Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interpretari : Geopolitica Viitorului


“Distinctia dintre trecut, prezent si viitor este doar o iluzie, oricât
ar fi de persistentă” (Albert Einstein, 1955)

Cred că foarte multi oameni de pe întregul Glob folosesc aceeasi ideie atunci când se gândesc la anumite evenimente ce le-ar putea schimba în bine sau în râu cursul vietii. “ Să vedem ce mai aduce ziua de mâine”.
Sensul unei asemenea idei are o fundamentare milenară deosebit de reală. În cele mai multe cazuri este deosebit de greu sau chiar imposibil să sti ce se va putea întămpla până a doua zi. Din orice ce se poate declansa o situatie care poate schimba în mod temporar sau definitive cursul obisnuit al vietii. Acest lucru este pe deplin valabil pentru oricare om, oricare familie, pentru oricare tară sau chiar pentru un întreg continent.
Viata oamenilor pe Pământ a fost încercată de sute sau chiar de mii de ori de tot felul de situatii inopinate sau unele premeditate cum ar fi: calamitati naturale, războaie, epidemii, acte teroriste si altele similare, care producându-se au scimbat cursul vietii a zeci, sute de mii sau chiar milioane de oameni.
Fiecare nouă generatie a preluat tezaurul de întelepciune al generatiei precedente si i-a adaugat propriai experientă, noile cunostiinte si noi obiceiuri dar peste toate acestea multe dintre experientele si întelepciunile vechi s-au mentinut până în ziua de astăzi.
Istoria lumii confirmă că la un anumit moment dat au existat asa numitii “vizionari” sau “profeti” care pe baza anumitor cunostiinte mai mult sau mai putin stiintifice, sau pe baza experientei lor de viată au făcut tot felul de predictii despre viitorul oamenilor, spunându-le mai mult decât stiau sau puteau să se gândească la ce se va întămpla “până a doua zi”.
De cele mai multe ori asemenea vizionari erau ascultati de un număr destul de mic de oameni si nici nu îsi puteau răspândi ideile mai mult decât le permiteau mijloacele rudimentare de miscare.
Dacă nu erau periculosi si nu creau panică în comunitatea în care trăiau, erau lăsati în pace să-si expună gândurile în fata unor grupuri restânse de ascultători sau pur si simplu erau considerati ca utopisti sau”iesiti din minti”.
Alteori părerile lor erau luate în serios si adusi în fata mai marilor comunitătii în care trăiau , în fata regilor sau a comandantilor de osti, erau pusi să le “prezică” destinele, să le spună ce se va întămpla cu un război ca doreau să-l pornească, sau despre pericolele ce ar fi urmat să li se întămple. Asa se povesteste că s-a petrecut si cu Moses care venind în fata Faraonului, i-a cerut acestuia să-i lase coreligionarii să iasă din sclavie căci altfel Egiptul urma să fie lovit de zece mari pedepse printre care: moartea oricărui prim născut, diverse molime printre care râia, invazia lăcustelor care distrugeau recoltele, transformarea apei în sânge si altele.



Mitologia greacă aminteste de asemeni de figura cunoscutei Pitia cu Oracolul ei dela Delfi. Prin modul în care îsi exprima o profetie, ajunsese să fie crezută pentru victoria sau pieirea în răzoi a unor căpetenii de ostiri ( Te vei duce, NU, te vei întoarce) –spunea ea. De modul în care accentua cuvântul NU se putea întele că acea căpetenie, se va duce si NU se va mai întoarce, dela război, deci va muri, sau se va duce NU, cu alte cuvinte , nu se va duce si ca atare,în mod firesc, se putea socoti printre cei ce se întorceau acasă, deci nu va murii.
Mitologia greacă o consideră pe Pitia ca o intermediară între zei si pământeni, transmitându-le pământenilor gândurile zeilor.
Odată cu evolutia si răspândirea diferitelor precepte religioase au apărut si o multime de profeti care propovăduiau fapte ce urmau să se petreacă în viitor .
Caretea Revelatiilor în Noul Testament se referă la unele întâmplări ce se vor petrece pe Pământ. Aceste evenimente despre care se vorbeste în această parte a Noului Testament au creat o multime te temeri pentru oamenii acelor vremuri ca si pentru foarte multi din zilele noastre.
Cunoscută drept “Cartea Apocalipsului”, această parte a Bibliei, este considerată de către cercetătorii istoriei religiilor drept o carte scrisă cu peste 2000 de ani în urmă de către Sfântul Apostol Ion.
Cei care au scris Biblia erau atât de încrezători în profetiile Sfântului Ion încăt au considerat aceste profetii ca fiind deosebit de importante si le-au adaugat ca un ultim capitol al Noului Testament.
În secolul al XVI –lea un alt vizionar Nostradamus a început să-si prezinte predictile sale.
Preluând unele învătăminte dela bunicul său un bun cunoscător al Thorei si având cunostiinte în domeniul astronomie si fizicii, Nostradamus a scis circa 1000 de linii în catrene.
Predictiile sale erau scrise într-un limbaj deosebit de ermetic pentru a nu fi întelese de oricine si în special de reprezentantii bisericii catolice. Dacă acestia ar fi aflat si înteles cele spuse de el, l-ar fi socotit drept eretic si l-ar fi executat
După moartea lui Nostradamus (1566), unele interpretări ale predictilor sale au fost socotite ca reale. Ele se refereau la evenimente ce urmau să aibă loc câteva secole după moartea sa. Cei care au interpretat aceste predictii sustin că el ar fi prevăzut Revolutia Americană, asasinarea presedintelui Abraham Lincoln, si a lui J.F.Kenedy precum si cele două războaie mondiale.
Cât de reale au fost predictiile sale sau dacă interpretarea lor a coincis cu anumite evenimente este încă destul de greu de stabilit.
În urmă cu circa 20 de ani, un celebru matematician din Israel, Dr. Eliyahu Rips *), a creat un program pentru calculator prin care a reusit să de-codifice Biblia.
După opinia unor cercetători din diverse domenii ale stiintei, initial foarte sceptici cu privire la opinia doctorului Rips, au ajuns ulterior la concluzia că Biblia este o carte în care întradevăr se află ascuns un cod secret ce dezvăluie viitorul.



--------------------
*) Dr. Rips Eliyahu –unul dintre cei mai renumiti experti în Teoria grupurilor (domeniu al
matematicii) care stă la baza fizicii quantice



Unele cercetări ulterioare au confirmat că despre descifrarea codului Bibliei s-ar fi preocupat si celebrul fizician Isaac Newton. În Anglia, la Cambridge există un document din care rezultă că descoperirea codului Bibliei este mai importantă chiar decât descoperirea legii atractiei universale.
Descifrarea intersectării literelor si a anumitor fraze a scos la iveală informatii din care rezultau unele evenimente printre care asasinarea unor mari conducători (Lincoln, Gandhi si altii) si în unele cazuri chiar sunt prezentate cu exactitate locurile unde vor avea loc asasinatele si autorii acestor fapte.
Codificarea Bibliei poate fi considerată – după opinia unor specialisti drept un “zăvor” temporar care nu a putut fi deschis decât după creerea si dezvoltarea unuia dintre cele mai importante si utile inventii ale secolului XX – computerul.
Unii istorici consideră că nici Nostradamus, care preluase unele cunostiinte dela bunicul său nu era străin de acest cod al Bibliei, dar a putut face uz de aceste cunostiinte numai într-un mod foarte limitat.
De-codificarea Bibliei i-a permis Dr. Rips să arate că în Thora (vechea Biblie) se evidentiase printre altele marea criză economică din 1929-33, si căderea bursei, precum si cele două războaie mondiale si chiar numele lui Clinton apare într-o încrucisare a unor cuvinte si a unor litere ce înseamnă presedinte.
Nu se stie dacă cercetările privind viitoarele evenimente si personalităti continuă sub conducerea Dr. Rips sau dacă s-au mai descoperit si alte evenimente viitoare, sau totul a rămas numai la nivelul unor informatii prezentate în cartea despre de-codificarea bibliei, scrisă de un ziarist american.
Nu se poate contesta că unii oameni au o super sau hiper sensibilitate sau cum se spune “un al saselea simt”, dar dela utilizarea acestei extra sensibilităti pe care ar putea s-o folosească pentru a face unele predictii si până la dovedirea realitătii lor este o mare diferentă si de cele mai multe ori acestea sunt nerealiste.
La sfărsitul secolului XVIII si începutul secolului al XIX cunoscutul economist englez Thomas Robert Malthus (1766-1834) îsi furmulase o teorie (care ulterior s-a dovedit ca nefondată), bazată tot pe unele aprecieri de viitor din care rezulta că “populatia lumii urma să crească într-o progresie geometrică în timp ce mijloacele de subzistentă, cresteau numai în progresie aritmetică”. Din această cauză el sustinea necesitatea sau binefacerea războaielor, a cataclismelor sau a molimilor care aveau ca efect reducerea masivă a numărului populatiei.
Teoria lui Malthus (cunoscută sub numele de Maltusianism) s-a dovedit în timp ca
fiind ireală întrucât el nu luase în calcul progresele ce puteau fi făcute în domeniul agriculturii (care au dus la cresterea productiei si a productivitătii muncii în agricultură) si nici cea din domeniul industriei farmaceutice, (care oferă produse contraceptive).
Evolutia societătii umane din ultimile decenii ale secolului XX a dovedit într-un mod si mai convingător că punctul de vedere al teoriei maltusianiste era eronat. Exemplul cel mai concludent în această directie îl oferă evolutia economică si demografică a Chinei care în conditiile dezvoltării agriculturii poate satisface în prezent nevoile de consum alimentar a unei populatii de peste un bilion de oameni. De asemeni evolutia economică a Braziliei a cărei populatie cunoaste o crestere dinamică si care poate asigura consumul alimentar al acesteia.
La începutul secolului al XX-lea, un tănăr din Kentucky (decedat în 1945) făcuse tot felul de predictii legate de creerea statului Israel si colapsul sistemului comunist.



Nici odată el nu a deconspirat sursa informatiilor vrând să fie socotite ca originale.
El prevestea mari distrugeri ce urmau să aibă loc pe Glob si moartea unui enorm număr de oameni ca urmare a unui al treilea război mondial ce urma să aibă loc în 1999. În acelas timp el
prevestea că parte din coasta de Est a Statelor Unite urma să dispară si de asemenea afirma că o largă falie din partea de Vest a SUA se va rupe de întregul continent si se va scufunda în ocean.
Încă mai există tot felul de asa zisi chicitori în palmă, sau în Tarot (un set de 22 de cărti speciale de joc cu diverse picture), cu ajutorul cărora spun că pot prevedea viitorul.
Predictiile viitorului bazate pe miscarea constalatiilor au creat o adevărată pasiune pentru horoscopurilor.
Un sondaj de opinie realizat recent de către cunoscutul institute Gallup a evidentiat că 1 din 4 americani îsi urmăresc zilnic horoscopul pentru asi ghida viata.
Putini dintre cei ce îsi citesc zilnic horoscopul înteleg principiile astrologiei care stau la baza diferitelor predictii, si ca atare iau aceste predictii asa cum sunt prezentate în diferitele mijloace ale mass-mediei.
O altă practică a prezentării viitorului a fost numerologia sau studiul numerelor care la un anumit moment dat, în jurul anilor 1945 – 1955, luase o mare amploare, într-ucât putea după opinia numerologilor să determine si reflecta caracteristicile, talentele, motivatiile si chiar drumul în viată al oamenilor.
Profitând de naivitatea si lipsa de educatie a marii mase de oameni, au apărut tot felul de personaje dubioase, si tot felul de excroci care pretindeau că pot afla viitorul oricărei persoane
prin ghicitului în palmă, ghicitul cu oglinda, în zatul de cafea, în ghioc sau în globul de cristal.
Recent ziarul central al statului Massachusetts, „Boston Globe” a prezentat unele date despre afacerile unor asa numiti „medii” si care profitând de situatia economică dificilă în care se găsesc Statele Unite în prezent, oferă unora dintre persoanele care au ajuns în fata unor riscuri ce le afectează viata de zi cu zi, (cum ar fi: pierderea caselor - din cauza crizei sistemului de credite, a celor care si-au pierdut sau sunt în preajma pierderii locurilor de muncă - datorită situatiei financiare dificile a întreprinderilor sau institutiilor pentru care lucrau, a celor care si-au pierdut economiile sau sursele destinate pensilor-datorită băncilor falimentare sau a diferitelor fraude financiare), tot felul de solutii.
Organizati sub auspiciile American Association of Psychics, (organizatie profesionistă cu circa 100 de membrii), aceste „medii” îsi taxează clientii cu sute de dolari pe oră pentru a le da „sperantele”, de care acestia au nevoie în conditiile în care se găsec.
Nici pe departe asemenea sperante nu pot fi luate în mod serios si considerate ca solutii reale, chiar dacă ele sunt transmise de niste „ascendentii biblici ( cum ar fi sfântul Joshua) si prin intermediul acestor medii, ajung la aceste persoane naive.*)
Problemele economice cu care se confruntă economia americană ca si cea mondială nu si-au găsit până în prezent, solutiile optime din partea celor mai ilustii economisti, lauriati ai Premiilor Nobel, si ca atare ele nu se pot astepta dela sfinti.
Acesti indivizi profitând de disperarea oamenilor care au ajuns la „medii” ca o ultimă solutie, si-au făcut din aceasta adevărate afaceri.
Unul dintre cei ce oferă asemenea „momente de sperantă”, într-un interviu acordat mass-mediei, spunea: când am fost întrebat de către un client, în ce să-mi investesc banii
----------------
*)The Boston Sunday Globe, Nr.275, March 1, 2009, pg.A1 and A13


care mi-au mai rămas, ca să nu-i pierd din cauza crizei bursei, i-am sugerat că sfântul cu care
m-am consultat mi-a dat un anumit răspuns, dar l-am avertizat pe clientul meu , că eu nu sunt nici specialist în investitii si nici stock broker”.
Pentru un asemenea răspuns el, si-a încasat plata si apoi a trecut la un alt clent.
Dezvoltarea stiintei în general si a metodelor statistice si informationale din ultimul secol au atras o multime de oameni de stiintă, statisticieni si futurologi care au început să se preocupe în mod special de evolutia viitoare a societătii umane
În ultimii 40 sau 50 de ani preocupările pentru studiul evolutiei viitoare a societătii umane în diferite colturi ale lumii au devenit deosebit de importante. Au fost create institutii specializate pe probleme de prognoză si de viitorologie care urmăresc evolutia tărilor, pozitia lor economică si socio-politică în conditiile unei noii ordini mondiale.
Folosind unele informatii deja cunoscute si extrapolând altele, se poate obtine o imagine destul de clară asupra tendintelor de dezvoltare socio-economică a lumii în viitoarele decade.
Baza de date statistice si informatiile culese din statisticile diferitelor tări au permis creerea unor istrumente de analiză, a unor metode si metodologii statistico-matematice, a unor modele matematice si a diverselor scenarii ce permit realizarea unor imagini mai complexe asupra dinamicii tărilor în directă conjunctură cu evenimentele ce au loc în prezent în fiecare tară si pe plan mondial, si în special în conditiile specifice ale manifestării fenomenului globalizării.
Noua ordine politico-economică bazată pe diferentierea tărilor din punct de vedere socio-politic, economic, demografic si al resurselor de care dispun, stă la baza noii viziuni asupra geopoliticii viitorului si a multiplelor mutatii ce vor avea loc în următoarele decade.
Evenimentele ce au avut loc în ultimile decade ale secolului trecut oferă acestor cercetători noii orientări asupra structuri geopolitice viitoare.
Printre cele mai importante evenimente se pot enumera:
- încetarea războiului rece dintre Est si Vest,
- cresterea puterii economice a unor tări asiatice,
- extinderea fenomenului globalizării,
- căderea sitemului comunist în Rusia si în majoritatea fostelot tări satelite,
- mentinerea pentru multi ani a Statelor Unite în pozitia de singură superputere
economică si militară
- creerea Uniuniii Europene si extinderea ei
- cresterea insecuritătii mondiale prin amplificarea actiunilor terorismului
În procesul globalizării, în ultimile decade au apărut noi parteneri despre care în urmă cu 30 sau 40 de ani nu se vorbea si nimeni nu s-ar fi gândit că acesti noi parteneri ar putea juca un rol cheie în noua evolutie si ordine mondială.
China si India, fiecare cu peste 1 bilion de locuitori au demarat o schimbare a situatiei geopolitice mondiale si cu impacturi deosebit de mari pentru viitor.
Cei mai multi dintre specialistii în prognoze economice apreciază că în următoarele câteva decade, Produsel National Brut (PNB) al Chinei, de exemplu, va depăsi cu mult pe cel al multor tări dezvoltate din punct de vedere economic din Europa si chiar pe cel al Statelor Unite.
În competitia dintre China si India, chiar dacă în prezent locul principal îl detine China, India are toate sansele să ajungă din urmă si chiar să-si depăsească competitorul.
Populatia activă a Indiei se va dezvolta rapid în următoarele decade comparativ cu cea a Chinei care după opinia unor demografi, va cunoaste o scădere a fortei de muncă activă, datorită unei politici impusă de actuala administratie dela Beijing.
Mentinerea si chiar extinderea unor principii democratice, îi va asigura Indiei o mai mare stabilitate politică si economică în comparatie cu cea a Chinei.
India posedă un atu deosebit economic având o mare perspectivă în viitoarele decade în domeniul tehnologiei de vârf, în special în domeniul computerelor.
După opinia unor sociologi si economisti, China este si se va mentine încă multi ani de acuma înainte pe pozitia de atelier manufacturier al lumii, ceea ce o face în prezent si în viitor să fie destul de vulnerabilă la diversele conditii fluctuante ale economiei mondiale.
India nu este încă o tară destul de atractivă pentru investitorii străini. Printr-o dezvoltare a în special a infrastructurii, prin reducerea masivă a procentului populatiei ce trăieste la limitele sau chiar sub limitele sărăciei, prin eradicarea coruptiei si prin asigurarea unei securităti nationale are toate sansele să devină în viitor un punct de mare interes pentru capitalurile străine.
O altă tară ce se prezintă pe arena mondiala de pe acuma cu mari sanse de a deveni un potential partener mondial este Brazilia.
Economistii analisti consideră Brazilia ca pe un stat “pivot” în evolutia geopolitică viitoare.
Având o economie diversificată, cu o agricultură a cărei productivitate este în crestere, având o multime de rezerve subterane si cu o industrie extractivă dezvoltată, ea reuseste de pe acum să-si asigure în cea mai mare parte necesarul de materii prime pentru propria industrie manufacturieră.
Preocuparea pentru dezvoltarea sectorului serviciilor a atras în ultimii ani o multime de turisti si capitaluri străine destinate industriei hoteliere.
În ultimii ani Brazilia si-a redus substantial datoria publică si si-a creat în acelas timp un surplus de reserve financiare.
Politica guvernamentală este dominată de o democratie destul de solidă, ceea ce îi asigură si o stabilitate apreciabilă în această directie.
Perspectiva cresterii populatiei braziliene este deosebit de dinamică.
Iată cum a evoluat numărul acestei populatii si care sunt perspectivele cresterii ei în următoarele decade:

(în milioane )
Populatia Braziliei
Anul
1900 17,4
1950 52
1970 93
1991 147
1996 157
1997 160
2000 169
2020 prognoză 211
2050 prognoză 250
Sursa: The Library of Congress Country
Studies and CIA World Factbook, 2008
Una din preocupările principale actuale ale guvernului brazilian este reducerea sărăciei si creerea unui standard de viată civilizată pentru întreaga populatie.
În prezent Brazilia este considerată ca un partener important si de încredere al multor tări europene, al Statelor Unite, Chinei, Indiei si Japoniei.
Dela asa numita “Tara cafelei” cum era cunoscută cu 50 sau 100 de ani în urmă, Brazilia îsi crează o bază economică ce o va trece dela statutul de tară în curs de dezvoltare la categoria de tară dezvoltată.
Procesul evolutiei economice braziliene nu este nici rapid si nici usor dar este deosebit de ambitios si cu sanse deosebite de înfăptuire.
Perspectiva economiei braziliene este legată de mai multi factori esentiali printre care:
- reducerea în continuare a deficitului sectorului public. Acest proces se remarcă în
mod deosebit continua privatizare a întreprinderilor de stat neeficiente,
- înlăturarea unor bariere protectioniste si o deschidere economică largă spre întreaga
lume,
- înlăturarea enormei inegalităti în distributia veniturilor,
- asigurarea dezvoltării învătământului si a asistentei medicale
- asigurarea în continuare a sectorului serviciilor si a turismului.
Într-un discurs recent tinut la televiziunea braziliană, Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva
spunea: „Brazilia este declarată în lume ca o tară serioasă, cu o politică serioasă, care are grije de finantele ei si de cele străine intrate în tară”.
Exporturile braziliei de carne, cafea, zahăr, cereale, bioenergie si otel cunosc o adevărată explozie si a creat o nouă generatie de milionari.
În anul 2006 Clubul milionarilor număra 130,000 de membrii iar la sfărsitul anului 2008 depăsise 190,000 de membrii. Această crestere a fost analizată de către un grup de analiză economică din Boston (Massachusetts) si socotită ca fiind rata de crestere cea mai rapidă din întreaga lume.
În ciuda actualei situatii economice mondiale deosebit de dificilă, Brazilia a anuntat pentru anul 2009 si următorii ani, un program larg de proiecte ce prevăd o crestere a PNB cu peste 5%.
Chiar dacă această crestere economică este mai mică decât a multor tări dezvoltate, ea poate fi considerată ca un program deosebit pentru o tară în curs de dezvoltare.
„...Viitorul este deja aici”, a declarat la începutul anului 2008, David Fleischer – cercetător în domeniul politic dela Universitatea Brazilia. Explicând mai în detaliu afirmatia sa, Fleisher spunea:” investitiile străine vin în prezent în mod masiv în Brazilia; inflatia este mai mult sau mai putin controlată, iar Brazilia are mai multe rezerve de valute internationale decât datorii
străine iar vânzările a tot felul de produse industriale si agricole sunt în continuă crestere”.
O serie de descoperiri recente a unor mari rezerve de petrol în apropierea coastei de Este a
Oceanului Atlantic, făcute de către compania Petrobras, atestă că în următoarele decade Brazilia va devenii unul din marii producători si poate si exportatori de petrol.
Planurile ambitioase ale Braziliei de dezvoltare a infrastructurii, educatiei si calificării fortei de muncă îi va asigura Braziliei un loc cheie în următoarele decade în noua ordine economică mondială
Comparativ cu alte tări din lume în care populatia continuă să fie în crestere, în Rusia de exemplu se manifestă o reducere considerabilă demografică datorită unor cauze deosebit de importante printre care: scăderea ratei natalitătii, un sistem medical necorespunzător, si o explozie a infectiilor cu virusul HIV/AIDS.
Cu toate aspectele negative cu care se confruntă în domeniul socio-economic si politic, Rusia va continua în următoarele decade să fie unul din partenerii majori ai noii ordini economice mondiale si îsi va impune un punct de vedere în privinta modificărilor ce vor avea loc în sfera geopoliticului.
Unul dintre cele mai mari avantaje de care vor beneficia majoritatea tărilor dezvoltate si în curs de dezvoltare, vor fi determinate de larga răspândire a celor mai moderne tehnologii.
Din acest punct de vedere China si India beneficiend de primirea din alte tări sau prin creerea în propriile tări a tehnologiilor moderne, au toate sansele să devină leaderi si puternici competitori în domeniul stiintei si tehnicii mondiale. Acest lucru se va manifesta în special în domeniile aplicative ale nano sau bio-tehnologiei, precum si în creerea de noi materiale si a tehnologiilor de productie.
Analiza perspectivelor evolutiei omenirii pentru următoarele decade îi plasează pe multi analisti într-o ipostază destul de pesimistă.
Referinduse la următoarele decade, unii preferă să nu se angajeze în afirmatii predictionale si au un răspuns simplu: Nu putem face nici o predictie.
Si totusi, folosindu-ne de anumite criterii se poate afirma că omenirea cunoscând tot felul de evenimente care au avut loc în ultimul secol si încercând să-si controleze faptele si evenimentele prezente, îsi poate creiona viitorul. Chiar dacă prognozele nu pot fi absolut certe si necesită anumite corectii pe parcurs, se pot face predictii ce nu se bazează pe incertitudini ci pe elemente ale progresului social.
Fără a intention să epuizăm volumul extrem de mare al diferitelor evenimente si toate aspectele legate de perspectiva dezvoltării societătii umane în următoarele decade, ne vom referii în continuare numai la unele dintre aceste aspecte care ni se par mai imporatante pentru evolutia viitoarei ordini economice mondiale si a geopoliticii viitorului.

Vom continua in Observatorul cu partea II : Despre Resurse Energetice

Dr. Alex Berca
Massachusetts, USA




Dr. Alex Berca    3/20/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian