Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pa-Ra-Da : O reusită a vietii în ciuda problemelor ei

"Este tentant si simplistic pentru occidentali să se gândească despre România si români în stereotipuri. Adevărul însă este că România este mai mult decât un punct pe o hartă, este o civilizatie. Este de datoria artistilor români din fata si din spatele camerelor de filmat să prezinte această tară lumii în adevărata ei amploare si valoare.” - Mario Grasso

În această toamnă, sălile cinematografice europene au proiectat filmul “Pa-Ra-Da”, o co-productie franco-italo-română de mare succes. Filmul, la a cărui realizare a participat si prestigiosul regizor italian de origine română Mario Grasso, narează istoria reală a copiilor abandonati din România, a asa-zisilor “aurolaci” si a clovnului francez Miloud Oukili care, însufletit de spirit umanitar, s-a dedicat cauzei lor.
Clovnul francez a sosit în România în 1992 si s-a întâlnit cu boschetarii Bucurestiului de atunci. Impresionat de viata lor oribilă, care se împărtea între cersit, drogat, pungăsii si prostitutie (inclusiv cu străini veniti pentru acest scop în România), Miloud s-a mutat temporar în România si a început să-i cointereseze în crearea unui circ de stradă, pe acesti “nesocotiti”, unde copiii să poată să-si găsească si un mediu de manifestare artistică, dar si un mediu de terapie prin artă. Desi la început clovnul este văzut cu suspiciunea unui “alt pervers din Vest” de către copii, cât si de către autoritătile politienesti din România, pe parcurs el câstigă încrederea românilor si reuseste să creeze cu copiii traumatizati un adevărat circ ambulant, cu care a dat ulterior spectacole de stradă într-un Bucuresti entuziasmat.
Pe lângă mediul artistic, educativ, terapeutic si chiar profesionist pe care l-a creat Miloud acestor copii, el a reusit în acelasi timp să arate lumii întregi că acesti aurolaci, boschetari si vagabonzi, lepădati de societate, sunt de fapt fiinte umane ca noi toti, cu nesigurante, talente, slăbiciuni, si modele de caracter, de la care putem învăta noi însisi să fim mai buni, mai întelegători si mai recunoscători fată de viată.
Prezentat la Festivalul din Venetia, în acest an, filmul a fost ovationat cu sala în picioare, după proiectare, mai mult de 12 minute, non-stop. Personajele filmului sunt copii români si nu actori profesionisti; interpretarea lor autentică reproduce o realitate tristă a societătii noastre, care trece peste nuante politice sau comerciale. Apreciată în special a fost interpretarea tânărului Robert Văleanu.
Clovnul Miloud este interpretat cu brio de faimosul actor francez Jalil Lespert, pe care îl putem auzi vorbind si româneste. Regia este semnată de regizorul Marco Pontecorvo, în timp ce regizorul Mario Grasso (cu mamă româncă si vorbind perfect româneste), este la a treia realizare de colaborare profesională, după “Gangs of New York” a lui Scorsese si “Callas Forever” a lui Zeffirelli (si acest film a fost filmat partial în România).
Mario Grasso este absolvent al Facultătii de Cinematografie din Bucuresti (UNATC), cu Masterat la Columbia University din New York. Face parte din generatia nouă a regizorilor români: multi-lingv, cu experientă multi-culturală si multi-stilistică cinematografică si interesat în propagarea culturii românesti în lume. Iată ce ne-a transmis regizorul Grasso în pregătirea acestui articol: “Este tentant si simplistic pentru occidentali să se gândească despre România si români în stereotipuri. Adevărul însă este că România este mai mult decât un punct pe o hartă, este o civilizatie. Este de datoria artistilor români din fata si din spatele camerelor de filmat să prezinte această tară lumii în adevărata ei amploare si valoare. Pa-ra-da, desi aparent se conformează stereotipurilor negative despre România, arată de fapt că pe lângă ororile comunismului si ale neo-comunismului în societatea românească, sufletul nobil si inima bună a neamului valoros românesc n-au încetat niciodată să existe, inclusiv la cei ce sunt considerati “pleava” societătii românesti, copiii săi din subterane.”

de Gabriel Teodor Gherasim, New York




de Gabriel Teodor Gherasim    12/16/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian