Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Hram la Mănastioara



In fiecare an, în luna august, ortodoxismul românesc serbează, în felul lui, la început de august, Probajele sau Schimbarea la Față, prilej cu care, într-o serie de sate din Modova au loc hramurile. Un astfel de sat este Mănăstioare, din comuna Udești (Bucovina), situat într-o zonă pitorească, la margine de codru des. Sătucul, aproape "uitat de lume"(are vreo 20 de locuințe), intră în sărbătoare, după ce, cu câteva zile înainte, gospodarii se pregătesc intens pentru eveniment. In bucătării, în cuptoare cu foc de lemne, în oale de lut, fierb sarmalele, învelite în foi de viță de vie, de frunze de hrean sau frunze de sfeclă. Aceleași cuptoare vor coace rumenele cărnuri și plăcinte, cu brânză de vaci sau de oi, având în compoziție nelipsitul mărar, ce le conferă un gust deosebit. Din te miri ce colț de țară apar rudele, invitate sau neinvitate, căci este prilejul reântâlnirilor. Bisericuța acestor locuri își are hramul od ată cu hramul satului.
Construită în totalitate din lemn, are îmbinările, de la capete, realizate în model tip "coadă de rândunică", fără a folosi cuie metalice, Aceastră construcție miniaturală are un farmec aparte, mai ales în luminile toamnei, când frunzele copacilor din jur sunt roșii, galbene, portocalii, sau de alte culori complementare. Imaginea de vis o putem surprinde dimineața, când soarele trezește la viață întinse teritorii.
Legenda spune că atunci când tatăl lui Ștefan cel Mare a fost omorât la Reuseni (sat din apropierea Mănăstioarei), Ștefan, copil fiind, a fost repede ascuns de apropiații celui ucis în codrii Mănăstioarei. Zadarnic l-au căutat ucigașii pe Ștefan răscolind pădurea.
Salvarea lui a fost un stejar scorburos, care i-a fost adăpost în calea răzvrătiților, până când aceștia s-au săturat să-l mai caute. Mai târziu, când Ștefan a urcat pe tronul Moldovei, una din grijile sale a fost să construiască o bisericuță pe acel loc, din lemnul stejarului salvator. In zilele noastre locul cu pricina (se spune) este chiar locul unde se află bisericuța (sub formă de corabie), în poienița din pădure.
In ziua de miercuri, 6 august a.c., în pădurea Mănăstioarei, în preajma bisericuței, încă de dimineață, și-au făcut apariția sute de oameni. Printre copaci zăresc multe căruțe, zeci de autoturisme, care au adus pe cei ce an de an vin aici pentru purificarea sufletelor lor, din nevoia de "încărcare a bateriilor" cu energia locului, deloc de neglijat.
Parohul bisericii din Plăvălari (de care ține și Mănăstioara), împreună cu preoții din Udești, Chilișeni, Reuseni,, Bosanci, Bursuceni și Ipotești, a oficiat slujba religioasă în curtea bisericuței. Undeva, în fața "puhoiului" de ascultători, semnalez prezența primarului de Udești, Mihai Moraru, cel care, cu câteva zile în urmă, era "coordonatorul" lucrărilor de reamenajare a drumului ce duce la Mănăstioara.
La finalul slujbei, cei prezenți sunt asaltați cu bucate și băutură. "Misiunea" este indeplinită de cei ce dau de pomană pentru sufletule morților lor.
Printre bucate, la loc de cinste este coliva, servită de pe platouri mari, unde semnul crucii a fost trasat cu strat gros de pudră dulce, mărginit, din loc în loc, de bombonele sferice de toate culorile. Fiecare servește cât poate, restul ..."la ghiozdan", pentru acasă.
In amurg sângeriu părăsesc locul, nu înainte de a observa că grupurile, grupulețele de oameni încă mai zăbovesc prin poenițe, la taifas cu țuică de prună.
Impresia mea finală a fost (atunci) că hramul din sat s-a mutat în pădure.







Liviu Popescu     8/19/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian