Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Mircea Săndulescu: Un Loc Bun să te Sinucizi (Editura Paralela 45, 2008)


Actiunea romanului se petrece în anul 2007 . Anul în care romanul este predat la editură. Ceea ce prelungește senzația de imediat, de cronică, dar și de satiră tragică și frescă de proporții care încă se scrie și se întâmplă. Viziunea integratoare a societății românești este fără egal în proza românească de azi. Este o viziune sedimentată, ca de dincolo de lume și istorie și care a fost posibilă pentru că romancierul traieste decondiționat de lumea românească.


Crizele de conștiință ale fostului torționar a cărui fată deține un post important în lumea postrevoluționară, rapacitatea, degringolada unei lumi expuse occidentului și incapabile să îl înțeleagă, sărăcia cronică, mizeria morală, arivismul, prostituția de proporții apocaliptice, fuga românilor peste graniță și mizeria celor lăsați acasă, legea impotentă, dar mai ales crima într-o umanitate disperată să supraviețuiască rămân în minte memorabil.

În fond în roman nimeni nu rezolvă nimic, nici în Insula din Balta Brăilei, nici în Brăila și nici în București, centrele de acțiune ale romanului. Doar moartea își face treaba imperturbabil. Uneori cu ajutorul Dunării descrise fără egal. Personajele, gloatele (dintre care corul bocitoarelor din Insulă deține un loc central), acțiunea cu ramificații imense, planurile conflictului sunt ținute în frâu cu măiestrie.

Mircea știe să construiască precis și remarcabil. Personaje precum Har (torționarul poetului Alu Măr care se sinucide în închisoarea comunistă), DÎ (masturbatorul handicapat, singurul personaj luminos al romanului), bocitoarea oarbă, Iancu (devenit dintr-un om normal un serial killer intr-o lume descentrata), stripteusa Stela -- sunt emblematice, ca și rulota lui Har - din loc al ispășirii și remușcării devenit loc al prostituției, crimei și pedepsei metafizice.

Un Loc Bun să te Sinucizi este o satiră (scrisa cu intelegere si compasiune pe alocuri pentru umanitatea descrisa si vocile ei) al cărei limbaj liber, vulgar și mustos contribuie la șocul estetic. Mircea are umor. Un umor de limbaj si situatii vitriolant. Deși sexualitatea debordanta, adeseori impinsa pina la obscenitate, nu pare intotdeauna foarte necesară în intriga romanului, în final cititorul o va accepta ca facând parte din mentalul descris.

Un Loc Bun să te Sinucizi este un roman senzațional. Un roman de care literatura română de azi avea nevoie ca de un punct important de reper.





Mirela Roznoveanu    1/29/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian