Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interpretari : Kadâr


Din nou si din nou teroristii pestilentiază omenirea cu acte de groază care au semnificatie numai în lumea lor îngustă si lipsită de orizont.
După evenimentele petercute acum o lună în Mumbai gândul m-a dus înapoi la piesa lui Victor Ion Popa Tache, Yanke si Kadâr. Micul lui orasel de provincie simboliza cum nu se poate mai bine viata si oamenii dintr-un târg oarecare, iar personajele principale din piesă au dat chip celor trei ramuri ale credintelor monoteiste: crestinismul, judaismul si musulmanii.
Cine ar fi crezut că timpul avea să transforme îngăduinta noastră la această comedie care ani în sir ne-a făcut să rădem cu lacrimi în ochi urmărind prietenia si devotamentul acestor fiinte pentru amicul si vecinul lor de ani ca si compasiunea ce-o aveau unul pentru celălalt cu toată diferenta caracterelor, traditiei si religiei fiecăruia?.
Cum ar fi fost posibil să nu admiri pe modestul Kadâr care în final reuseste să convingă prin viclesug pe Tache si pe Yanke să dea voie copiilor lor să se căsătorească?. Din păcate, după căteva decenii de râs nevinovat, astăzi Kadâr nu mai este acelas.
Kadârul zilelor noastre a încetat să mai fie împăciuitorul simpatic din trecut, nu-si mai frământă în nopti mintea cum să-si ajute vecinii si nici cum să rezolve impasul copiiilor cu sfaturi bune si solutii practice. Kadâr de astăzi a parvenit datorită aurului negru si acum crede că e îndreptătit să obtină o pozitie de comandă în lume, pentru că, la urma urmei,. orice se poate cumpăra cu bani.
Si dacă pentru unii banul nu e sufficient ca săi momească, Kadâr, atunci întrebuintează siretenia, asa cum a facut-o si în trecut cu Tache si cu Yanke care în naivitatea lor au considerat ca adavărată istorioara îndrugată de el. Astăzi, folosindu-se de naivitatea copiiilor de scoală, promitând povesti fanteziste din altă lume, Kadâr a reusit să schimbe pe multi dintre ei în criminali de duzină, înrâiti precum animalele sâlbatice împotriva civilizatiei si a umanitătii, împărtiind lumea în două tabere: musulmani si infideli.
Ce a putut oare schimba pe Kadârul cunoscut de noi? De unde atâta ură si dorintă de răzbunare pe o omenire care i-a fost binvoitoare si care a încrecat să-l ajute? Unii sustin că sărăcia regenerată din timpurile cele mai îndepărtate, altii spun că politicienii din trecut au gresit împărtind lumea arabă în tări si regiuni care au neglijat diviziunea etnică a populatiei locale. Sunt unii care cred că totul se datoreste creerii statului Israel. Eu care sunt necunoscător în treburile politice, cred că adavărul e altul:
În ciuda aurului negru si a bogătiilor acumulate, Kadâr vede că avansarea evolutiei tehnice aduce schimbări remarcabile si rapide în intreaga lume.
În trecut schimbările erau lente si în lumea lui Kadâr, numărul celor care urmăreau si aveau cunostiintă de cele ce se întâmplă în afară, era foarte mic. Odată cu revolutia informatică de pe glob, a televiziunii, a internetului si a difuzării instantanee a stiriilor de oriunde, Kadâr a intrat în panică.
Lumea lui, stilul lui de viată, traditiile, cultura si religia lui aveau să fie adânc zdruncinate de avalansa de informatii opuse în întregime conceptiei lui. Pe ecranele televizorelor, a cinematografelor, a telefoanelor celulare si a blueberilor, omeni de rând din lumea întreagă puteau să fie văzuti trăind o viată diferită de a lor, în case spatioase, conducând masini luxoase în orase moderne. Femeile profesează alături de bărbatii lor în functii înalte si de răspundere, copii merg la scoli luminoase, fermele sunt prospere si magazinele sunt îmbelsugate.
Cine nu doreste o viată ca aceasta? Imaginile acestea aveau să calce în picioare fortăreata lui Kadâr si nu de către forte din afara lumii lui, ci din interiorul ei. Kadâr stie că nu poate îngădui să se întâmple asa ceva si atunci a hotărât să se împotrivească. Cu toată forta lui trebuie să se opună lumii de afară, a culturii de afară si a celor care sunt în avantgarda ei. Ura lui mocnind în process a împrăstiat-o ca veninul în sângele fiilor lui împingândui să distrugă tot ce e străin, ucigând si călcând în picioare cu cruzime necunoscută în lumea modernă, la întâmplare, oameni nevinovati si copii, cetăti de cultură si opere de valoare, desi e constient că toate acestea nu vor ajuta la nimic. Cu toate bombele, măcelurile si teroarea stărnită de el, trăieste cosmarul neputintei lui de-a opri primăvara libertătii la pragul vizuinii lui.
Până în una alta ne aflăm însă în stadiul în care replica lui Kadâr din piesa lui V.I.Popa “Turca plăteste…” a căpătat o neasteptată semnificatie.

David Kimel / Toronto





David Kimel    12/28/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian