Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nicolae ( Nikola ) Tesla



Nicolae Tesla (Nikola Tesla, 1856-1943), considerat de canalul Discovery ca fiind unul dintre "cei mai mari 100 de americani", este geniul sub care sta dezvoltarea actuala a omenirii. El a fost un mare vizionar, multe din ideile sale nefiind întelese nici astazi si constituind o permanenta sursa de disputa între marile puteri.

Ciudatele schimbari de clima si cutremure care s-au constatat în ultima vreme sunt considerate rezultatul unor aparate care au la baza descoperirile acestui mare inventator. Tesla a ajuns la concluzia ca vremea ar putea fi controlata cu ajutorul energiei electrice. In primavara lui 1898, Tesla demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. De numele sau se leaga celebrul experiment Philadelphya si primul contact cu alte civilizatii, savantul receptionând din spatiu un semnal radio repetat. Pentru aceasta descoperire a fost ridiculizat de contemporani.

Tot lui îi datoram si primul sistem de comunicatie wireless, primii roboti, prima telecomanda, ideea de vehicul cu decolare verticala s.a. Tesla a propus o schema care arata ca un science-fiction: un sistem global de comunicatii fara fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean; pentru a transmite stiri, muzica, rapoarte privind piata bursiera, mesaje private, a securiza comunicatiile militare, si care tranmitere de imagin în orice colt al lumii. "Când comunicatia fara fir va fi aplicata pe scara larga, pamântul va fi transformat într-un creier urias, capabil sa raspunda în oricare colt al sau". Aceasta viziune a sa nu a fost realizata nici astazi, la peste 60 de ani de la moartea sa. Nici marile sale realizari privind transmiterea energiei electrice fara fire nu au fost puse în practica. Mileniul acesta este fara îndoiala mileniul Tesla.

Anii tineretii

Cand zici Nicolae Teslea te gandesti la istro-romanul devenit cetatean american, omul de stiinta si inventatorul prolific in domeniul electro si radiotehnicii, descoperitorul campului magnetic invartitor. Tot el a inventat si sistemul bifazat de curent electric alternativ si a studiat curentul de inalta frecventa. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de inalta frecventa etc. In atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune.

Este considerat de biografii americani ca fiind un emigrant de origine sârba. În realitate el a fost istro-român, nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. Familia tatalui era de graniceri antiotomani, in fostul imperiu austro-ungar. Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).

Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc, dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. Coanda afirma: « Daca acum, sa zicem, 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, romanul din Banat: "Voi face lumina electrica, adica lumina, voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama", lumea l-ar fi inchis ca nebun". Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci, inca din sec. XV-XVI. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla. Tatal sau dorea ca el sa devina preot, cu toate ca el se simtea atras de stiintele exacte. La 17 ani, Tesla s-a îmbolnavit de holera si a obtinut o concesie din partea tatalui sau: batrânul Tesla i-a promis ca daca va supravietui, va primi permisiunea sa urmeze cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881), unde avea sa îsi înceapa seria descoperirilor. Lucreaza apoi la Budapesta, la Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), dupa care pleaca în America.

Tesla a fost întreaga sa viata obsedat de ideea electricitatii. La vârsta de 24 de ani are si primul mare raspuns. El însusi povesteste: "Într-o dupa-amiaza, vesnic prezenta în mintea mea, faceam o plimbare în parc, alaturi de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, stiam carti întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o strafulgerare de lumina, si într-o secunda adevarul era dezvaluit. Cu un bat, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocutiunii de la Institutul American de Inginerie Eelectrica". Era motorul cu curent alternativ, o descoperire tehnologica care în curând avea sa schimbe lumea.

Sosirea în America

Tesla ajunge în America având la el doar o scrisoare de recomandare din partea unui prieten al lui Edison din Europa. La sosire se arata complet socat: "Ceea am lasat în urma era frumos, artistic si fascinant sub toate aspectele; ce am vazut aici era lipsit de finete si inatractiv. America e cu un secol în urma Europei".

Electricitatea a fost introdusa în New York la finele anilor 1870. Lampa incandescenta a lui Edison a facut ca cererea pentru curentul electric sa explodeze. Fabrica sa de curent direct din Pearl Street (Manhattan) devenea rapid monopol. Edison stia prea putin despre curentul alternativ si nu vroia sa învete mai mult. L-a angajat totusi pe Tesla, oferindu-i 50.000 pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison. Tesla si-a îndeplinit sarcina dar. nu aprimit nici un cent în afara de urmatorul comentariu: "Când vei deveni un american complet matur vei sti sa apreciezi o gluma americana". Socat si desgustat, Tesla a demisionat imediat.

Ideile sale privind curentul alternativ pe care-l folosim azi aveau sa se materializeze fiind sprijinit de un investitor. Patentele i-au fost apoi cumparate de compania Westinghouse alaturi de care va continua pâna la realizarea "orasului luminilor". Cu prilejul Târgului International de la Chicago deschis pe 1 mai 1893, cei 27 de milioane de vizitatori au vazut cum s-au aprins sute de lumini incandescente. Aceasta doar datorita inventiilor sale privind sistemele de curent alternativ. Era abia începutul luptei sale cu Edison.

Nikola Tesla - proiectul Niagara

Înca din copilarie, Tesla visase sa poata folosi puterea apelor pentru producerea electricitatii. În mintea lui el vedea mereu roata care l-ar putea ajuta. Pe 16 noiembrie 1986, proiectul cascada Niagara, era finalizat dupa cinci ani de eforturi, momente de renuntare si neîncredere, crize financiare si milioane de dolari investiti. Prima hidrocentrala era acum functionala. Autorul acestui proiect, care multora paruse o fantezie, era tocmai Tesla.

Dupa succesul cu Niagara, Tesla a revenit la munca sa preferata-experimentarea. Întors la laboratorul sau de pe Grand Street, în New York City, Tesla a fost absorbit în cercetarea electricitatii de înalta frecventa. Un numar de descoperiri stiintifice începuse sa arunce lumina asupra fenomenului frecventelor înalte. În 1873, în Anglia, James Clerk Maxwell, a demonstrat matematic ca lumina este o radiatie electromagnetica-lumina era electricitate vibrând cu frecvente foarte înalte.

Tesla si-a început cercetarile privind frecventele prin construirea unor generatoare rotative de curent alternativ care puteau ajunge la viteze mai mari ; dar când se apropiau de 20000 de rotatii pe secunda, masinile se rupeau în bucati. Raspunsul a venit cu un instrument remarcabil cunoscut si azi drept bobina lui Tesla. Utilizând frecvente înalte, Tesla a realizat primul neon si iluminarea fluorescenta. Tot el a realizat primele fotografii cu raze X.

Cine a inventat radioul?

Cele mai multe enciclopedii îl prezinta pe Marconi drept inventatorul radioului. Însa primul brevet pentru aplicatii radio a fost obtinut de catre Tesla. La începutul lui 1895, Tesla era pregatit sa transmita un semnal la 50 de mile, la Weat Point, New York. Dar în acel an, dezastrul a lovit. Un foc i-a mistuit laboratorul, distrugându-i munca.

În acelasi timp, pe 12 decembrie 1901, Marconi a transmis si a receptat primele semnale dincolo de oceanul Atlantic.

Otis Pond, un inginer care lucra pentru Tesla, i-a spus "Se pare ca Marconi ti-a luat-o înainte". Tesla i-a replicat: "Marconi e un baiat bun. Lasa-l sa continue. Foloseste 17 din patentele mele". Dar încrederea calma a lui Tesla avea sa fie zdruncinata în 1904, când Oficiul American pentru Patente, surprinzator a revenit asupra deciziilor sale anterioare si i-a dat lui Marconi patentul pentru inventarea radioului.

Motivele pentru aceasta decizie nu au fost niciodata complet explicate, dar puternica sussinere financiar-bancara a lui Marconi în SUA ar putea fi o explicatie.

Tesla continua seria descoperirilor

În 1898 Tesla face o demonstratie care îi stupefiaza pe participantii de la o expozitie la Madison Square Garden: prima nava controlata prin unde radio. Nava în miniatura se misca pe un lac artificial, încât cei prezenti au crezut ca o controleaza cu mintea. Tesla îsi amintea "Când a aparut prima oara a creat o impresie pe care nici o alta inventie de-a mea n-a produs-o". Acestea au fost "începuturile unei rase de roboti, oameni mecanici, care vor face munca laborioasa a omenirii" dupa cum aprecia genialul inventator. Putini însa îsi mai amintesc de aceasta uriasa contributie a sa ca fondator al roboticii.

Tesla: zeul fulgerului

Experimentul de la Colorado este poate evenimentul cel mai învaluit de mister si secrete.

Ideea de la care a pornit acest experiment este legata de o furtuna. Tesla povesteste: "Observam undele stationare. Desi pare imposibil, aceasta planeta, în ciuda dimensiunilor sale, se comporta ca un conductor de dimensiuni mici. Semnificatia extraordinara a acestui lucru în ceea ce priveste transmiterea energiei wireless, mi-a devenit clara. Nu numai ca puteam transmite orice mesaj telegrafic fara fire oriunde, dar si sa imprim la orice distanta de pe glob slabele modulatii ale vocii umane, mai mult, sa transmit energie, în cantitati nelimitate oriunde pe glob, fara pierderi."

Aici Tesla a construit o statie experimentala, cu 2 bobine absolut uriase. Si astazi se mai pune întrebarea "A reusit Tesla sa transmita energia wireless?" Într-un articol Tesla a sustinut ca a reutit sa aprinda de la distanta, fara fire, lampile orasului, producând tensiuni de peste 12 milioane de volti. Cert este ca oamenii au putut vedea cel mai mare fulger produs vreodata de mâna omului: peste 40 metri. Tunetul s-a auzit la o distanta de peste 22 de mile, iar o aura albastra a înconjurat întreaga zona.

Oameniia au putut vedea pe strada mici scântei electrice, fluturii aveau aripi înconjurate de lumina, iar la robinet curgeau pe lânga apa, curenti electrici. Tesla era un adevarat vrajitor. Tesla a ajuns la concluzia ca atunci când fulgerul loveste pamântul, creaza unde puternice care traverseaza pamântul.

Dar pamântul nu este numai conductor, ci si puternic electrizat, cu un poteantial imens. Daca s-ar reusi cresterea amplitudinii încarcaturii energetice a pamântului prin mijloace artificiale, energia electrica ar putea fi oriunde extrasa direct din pamânt.

Timp de 9 luni Tesla a continuat seria experimentelor. Uimitorul inventator a descoperit frecventa de rezonanta a pamântului, reusind sa produca primul cutremur artificial. Ela plasat un oscilator în pamânt, care a rezonat la aceeasi frecventa cu a Pamântului. Abia dupa aproape un secol, stiinta a reusit sa demonstreze veridicitatea acestei teorii. Completarea facuta de Tesla este absolut surprinzatoare si azi: între razboi si cutremure exista o legatura directa. Explozile de mina, torpile, rachete, ca sa nu mai vorbim de experimentele nucleare, dezvolta forte reactive uriase care se propaga pe întreg globul. Efectul lor poate fi multiplicat extraordinar de mult prin rezonanta. "Actiunea combinata a exploziilor de orice natura poate produce miscari tectonice în orice parte a globului, si un cutremur dezastruos în Italia poate fi rezultatul unei explozii în Franta. Faptu ca omul poate produce astfel de convulsii ale pamântului nu poate fi pus la îndoiala. Depinde daca o face cu un scop bun sau rau." (Nicolae Tesla). Asta ma duce cu gândul la valul de cutremure, inundatii, tornade care au afectat pamântul în ultima vreme. As aduga: da oamenii, în inconstienta lor, pot distruge pamântul.

Tot la Colorado, Tesla a receptat un semnal repetat din spatiu, sustinând astfel existenta altor civilizatii în spatiu. Ar fi practic imposibil ca din miliardele de planete, una singura sa fie locuita: Pamântul. Pentru aceste afirmatii a fost ridiculizat în presa vremii.

Când s-a întors la New York, de la Colorado Spring, a scris un articol senzational pentru revista Century Magazine. În aceasta viziune detaliata si futuristica, el a descris un mijloc de a tapping energia solara cu ajutorul unei antene. El a sugerat ca vremea ar putea fi controlata cu ajutorul energiei electrice. A vorbit despre masini care ar face razboiul imposibil. Si a propus un sistem global de comunicatie fara fire. Pentru cei mai multi oameni aceste idei erau practic de beînteles, dar Tesla nu putea fi subestimat.

Articolul a atras atentia unuia dintre cei mai influenti oameni, J. P. Morgan. Un oaspete frecvent în casa lui Morgan, Tesla a propus o schema care arata ca un science-fiction: "un sistem global" de comunicatii fara fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean ; pentru a transmite stiri, muzica, rapoarte privind piata bursiera, mesaje private, a securiza comunicatiile militare, si care tranmitere de imagin în orice colt al lumii. "Când comunicatia fara fir va fi aplicata pe scara larga, pamântul va fi transformat într-un creier urias, capabil sa raspunda în oricare colt al sau", i-a spus Tesla lui Morgan.

Morgan i-a oferit lui Tesla 150 000 dolari pentru a construi un turn de transmisie si o fabrica de energie. O suma mai realista ar fi fost 1 000 000. Tesla a acceptat si si-a început munca imediat, însa turnul viselor sale nu a putut fi realizat pentru ca Tesla a pierdut finantarea lui Morgan, investitorul dorind rezultate imediate.

Tesla "un mistic mereu genial"

Lumea devine petru Tesla "o lume oarba, lipsita de curaj si neîncrezatoare", dar nu îsi pierde nici o clipa încrederea în ideile sale.Este tot mai retras, si petrece mult timp în parc hranind porumbeii. Catre sfârsitul lui 1920, Tesla a început sa se împrieteneasca cu un binecunoscut poet german si mistic, George Sylvester Viereck. Desi era aproape un pustnic, tesla lua uneori parte la petrecerile de cina festiva oferite de Viereck si sotia sa. Cu un talent înascut. Tesla a scris un poem straniu, pe care l-a dedicat prietenului sau. Se numea "Fragmente de bârfa olimpiana" si era o critica acida a oamenilor de stiinta din zilele acelea. Încep sa apara zvonuri, fiind, întocmai ca si Eminescu, acuzat de nebunie. De ce trebuie oare sa numim pe cei ce nu-i întelegem "nebuni"?

Ideile sale continua sa vina, parca din sience-fiction pentru contemporanii sai, dar chiar si
pentru noi azi. Tesla descrie pentru prima data RADARUL. Ideea lui era de a transmite unde radio de înalta frecventa, care sa se reflecte din structura navei pe un ecran fluorescent. Ideea era mult prea avansata pentru acele vremuri, dar era prima descriere a radarului. Tot el a fost primul care a vorbit de o era în care vehicule de zbor fara aripi, teleghidate, puteau fi trimise cu încarcatura explozibila asupra dusmanului.

O arma anti-razboi

Tesla nu a fost un om al viitorului, dar si un mare filosof. De fapt toate proiectele sale au avut ca scop declarat progresul umanitatii. "Pacea nu poate veni decât ca o consecinta a iluminarii umanitatii". Cu toata evolutia tehnica a umnitatii, evolutia morala este înca departe. Suntem precum un urias cu membre puternice si creier slab.

El s-a gândit la mijloc tehnic pentru a pune capat problemelor de razboi. Credea ca razboiul poate fi transformat "într-un simplu spectacol al masinilor". În 1931, la o conferinta de presa, a anuntat ca este pe punctul de a desoperi o noua sursa de energie. Întrebat referitor la natura sursei, Tesla a replicat "Ideea mi-a venit ca un soc extraordinar.În acest moment pot doar sa spun ca va veni dintr-o sursa complet noua si nebanuita".

Norii razboiului se abateau din nou asupre Europei. Pe 11 iulie 1934, pe prima pagina a New York Times se putea citi mare "La 78 de ani, Tesla descopera o noua raza mortala". Articolul raporta ca noua inventie "va trimite particule deatmosfera concentrate prin aer, cu o energie atât de mare încât va dobora o flota inamica de 10000 de avioane de la odistanta de 250 de mile". Tesla declara ca noua raza mortala va face razboiul imposibil, oferin fiecarei tari un "zid chinezesc invizibil". Era de fapt un scut energetic, care si azi pare doar un produs al imaginatiei. Din pacate ideea sa de pace a fost vânata în tot acest timp pentru a fi transformata în cea mai redutabila arma. Chiar dupa ce a anuntat ca a finalizat cercetarile privind "raza mortala", în 1943 Tesla moare, luând secretul cu el în mormânt.Era în plin razboi mondial.Tocmai de aceea moartea sa nu este lipsita de controverse.

Moartea lui Tesla - misterul documentelor

La scurt timp dupa marea sa descoperire, Tesla moare, în plin razboi mondial. Inventia lui putea schimba oricând soarta razboiului, deci era firesc ca documentele si notele savantului sa devina o "comoara" vânata de serviciile secrete. FBI-ul s-a pus în miscare, de teama ca acestea sa nu ajunga pe mâna Axei sau a sovieticilor.

A doua zi dupa moartea lui Tesla, dimineata, nepotul acestuia, Sava Kosanovic - oficial iugoslav dornic de avansare, suspectat ca ar avea legaturi cu partidul comunist din tara sa - se grabea sa ajunga în camera unchiului sau de la hotelul New Yorker. Pâna când a ajuns el, corpul lui Tesla fusese deja ridicat, iar Kasanovic banui ca cineva scormonise deja prin lucruri. Avea dreptate: lipseau documente tehnice si un caiet negru cu câteva sute de pagini, câteva dintre ele marcate "Guvernul" - pe care el stia ca unchiul sau le pastra.

Documentele ramase au fost preluate de autoritati si anlizate de Biroul de Cercetare Stiintifica si Dezvoltare. Concluzia data publicitatii era menita sa distraga atentia de la importanta uriasa a muncii savantului: "Ideile si eforturile lui Tesla din ultimii 15 ani au, în principal, un caracter speculativ, filosofic si într-o oarecare masura de promovare, adeseori referindu-se la producerea si transmiterea fara fire a energiei electrice; nu sunt prezentate metode si principii noi, solide si functionale pentru a le pune în practica".

În 1952, restul de documente si bunuri ale lui Tesla au fost trimise lui Sava Kosanovic, la Belgrad. Aici a fost creat un muzeu în onoarea marelui inventator. Timp de multi ani, în timpul regimului comunist al lui Tito, sovieticii au fost singurii care au avut acces la documente.

Pe tot parcursul Razboiului Rece, confruntarea s-a dat în jurul realizarii practice a armelor si surselor de energie propuse de Tesla. Se urmarea crearea unei arme care sa protejeze America de un eventual razboi nuclear. Oficial, proiectul a fost un esec. În realitate, nu se stie pâna unde au mers realizarile. Ideile lui Tesla sunt si astazi insuficient întelese si valorificate. Sa nu uitam ca el a propus ca sursa de energie forta gravitationala sau magnetismul, ori ca este parintele armelor numite azi "psihotronice" care presupun un control al mintii umane prin intermediul undelor de înalta frecventa, cu efectul îmbolnavirii subite sau mortii.

Masina de zbor Tesla: OZN-ul de azi

Tesla a brevetat o masina de zbor (foto) care prin descrierile facute de el însusi este asemanatoare cu ceea ce noi numim azi OZN. Masina se poate deplasa în orice directie, are decolare verticala si foloseste un motor alimentat wireless cu energie electrica, asfel ca poate stationa mult timp în aer. Tesla o destina uzului militar, dar si celui civil, pentru a înlocui.automobilul. Este foarte probabil ca ea a fost de mult fabricata, dar din considerente economice si de alta natura, nu a trecut în uzul frecvent.

Ce ar însemna de exemplu o astfel de masina pentru industria automobilului sau cea aeronautica? La fel ca mai toate marile descoperiri, ea va fi utilizata pe scara larga cu mari întârzieri, poate chiar de secole. Cea ce noi numim azi progres tehnologic avansat, s-a realizat în urma cu un secol, dar abia acum a ajuns pe piata. Este pacat ca interesele financiare, care impun exploatarea la maxim a unei descoperiri, si abia apoi perfectionarea, întârzie atât de mult progresul omenirii.

Descrierea acestui aparat o va face chiar Tesla, în numeroasele articole publicate în marile reviste americane:

"În urma cu 20 de ani, credeam ca voi fi primul om care va zbura, ca eram pe punctul de a realiza ceva unic. Munca mea se desfasura în domeniul electricitatii si nu mi-am dat seama ca motoarele cu benzina se dezvoltasera atât de mult încât puteau face un avion fezabil. La vremea aceea, lucram la transmisia fara fire a energiei electrice. Ideea mea era sa construiesc o masina de zbor propulsata de un motor electric, alimentat cu energie de la statiile de la sol. Înca nu am realizat aceasta, dar sunt sigur ca o voi face la timpul potrivit. Când am aflat ca am fost anticipat de cercetatori din alte domenii, am început sa studiez problema zborului din alte unghiuri. Devenea o problema de mecanica, nu de electricitate. Stiam ca exista surse de energie mai bune decât cele de acum, si prin eforturi îndelungate, dupa ani de zile, am înteles posibilitatea utilizarii principiilor vâscozitatii si aderentei fluidelor în constructia motorului meu".

"Acum ca am realizat motorul, urmatorul pas este masina perfecta de zbor." Un avion care sa foloseasca motorul dumneavoastra?, a întrebat reporterul. Raspunsul lui Tesla este surprinzator si acum, dupa aproape 100 de ani. "Masina de zbor a viitorului - masina mea de zbor - va fi mai grea decât aerul, dar nu va fi un avion. Nu va avea aripi si nici propulsoare. Va fi solida si stabila. Vazuta la sol, nici nu îti dai seam ca e un aparat de zbor. Totusi, va putea zbura în orice directie în perfecta siguranta, la viteze mult mai mari decât cele atinse pâna acum, în ciuda curentilor de aer verticali si a golurilor de aer. Va putea urca si în astfel de curenti daca e nevoie, stationa în aer perioade mari de timp, chiar si la viteze foarte mari ale vântului. Puterea sa de zbor nu va depinde de aripi, ca la pasari, ci de actiuni mecanice pozitive".

"Prevad o dezvoltare a masinilor de zbor care sa o depaseasca pe cea a automobilului. Ma astept la o contributie importanta a domnului Ford la realizarea acestui progres. Problema locurilor de parcare si a drumurilor aglomerate va fi rezolvata. Turnuri de parcare se vor înalta în marile orase, iar soselele se vor înmulti doar atât cât este nevoie. În final, soselele vor deveni inutile pentru ca civilizatia va abandona rotile pentru aripi".

"Copilul visurilor lui Tesla", cum numea inventatorul masina sa de zbor, asteapta sa fie redat oamenilor.

Previziunile lui Tesla

Cu totii am auzit de previziunile lui Nostradamus, dar putini stiu ca Tesla a vazut cu claritate stiintifica si a contribuit la creerea viitorul nostru. Viziunile sale arunca lumina peste multe din actualelele noastre probleme.

"Potrivit unui teorii care a fost acceptata, fiecare atom se diferensiaza printr-o miscare de rotatie continua de eter, întocmai ca un vârtej într-un lac linistit. Eterul, atunci când este pus în miscare, devine materie. O data ce miscarea se opreste, eterul revine la starea sa normala. Apare astfel extraordinara posibilitate ca omul sa poata sa faca materia sa apara si sa dispara, cu conditia sa aiba instrumentele potrivite pentru a initia si a opri aceste vârtejuri de eter. La comanda sa, aproape fara nici un efort, vechile lumi vor disparea si altele noi vor înflori. Omul ar putea modifica marimea planetei, controla anotimpurile, modifica distanta fata de Soare, sau calauzi eterna sa calatorie pe orice drum din Univers. Ar putea provoca cicniri de planete pentru a produce sori si stele, caldura si lumina sa.; ar putea crea viata în toate formele sale infinite. A realiza prin propria vointa nasterea si moartea materiei, ar fi cea mai mare reusita a omului, transformându-l în stapânul creatiei fizice, împlinindu-si astfel destinul sau".

"Daca reusim sa eliberam energia din atomi sau sa descoperim un o sursa de energie ieftina si inepuizabila, disponibila în orice zona de pe glob, aceasta realizare, în loc sa fie o binecuvântare, poate aduce dezastrul omenirii, determinând disensiuni si anarhie, cea ce va duce în final la mult urâtul regim al fortei. Cel mai mare bine vine din dezvoltarea tehnica care duce la unificare si armonie, iar transmiterea wireless se înscrie în aceasta linie. Prin intermediul acestui sistem, vocea umana va putea fi reprodusa oriunde, iar fabricile vor furniza energie de la mare departare de hidrocentrale; masinile aeriene vor fi propulsate în jurul Pamântului fara oprire, iar energia Soarelui va fi controlata pentru a crea lacuri si râuri pentru a fertiliza marile deserturi".

"(.) va fi posibil pentru natiuni sa lupte fara armate, nave sau arme, cu arme mult mai teribile, care au o capacitate de actiune distructiva nelimitata. Un oras, aflat la orice distanta de inamic, poate fi distrus - si nici o forta din lume nu poate opri aceasta. Daca vrem sa prevenim o calamitate apropiata si transformarea globului într-un infern, ar trebui sa acceleram dezvoltarea masinilor zburatoare si a transmisiei energiei wireless fara de întârziere, cu toata puterea si resursele natiunii". Tesla stia de bomba atomica, întrucât Einstein l-a vizitat în noiembrie 1933, aflând de cercetarile lui asupra fisiunii nucleare. Este foarte probabil, ca beneficiind de arhiva lui Tesla, dupa moartea acestuia, Einstein sa fi realizat bomba atomica. Iar pericolul distrugerii pamântului este un pericol real al secolului nostru, când orice nebun poate declansa un razboi atomic. Si ce bine seamana noile arme cu cele descrise de Tesla! Nu sunt oare ele produse având la baza cercetarile sale? Va las sa va raspundeti singuri.

"Implicarea femeii în noi domenii de actiune, uzurparea graduala de catre ele a conducerii barbatilor, va disipa sensibilitatea feminina, va reduce instinctul matern, astfel ca maternitatea si casatoria vor parea neplacute si civilizatia umana se va apropia tot mai mult de civilizatia perfecta a stupului de albine. Urmeaza o noua ordine a sexului - conducerea de catre femei. Veti comunica instantaneu, printr-un simplu echipament de buzunar. Avioanele vor zbura fara piloti, ghidate de la sol prin unde radio. O cantitate uriasa de energie va fi transmisa fara fire. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. Si cele mai multe dintre acestea sunt foarte aproape sa se produca".

Când se va anunta ca s-a descoperit transmisia energiei fara fir, vom sti ca este de fapt o realizare veche a lui Tesla. Iar restul, le traim la aproape un secol de când marele inventator le-a descris.

Tesla ne-a oferit si raspunsul la întrebarea fundamentala, pe care ne-o punem toti cei nu ne consideram urmasi de maimute "Ce este viata?".

"Stiinta moderna declara: Soarele este trecutul, Pamântul prezentul, iar luna viitorul. Dintr-o masa în flacari ne-am nascut, si într-o masa înghetata o sa ne transformam. Legea naturii este nemiloasa, si suntem în mod irezistibil atrasi de destinul nostru. Lordul Kelvin ne da o sansa redusa de viata: circa 6 milioane de ani, dupa care lumina Soarelui se va stinge, iar Pamântul nostru va deveni un desert de gheata, cazând în noaptea eterna. Totusi, va ramâne o stralucitoare scânteie de viata, existând sansa sa reaprinda viata pe o stea îndepartata. Aceasta posibilitate exista într-adevar". Iata si raspunsul: originea spatiala a omului confera raspunsuri la multe din marile mistere ale omenirii. Poate si de aceea, ea nu se vrea a fi cunoscuta.





N.D.Rusu    10/1/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian