Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cu Nicholas Pagonis căpitanul vasului de croazieră M.V.Century


"Sunt foarte multumit de românii pe care i-am avut până acuma sub comanda mea, sunt oameni foarte muncitori angajati si loiali. Am o părere foarte bună despre ei." îmi spunea Nicholas Pagonis căpitanul vasului de croazieră M.V,Century


Compania navală :CelebrityXCruises (SUA)
Ruta: Amsterdam – Alesund – Alta – Honningsvag (Capul Nord)
–Tromso – Molde –Olden – Bergen – Amsterdam
Vasul de croazieră M.V.Century
Tonaj : 70606 tone
Lungime : 268 m
Lătime: 34 m
Viteză: 22,3 noduri.
Punti: 14 nivele.
Lifturi: 9 bucăti
Pasageri: 1750 – 2150.
Echipaj: 875 membri.
Conducerea vasului:
Căpitan - Nicholas Pagonis;
Inginer sef – Ioannis Sotirianos
Direcor de hotel – Adam Scott.

Scurtă biografie a căpitanului Nicholas Pagonis:
După absolvirea academiei navale în 1984 la Athena, îsi începe cariera ca ofiter pe Chandris, un vapor folosit de germani ca spital în al doilea război mondial si transformat, în anii 90, de niste armatori greci (destepti) în vas de croazieră.
În 1998 îsi i-a licenta de căpitan si apoi ocupă functii de conducere în cadrul companiei Celebrity. În anul 2000 el conduce vasul Galaxy într-o croazieră în Alaska. În anul 2002 preia comanda pe Century si de atunci conduce acest oras plutitor care oferă un hotel de 5 stele pe mările lumii.
Pe uscat, în Belgia unde are casa lui, familia lui, fata lui si viata lui, nu e "ca pestele pe uscat", ci îsi reâncarcă bateriile pentru a putea conduce acest vas, în alte ape si în alte porturi.
Este un om deschis care poartă câteodată un ciorap rosu plus unul verde si care are talentul unui "show master" pe lângă calitătile care l-au făcut să fie căpitanul acestui vas.

Interviul cu căpitanul Nicholas Pagonis, din care am să redau mai jos o selectie, l-am luat cu ajutorul compatrioatei noastre Roxana Tudor care lucrează ca ofiter la spitalul vasului si a avut bunăvointa să preia functia de translatoare si a sefului restaurantului, în care pasagerii savurează zi de zi meniuri de înaltă clasă culinară, Viorel Alexandru.

(R= reporter; C= Nicholas Pagonis)

R: Am citit biografia dumneavoastră în ziarul care apare zilnic aici pe vapor si pe care îl găsesc foarte bun si informativ. Dacă ati putea să ne spuneti ce v-a făcut să alegeti această meserie.
Nicholas Pagonis, Roxana Tudor, Viorel Baetu.

C: Am ales această meserie pentru că tatăl meu ca si rudele mele au lucrat cu toti în industria navală. Tata a fost inginer si când i-am spus că vreau să merg pe mare, m-a sfătuit să fac altceva.
Când a văzut că sunt hotărât să aleg acest drum, m-a sfătuit:
-Dacă tot te duci pe mare, fă-te căpitan .
A fost un drum greu, anevoios, câteodată dureros până am reusit să ajung aici.
Dar nu regret si trebuie să recunosc că tata a avut dreptate.

R: Compania dumneavoastră, foarte cunoscută în SUA, îsi extinde la ora aceasta radiusul de actiune tot mai mult spre Europa. Ce schimbări aduce această orientare pentru dumneavoastră ca si căpitan de vas?
C: Cererea pe piata Europeană a crescut în ultimii ani si compania s-a orientat în acest sens. Nu sunt schimbări esentiale, deoarece în croazierele făcute din Caraibe până în Alasca am avut multi europeni ca pasageri. În Europa ne simtim bine deoarece echipajul este format în mare parte din europeni, cunoastem bine aceste ape si ne bucurăm că avem posibilitatea să vedem porturi si orase vechi unde istoria este la ea acasă.

R: Century este un oras plutitor. Logistica este aici la un nivel înalt si bine pusă la punct. Ne puteti da, în câteva cuvinte, o privire de ansamblu asupra fluxului logistic, pornind de la alimentarea cu carburanti până la aprovizionarea cu salata verde de zi cu zi.
C: În porturile de plecare – bază, actualmente Amsterdam, se încarcă tot ce ne trebuie pentru croazieră plus o rezervă pentru cazuri neprevăzute. Majoritatea furnizorilor vin de pe piata locală, dar ne aprovizionăm si cu produse specifice care sunt aduse cu containerele în special din SUA. Între finalul unei croaziere si începutul celei următoare avem la dispozitie 8 până la 10 ore si în acest timp totul trebuie să fie la bord. Logistica este bine pusă la punct, cum ati văzut, am avut si carburanti si salată verde suficientă.
( Câteva cifre orientative pentru o croazieră de 7 zile:
Carne - 10.500Kg. vită, 2.500Kg. miel, 1.600Kg. porc,1.200Kg. vitel, 2.100Kg. pasăre, 2.100Kg. curcan, 5500Kg. peste, 330Kg. crabi, 1.600Kg. homari, 800Kg. mezeluri.
10.500Kg. legume proaspete, 1.200Kg. cartofi, 8.000Kg. fructe, 10.000 litri lapte, 100.000 de ouă, 1.200Kg orez, plus, plus, plus si 3.400 sticle de vin,7.800Kg de bere, plus, plus, plus……)

R: Cresterea artificială a preturilor la produsele petroliere a dus la cresterea ratei inflatiei. În momentul de fată ne aflăm în fata unei recesiuni economice, care chiar dacă nu este recunoscută este reală. Cum afectează această recesiune compania dumneavoastră?
C: Compania noastră studiază foarte atent piata si contractele noastre sunt pe termen lung. Multe din instalatiile noastre functionează cu gaz si energii alternative, combustibilul principal fiind motorina. În general, se mentine un echilibru compensativ pe ansamblu companiei, ceea ce ne-a permis să mentinem, pentru pasagerii nostri, preturile în limitele acceptabilului la aceeasi calitate a serviciilor.

R: Care a fost cel mai dificil moment pe care a trebuit să-l depăsiti de când sunteti căpitan pe Century?
C: Cel mai dificil moment e când trebuie să plec de acasă ca să mă îmbarc. (râde).
Nu pot vorbi de momente dificile, un căpitan trebuie să i-a tot timpul decizii. A lua decizii este o parte a meseriei si acestea trebuie luate în situatii deosebite în câteva secunde. Fiecare decizie e importantă pentru vas si pentru pasageri.

R: Cum vă împărtiti viata între mare si familie?
C: Împărtirea vietii e ca peste tot, important este să stii că ai un suport. Pentru 10 luni, nevasta mea trebuie să preia toate responsabilitătile să fie cap de familie. De altfel singurele locuri în care îmi pierd comanda sunt, Canalul Panama si casa mea.

R: Care este deosebirea între un căpitan de pe un vapor de croazieră real si cei pe care îi vede publicul în serialele de televiziune, de exemplu Traumschiff.
C: Un căpitan real trebuie să stie să conducă un vas pe o mare reală, ceea ce căpitanilor din serialele de televiziune nu li se cere. Căpitanii de vas din filme si seriale sunt tot timpul implicati în actiuni în afara vasului sau sunt împreună cu pasagerii, pe puntea de comandă sunt musafiri.
În realitate căpitanul vasului este aproape tot timpul pe puntea de comandă, pe o mare reală cineva trebuie să conducă vasul, nu?


R: După cum am fost informat, ati avut sub comanda dumneavoastră si români. Peste 50 în ultimele croaziere din Caraibe. Cum ati fost multumiti de ei?
C: Sunt foarte multumit de românii pe care i-am avut până acuma sub comanda mea, sunt oameni foarte muncitori, angajati si loiali. Am o părere foarte bună despre ei.
Echipajul vasului e format la ora actuală din reprezentantii a 50 de nationalităti, ceea ce oferă o culoare internatională deosebită. Principalul pentru mine este ca fiecare să-si îndeplinească constiincios îndatoririle indiferent de tara din care vine.

R: Ce vă spune spontan Romania?
C: Transilvania si sarmale.

R: Cum apreciati intrarea României în Europa Comunitară.
C: Foarte pozitiv. Personal îmi doresc ca toată Europa să fie la un moment dat unită. Într-o comunitate problemele care apar se pot solutiona întodeauna mai usor.

R: În încheiere vă rog să spuneti câteva cuvinte pentru cititorii nostri.
C: În general admir jurnalistii, care sunt oameni setosi de a afla si care pentru a ne informa se implică de multe ori în situatii dificile. Eu consider că jurnalistii au un job periculos.
Cititorilor dumneavoastră le doresc numai bine si-i asteptăm ca oaspeti pe vasul nostru.





reportaj de Viorel Baetu    8/25/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian