Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


CIVILIZATIA - DISTRUGEREA UMANITATII ?



Daca ne încredintam definitiei privitor la CIVILIZATIE, aceasta este "Nivelul de dezvoltare la care se gaseste viata materiala, sociala si morala a unei formatii, a unui grup social, starea vietii sociale, economice si culturale a unui popor, a unei epoci,a unei tari, în functie bineînteles de evolutia omenirii, a societatii în general". Privitor la UMANITATE, este vorba de "Omenire în general, de colectivitatea de oameni, care ar trebui sa reprezinte omenia, bunatatea, mila, întelegerea, dragostea fata de aproape, generozitatea". Sa nu neglijam faptul ca ambele notiuni au radacina din lb. franceza (civilisation) si din lb.latina (humanitas) si ca dictonul latin MENS SANA IN CORPORE SANO = MINTE SANATOASA ÎNTR-UN CORP SANATOS, nu a fost întâmplator lansat de Decimus Iunius Juvenalis, în scrierile intitulate SATIRAE. Versetul latin suna în felul urmator: "ORANDUM EST UT SIT MENS SANA IN CORPORA SANO" - în trad. - "Trebuie cerut de la zei sa avem minte sanatoasa într-un corp sanatos". Anticii gândeau idealul perfectiunii umane ca echilibru armonios între facultatile intelectuale si cele ale corpului. Daca trupul este bolnav, spiritul pierde din vigoare. Nu este însa cazul sa consideram practicarea sportului ca pe o conditie SINE QUA NON, care ar conduce neaparat la dezvoltarea intelectului. Multe minti luminate au avut o sanatate subreda si destui sportivi faimosi au un Q.I. MAI REDUS, deci mai sunt si exceptii care confirma regula.
De multe ori am auzit spunându-se "are o inteligenta nativa" - adica din nastere, si sunt nenumarate exemple ale omenirii în care au aparut oameni celebri, care au inventat, au descoperit, au scris pagini literare, muzica s.a.m.d., fara sa fi urmat scoli speciale, universitati, ci pur si simplu AU AVUT O INTELIGENTA NATIVA. Problema este însa ca aceasta inteligenta nativa, de multe ori poate sa aiba si reversul medaliei, adica inteligenta sa fie folosita în sens NEGATIV, (cum de altfel se si spune de catre noi românii - BRÂNZA BUNA, ÎN BURDUF DE CÂINE) daunatoare societatii, individului în general. Se stie ca pâna în zilele noastre, înca nu s-a putut descoperi cu exactitate totalitatea functiunilor creierului uman, ci numai 5%, adica tocmai organul intern al omului, care face ca sa perceapa lumea interioara si exterioara. De altfel, cred ca nici nu este usor sa se ajunga la un rezultat final si complet, atâta vreme cât în creierul uman exista 10 miliarde de celule nervoase si fiecare dintre ele dezvolta între 10 mii si 100 mii conectii catre alte celule nervoase în creier, creîndu-se astfel aproape o mie de milioane de conectii - calculele sunt complicate si ma opresc aici.
Ce vreau sa scriu, este ca aceasta INTELIGENTA UMANA, uneori este prost plasata si poate avea efectele cele mai dezastruoase, atât pentru individ, cât si pentru omenirea întreaga. Ne aflam în secolul XXI, si la ora actuala, dupa toate inventiile aparute înca cu secole înainte, ne aflam folosind acest instrument numit ORDINATOR, COMPUTER, sau CALCULATOR - care este în fond, UN RAU NECESAR. El a devenit accesibil oricarui individ de pe planeta, care are bineînteles posibilitatea sa-l cumpere, sa-l exploateze la maximum, dar si asta costa, însa ne da posibilitatea sa accedam la cele peste 300 milioane de site-uri cât se pare ca exista la ora actuala în circuitul planetar. Nenorocirea este însa ca UNII internauti, îl folosesc în detrimentul lor si al altora, în loc sa-l utilizeze în scop inteligent, cultivându-se datorita milioanelor de retele ce ne pun la dispozitie lucruri despre care nici n-am auzit si cu atât mai putin vazut sau citit.

Pentru a intra în fondul problemei si a motiva într-un fel de ce titlul l-am enuntat în acest fel, vreau sa scriu ca MITOMANII AU GASIT GRATIE WEB-ului UN PUBLIC NOU. Pe WEB, mitomanii vor trebui sa adopte o strategie particulara gratie pseudofiintelor multor persoane care se cunosc si îsi vorbesc. Ca si în viata curenta, cyber-mytul nostru va fi repede reperat. Daca cea mai mare parte a internautilor nu vor lua în seama apropourile, altii vor alege ÎNFRUNTAREA, care este O MARE GRESEALA: mitomanul înseamna ca si-a gasit interesul pe care i-l dam, ca un semn de recunostinta. Mitomanul prefera de o suta de ori mai mult ÎNFRUNTAREA dificila decât TACEREA, în care el nu mai conteaza. Microinformatica furnizeaza, din contra, mitomanilor excelente mijloace de probe false.
Mitomanul nu este în întregime constient de starea lui, el se distreaza si nu face nici un rau. El este în parte iresponsabil. El crede sincer ca se poate opri "când el vrea", dar deseori el nu se opreste niciodata. Nu serveste la nimic spunând unui mitoman ca "minte" sau ca "exagereaza". Este ceva ce el NU întelege. El considera ca în lipsa unor probe contradictorii, beneficiul îndoielii trebuie sa-i revina. Mitomanul prins în flagrant delict de minciuna, mai întâi va nega, apoi daca evidenta este prea greu de a o motiva, va încerca sa corecteze povestile si se întoarce la explicatii. Acest eveniment este întotdeauna extrem de rau de acceptat de un mitoman, care va intra într-o perioada de îndoiala în cursul careia declaratiile si intentiile contradictorii pot sa se înmulteasca. Prabusirea succesiva a constructiilor mitomanului contribuie a crea un gol în jurul lui. În acest stadiu, respectivul nu va putea trai NEVROZA sa, (mitomania fiind o boala), decât ratacind în cercetarea unui nou public. Datorita acestui fapt, multi mitomani devin alcoolici, unii se sinucid, devin drogati s.a.m.d.
Mitomanul are doua angoase în permanenta si anume, prima este de a fi izolat în constructiile sale, si a doua este de a fi în criza de auditori. Mitomanul nu are prieteni veritabili, el este în permanenta cautare de noi inamici, uneori prietenii devin inamici sau invers. El are frica de a se contrazice si de a fi contrazis, ceea ce poate antrena reactii de aparare, uneori violente - spre exemplu, insultând, invectivând, punerea în cauza a altor persoane, devine furios, chiar si pe virtual, folosind expresii vulgare iesite din comun - cum am zice, SE CEARTA CU EL ÎNSUSI, devine un impostor, un fraudulos Fabricarea de probe false constituie o agravare în atitudinea mitomanului. Uneori ei devin adevarate "bombe cu reactie întârziata". Mitomanul este o persoana grabita, orice face realizeaza în graba, dar de cele mai multe ori aceasta contribuie la pierderi. Constructiile mitomanilor prind forma în perioade de izolare. Mitomanul nu este decât un mijloc de a se face recunoscut; cel depresiv gaseste un public pentru a se plânge. Mitomanul clasic gaseste un public lânga care el crede, dar se înseala, ca se valorizeaza. În aceasta situatie MEGALOMANIA NU ESTE DEPARTE. Mitomanul nu asculta niciodata pe ceilalti, el considerându-se ALFA si OMEGA.
În ultimul timp se stie ca pe plan mondial exista fraude în toate domeniile ce se pot face datorita internetului - proxenetism, pedofilie, furt de carduri bancare, falsa publicitate, s.a.m.d. Un raport pe anul 2002 al Centrului pentru Reclamatii privind Frauda pe internet (Internet Fraud Complaint Center - IFOC) arata ca România este situata pe locul 5 la fraude pe Internet, prima fiind însa SUA, apoi Nigeria, Canada, Africa de Sud, Spania. Raportul mai arata ca în 2002 s-au înregistrat 48.252 cazuri de frauda pe Internet, de trei ori mai mult decât în 2001, numarul cazurilor fiind de 16.775 (date extrase din R.L./15.04.03 - semnat D.Radulescu) CRIMINALITATEA CIBERNETICA - ESTE UN FENOMEN GLOBALIZAT, si din studiile efectuate s-a constatat o crestere considerabila în rândul victimelor infractiunilor cibernetice, în special în SUA. Acesta a fost motivul pentru care la începutul articolului am afirmat ca ordinatorul este UN RAU NECESAR, este ca si cum am da o arma în mâna unor copii, pe care o poate actiona din greseala, dar s-a vazut de multe ori ca au facut-o si cu buna-stiinta.

Ordinatorul îsi gaseste originile în necesitatea de a CALCULA - a calcula bine si repede. Toata lumea, sau cel putin cei cu o generatie în urma noastra, au mai cunoscut tablitele pe care se scria cu creta si aritmetica se calcula cu bilele însirate pe sârma încadrata între doua suporturi de lemn. Acestea se cunosc înca de acum 2000 de ani. BLAISE PASCAL (1623-1662) la vârsta de 18 ani, a conceput o masina de calculat pentru a ajuta pe tatal sau, colector de taxe sa-si îndeplineasca meseria. 30 de ani mai târziu, GOTTFRIED WILHELM VON LEIBNIZ a construit si el o masina, care stia sa faca adunari si înmultiri. Dar primul calculator mecanic comercializat, care stia sa adune, sa scade, sa înmulteasca si sa împarteasca a fost inventata mult mai târziu, în anul 1820, de catre CHARLES XAVIER THOMAS DE COLMAR. Aceasta masina a fost ameliorata în cursul sec.XIX, care putea sa retina si sa "îngramadeasca" mai multe operatiuni sau sa imprime; de fapt era "masina de înregistrat", care era folosita mai mult de comercianti, decât de oamenii de stiinta.

ORDINATORUL a aparut datorita faptului ca omul a cautat întotdeauna sa amelioreze felul de a calcula, pentru a limita greselile, ca si pentru reducerea timpului. Cum am spus mai sus, "calculatorul cu bile" - dateaza din anul 700 si mai este si astazi folosit în anumite tari subdezvoltate. Apoi au aparut "tabla de logaritmi" pe care a inventat-o JOHN NAPIER în anul 1614, permitând, începând cu anul 1620 utilizarea riglei de calcul. Prima masina de calculat mecanica a aparut în 1623, inventata de William Schickard, apoi în 1642, Blaise Pascal, care a inventat Pascalina, masina capabila se efectueze adunari si scaderi. În 1834, Charles Babbage inventeaza masina cu diferenta, care permitea evaluarea functiunilor. Numai în 1820 apar primele calculatoare mecanice cu cele patru functiuni aritmetice, iar în 1885 este adaptata cu o claviatura pentru a putea realiza introducerea datelor necesare.
În 1937, Howard Aiken pune la punct ordinatorul programabil, masurând 17 m lungime si 2,5 m înaltime, permitând a calcula de 5 ori mai repede ca omul: este vorba de MARK I IBM, construit din 3300 angrenaje, 1400 comutatori legate prin 800 km. de fire electrice.

În 1938, KONRAD ZUSE inventeaza un ordinator care functioneaga datorita unui releu electromecanic - numit Z3. Acest ordinator este primul care a folosit sistemul binar (în doi timpi), numaratoare care are la baza numarul 2, în loc de cel decimal.

În 1942, ABC (Atanasoff Berry Computer) numele celor care au conceput ordinatoarele cu lampi, vede lumina zilei.
În 1946, primul ordinator nu mai are piese mecanice si este creat multumita lui J.MAUCHY et J.PRESPER ECKERT = ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), compus din 18.000 lampi goale, care ocupa un loc de 1.500 m.p. A fost folosit pentru calculele servind a pune la punct BOMBA CU HIDROGEN - BOMBA H. Singurul principal inconvenient a fost programarea lui, fiind programabil numai manual, cu comutatori sau cabluri.
PRIMA EROARE INFORMATICA S-A DATORAT UNEI INSECTE, NUMITA "BUG" (plosnitza în engleza) CARE ATRASA DE CALDURA, S-A INSTALAT PE LAMPI, CREÎND UN SCURT-CIRCUIT. Dupa cum ne amintim cu totii, înainte de anul 2000 se anuntase probabilitatea unui BUG cu ocazia intrarii în cel de-al treilea mileniu, motiv pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de dolari pentru adaptarea si evitarea eventualelor schimbari în informatica, dar din fericire nimic special nu a aparut. Asa deci, aceasta "eroare informatica" deriva de la acea insecta, iar academicienii francezi au preferat sa "francizeze" denumirea, înlocuind-o cu un nume care nu are nici o semnificatie adecuata, si anume BOGUE.

Tuburile fiind mediocrii conductori, au necesitat o mare cantitate de energie electrica care sa împrastie caldura. Aceasta lacuna face ca în 1946, cu punerea la punct a EDVAC (Electronic Discrete Variable Computer) programele sa fie stocate în memorie (1.024 cuvinte în memoria centrala si 20.000 cuvinte în memoria magnetica).


În 1947, MARK II vede lumina zilei, angrenagejele sale fiind înlocuite cu compozanti electronici.
În 1948 este creat tranzistorul de catre firma BELL LABS, datorita inginerului John Bardeen, Walter Brattain si William Shockley. El permite în anii 1950 executarea ordinatoarelor mai putin deranjante, mai putin consumatoare de energie electrica, deci mai putin costisitoare: ESTE REVOLUTIA ÎN ISTORIA ORDINATORULUI ! Tot în 1948, SHANNON publica o TEORIE A COMUNICATILOR, iar NORBERT WEINER inventeaza termenul de CIBERNETICA (din lb.greaca kubernân = a dirija), acest cuvânt desemnând studiul mecanismelor de comunicatie si de control la animale, la oameni si în masini. Suntem constienti ca dupa era industriala, am intrat în ERA INFORMATICII.
În 1958 a urmat punerea la punct a circuitelor integrate de catre TEXAS INSTRUMENTS, permitând reducerea marimii si a costului ordinatoarelor, integrând pe acelas circuit electronic mai multi tranzistori, fara utilizarea firelor electrice. Primele ordinatoare pe baza de tranzistori au aparut în anul 1960, IBM 7000, fiind primul ordinator cu baza de tranzistori, iar în 1964, IBM 360 îsi face aparitia remarcabila a DEC PDP-8.
În 1971 apare primul microordinator KENBACK, cu o memorie de 256 octeti. Tot în 1971, primul microprocesor, INTEL 4004 , vede ziua, permitând a efectua operatiuni pe 4 bits simultan. În aceias perioada apar calculatoarele HP-35. Procesorul 8008 INTEL, care permite a trata 8 bits simultan, apare în 1972. În 1973, procesorul 8080 INTEL, completeaza primele mircoordinatoare si anume MICRAL si ALTAIR 8800, cu 256 octeti în memorie - ACESTA A FOST PRIMUL ORDINATOR AL LUI BILL GATES. La sfârsitul anului 1973, INTEL, deja comercializa procesori de 10 ori mai rapizi ca cel dinainte, si continea 64 Ko de memorie.
În 1976, STEVE WOZNIAK si STEVE JOBS creaza APPLE I într-un garaj. Acest ordinator contine o claviatura, un microprocesor de 1 Mhz, 4 Ko de RAM si 1 Ko de memorie video. În 1981 este rândul lui IBM de a scoate un PC compus dintr-un procesor 8080 cu o cadenta de 5 Mhz.

Este foarte greu în zilele noastre de a urmari evolutia ordinatorului. Aceasta evolutie urmând legii lui MOORE (Intel(c). (Mentionez ca aceasta evolutie a Ordinatorului este o traducere de pe Internet, din anul 2002, conceputa de Jean-François Pillou - acceptat de Web-solutions.fr.)

În încheere vreau sa amintesc ca BILL GATES, fondatorul grupului MICROSOFT, cu toate ca a avut pierderi de aproape zece miliarde de dolari în 2002, este socotit ca fiind primul în palmaresul "celor mai bogati oameni din lume", averea lui ajungând la aproximativ 50 miliarde de dolari, potrivit publicatiei financiare FORBES. Mai mentionez ca Gates este nascut la 28 Octombrie 1955 - numele lui adevarat fiind William Henry III (la americani este obisnuit sa se adauge cifra romana, atunci când sunt mai multi descendenti din aceias familie si care poarta acelas prenume), descendent dintr-o familie a marei burghezii din Seattle(SUA) care înca din timpul liceului a descoperit informatica, majoritatea timpului petrecându-l în sala de informatica, decât în salile de curs normal. A studiat la renumita Universitate HARVARD (SUA). Amator de poker si bridge l-a cunoscut pe Steve Ballmer, care va deveni în 1975 presedintele Microsoft. Bill Gates este casatorit din 1994,si are doi copii. Este un om de suflet, munceste nenumarate ore pe zi, modest si altruist, facând donatii de milioane de dolari pentru înzestrarea cu ordinatoare a multor scoli din SUA precum si a scolilor din tari subdezvoltate.. Am avut placerea sa-l vad în persoana la un concurs de Bridge, ce a avut loc la Montréal în 2002.

ATENTIE LA FRAUDE SI IMPOSTORI! FOLOSITI ORDINATOARELE ÎN SCOP INTELIGENT PENTRU CULTIVARE SI INFORMARE.






Venera E.DUMITRESCU - Montreal    6/3/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian