Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Happy Birthday Toronto ! La multi ani Toronto !



In luna martie orasul Toronto implineste 175 de ani de existentă, de fapt 175 de ani de la recăpătarea definitivă a numelui său actual, de origine autohtonă.
In 1791, vechea provincie Quebec (colonie britanică) s-a divizat in Upper Canada (teritoriul de bază al actualei provincii Ontario) si Lower Canada.
Primul locotenent-guvernator al noii provincii a fost John Graves Simcoe care si-a ales capitala la Newak (Niagara-on-the-Lake), dar, dându-si seama că localitatea era vulnerabilă in fata unor posibile atacuri din Statele Unite, a propus mutarea capitalei la The Forks on the Thames (London). Guvernatorul general, lordul Dorchester se opune, insă, dar acceptă, in 1793, o noua alegere si anume micul oras Toronto. Simcoe se grăbeste să schimbe numele orasului – in York si capitala provinciei se mută aici efectiv in 1796.
După 1804, Simcoe se intoarce in Anglia, iar in Upper Canada incep protestele si contestarea numelui York ce ar fi putut crea confuzii, astfel că, la 6 Martie 1834, prin hotărârea Adunării Legislative, se revine la denumirea initială – Toronto.
City of Toronto, cu o populatie de aproape 3 milioane de locuitori, este al optulea oras din Nord-America, iar cu aria inconjurătoare – Greater Toronto Area (GTA) populatia este de 5.555.912 locuitori potrivit recensământului din 2006.

Populatia orasului Toronto este cea mai diversă din orasele lumii.
Aprope toate culturile lumii se găsesc aici unde se vorbesc mai mult de 170 de limbi si dialecte de către locuitori originari din peste 200 de tări si regiuni ale lumii.
Masiva imigratie din ultimele decenii, fără precedent in istoria lumii, a "pigmentat" Canada – si in primul rând orasul Toronto si imprejurimile lui – cu milioane de oameni de prin toată lumea care au adus cu ei o multitudine de culturi si religii si, în cele mai multe cazuri, dorinta de a păstra fiecare ceea ce-i este esential pentru propria identitate.

Comunitatea românească din Toronto, numărând in jur de 70.000 de oameni, se integrează in efortul de muncă si in atitudinea civică specifică intregii populatii, fără a-si uita traditiile proprii, cultura proprie.

Istoria si traditia acestui oras este mai degrabă o sinteză a istoriilor individuale, o istorie a oamenilor, cum o numesc istoricii contemporani.
Iar documentele cele mai pretioase par a fi scrisorile trimise de-a lungul genetiilor de imigranti sau jurnalele lor personale.
Este, pe de altă parte, nu atât o istorie a faptelor monumentale si a figurilor eroice (ca in istoriile europene, spre exemplu), cât una a rezistentei si a adaptării individuale si comunitare, a depăsirii micilor greutăti inerente inceputurilor, sau a imbinărilor dintre traditie si inovatie, dintre "civilizatii", dintre asteptări si realitate.

Si astfel se scrie si acum istoria orasului Toronto sau, altfel spus, o scriem fiecare dintre cei care incercăm să ne facem un oras (adoptiv) al nostru.si experientele, destinele sunt desigur diferite, dar parcă se pot reuni toate in a multumi acestei extraordinare metropole care ne-a primit cu bratele deschise, care ne-a oferit o sansă a cărei implinire depinde de noi.

La multi ani Toronto ! Happy Birthday Toronto !
P.P.Observator





Observator     3/13/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian