Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interferente : “Book Fair” la “Living Art Centre” din Mississauga


De curand, s-a tinut pentru prima oara în incinta centrului artistic “Living Art Centre” din Mississauga, un “Book Fair” (Târg de carte) organizat de Sistemul de biblioteci din Mississauga, la care am fost invitata sa particip în calitate de autoare. Evenimentul, legat în exclusivitate de dragostea de a citi, m-a impresionat prin absenta elementului de marketing (profit din vânzari) si, din acest punct de vedere, mi s-a parut diferit de toate celelalte târguri de carti, singura idee promovata aici fiind aceea de a-i încuraja pe tineri sa frecventeze, gratuit, bibliotecile, alegând lectura ca principal divertisment.
În Mississauga, oras cu aproape un milion de locuitori, functioneaza o biblioteca centrala, desfasurata pe patru nivele (merita vizitata!) si alte 19 biblioteci, mai restrânse, numite sucursale. Directorul sistemului de biblioteci, Don Mills, este un pasionat al cartilor, un entuziast promotor al educatiei tineretului pentru lectura si un neobosit organizator de evenimente atractive. Sistemul de biblioteci are inventarul pe Internet si volumele cuprind toate domeniile, de la stiinta si religie pana la literatura, educatie, psiholgie, filosofie, turism si carti pentru copii, atât în cele doua limbi oficiale ale Canadei cât si în limbile minoritatilor etnice. În plus, se pot împrumuta materiale si audio-vizuale, ca DVD-uri, benzi video sau CD-uri.
S-a organizat deci pentru prima oara un târg de carte la Mississauga si au fost invitati autori din exterior, unii cu prestigioase premii, si autori locali (din Mississauga), ca mine.
Desi a fost o duminica ploioasa, participarea a fost mare. Festivitatile au început la ora 10h00 cu prezentarile facute de autorii locali. Simultan, în alte amfiteatre erau spectacole si activitati gratuite pentru copii. La ora 12h00 a început o parada a “carelor alegorice”, facute din carucioarele pentru carti ale celor 19 branse de bibioteci, decorate cu subiecte din carti. Carucioarele erau împinse de copii costumati în personaje de poveste, participanti la concursul “Cel mai frumos costum”. Premiul a fost acordat unei fetite în costumul sirenei “Mermeid”.
Dupa parada a urmat pauza de prânz, când participantilor li s-au oferit gustari, apa si cafele. Pe coridoare se plimbau patru cântareti din “corul barbierilor”, eleganti, care cântau la patru voci. Se ofereau baloane celor mici si, cel mai important, se dadeau gratuit tuturor vizitatorilor câte patru carti noi, la alegere. La un capat al incintei erau standuri cu carti la un pret minim, la celalat se vindeau carti în limba franceza: dictionare si benzi desenate pentru copii.
La ora 13h30 a început însa cea mai educativa parte a festivitatii: concursul de prezentare a cartii preferate, adresat tuturor celor care doreau sa se înscrie. Premiul cel mare era un certificat cadou de $100 la libraria Chapters, mai erau si mentiuni si un premiu mai mic, o jucarie ca un fel de casa cu carti, ambalata în celofan si panglici.
Juriul era format din trei autori locali, decanii de vârsta ai institutiei. Fiecare concurent avea voie sa vorbeasca doua minute, timp în care trebuia sa convinga audienta ca alegerea lui e o carte care merita citita. S-au perindat copii mai mici si mai mari, tineret, adulti. La un moment dat animatorul a strigat numele unei fetite de vreo sase ani, dar ea n-a vrut sa vina pe scena. Dupa multe insistentze a venit, dar n-a scos o vorba, timorata fiind de multime. Cand tatal i-a întins o foaie, ea a început sa citeasca (foarte cursiv pentru vârsta ei) despre cartea care-i placuse. Animatorul, un librar costumat cu joben si manusi, a atras-o în discutie si ea a vorbit numai cu el, uitând de multime.
Pe urma a venit un baietzel de vreo 9 ani cu o carte mare, cartonata, al carei titlu era “Don’t open me” (Nu ma deschide). Copilul a explicat ca titlul l-a convins sa deschida cartea, pentru ca el a observat ca tot ce e interzis e deosebit de interesant! Cartea i s-a parut grozava si a argumentat foarte bine de ce.
Apoi s-a prezentat o fetita de 12 ani care a spus ca pe ea a impresionat-o o carte despre Vermeer, pentru ca asa a descoperit ce importanta e pictura si ne-a rugat sai permitem sa ne citeasca un poem scris de ea si dedicat acestei carti. Inutil sa spun cât rasunet a avut expunerea ei. A luat marele premiu. Baietelul cu “interdictiile intersante” a luat premiul doi, fetita timida a primit jucaria. Presedinta juriului i-a înmânat-o spunându-i: “Vezi? Si un copil timid poate fi premiat!”
Dar ar mai fi atât de multe de povestit de la acest concurs! Au fost si câtiva adulti, care au vorbit despre prima carte care a avut un impact asupra lor. O placere sa-i asculti! Juriul a avut o sarcina destul de dificila în a alege premiantii!
Sincera sa fiu, n-am mai vazut o asemenea celebrare a cartii! Iar noi, autorii care am deschis parada, am fost aplaudati de cei care asistau la parada. Oare sunt des autorii de carti aplaudati “la scena deschisa”?
Cred ca nu a fost o premiera numai în Mississauga, ci si în toata Canada si poate chiar pe continent. Iar acuma, dupa aceasta premiera, pot afirma: cartile nu vor disparea atâta timp cât tinerii vor fi stimulati catre lectura prin asemenea manifestari atractive si generoase.







Veronica Pavel Lerner     10/3/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian