la Jocurile Olimpice din anul 2010

Străbunicul Ioanei, preotul Alexandru Râsca, a fost un reprezentat de frunte al acestei familii de bucovineni si a comunitătii de români din America.

Socrul preotului Alexandru Râsca, Lucaci, a emigrat în America la 1906. Ca mai toti emigrantii români din acea perioadă si-a câstigat existenta muncind din greu în industria locală a Michigan-ului. În timp, si-a făcut saloon-ul lui - un fel de restaurant. Când a venit Marea Criză a anilor 1929-1933, a plecat în România (1931), unde a devenit un bun gospodar si întreprinzător pe meleagurile bucovinene. Din păcate, si aici lucrurile s-au schimbat în rău în momentul când au venit comunistii la putere. Acestia, i-au luat tot ce agonisise până la acea vreme, asa cum multe familii au pătit, rămânând fără nimic din munca lor de-o viată.

Alexandru Râsca, preot cu studii la Facultatea de Teologie din Cernăuti (hirotonisit în Iasi, la 21 septembrie 1935, de către mitropolitul Grigorie Botosăneanu) după ce a păstorit 33 de ani în România, a ajuns pe urmele socrului său în America, în anul 1969. După un scurt popas pe la câteva parohii din Ohio, a preluat parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Michigan, începând cu 1 aprilie, 1970. La acea dată biserica îsi avea sediul la adresa: 7835 East Lafayette, Detroit. Între timp s-a mutat în Warren, Michigan, la adresa 31500 Ryan Steet, după ce a fost achizitionată o biserică Lutherană. Aceasta a trebuit renovată în stil ortodox. Până s-a construit biserica nouă, slujbele s-au tinut în aceasta clădire. Fosta clădire a bisericii Lutherane este în prezent sală socială. Părintele Râsca a păstorit până la începutul anilor ’90 când s-a stins din această viată. Este înmormântat la cimitirul de la Vatra Românească, din Grass Lake, Michigan.

Copiii si nepotii lui păstrează traditia românească fiind buni români. O familie de cinci generatii în America care încă tine sus steagul românismului pe pământ american. Astfel, strănepoata preotului Râsca, Ioana Harmony Râsca a optat să reprezinte România la Jocurile Olimpice de anul viitor din Canada - Vancouver. Un model demn de urmat si de alte familii românesti.

Ioana este născută la 16 februarie 1992 în Oakland MI, SUA si este o talentată si ambitioasă patinatoare care ne-a reprezentat anul acesta împreună cu partenerul ei Chase Andrews Brogan la Campionatul Mondial de Juniori de la Sofia în proba de dans. Foarte multi români de acasă, din România, apreciază acest patriotism al familiei. Pe multe forumuri online, s-au legat discutii frumoase la adresa acestei minunate tinere.

Ioana Harmony Râsca împreună cu Chase Andrews Brogan au deja în palmares un loc patru la Campionatele Internationale de patinaj artistic ale Canadei din august 2008. Harmony, l-a convins pe Chase să reprezinte împreună România la Jocurile Olimpice din 2010 acesta, declarând că este o bună oportunitate de a promova imaginea României în lume, tară pe care a cunoscut-o si pe care a început s-o îndrăgească.

Cu sigurantă, toti cei care o cunosc pe Harmony, dar si cei care abia acum, încep să o descopere în lumea patinajului, vor fi încântati să-i urmărească evolutia. Să îi urăm mult succes acestei tinere cu nume armonios ca însusi dansul ei pe gheată!






Gabriela Petcu    8/19/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian